Kako je Negovčan izdeloval detektorske radie?

Jože Kramberger poseduje 67 let staro potrdilo o plačilu naročnine za radio

Prlekija-on.net, ponedeljek, 23. julij 2018 ob 18:31
Jože Kramberger

Jože Kramberger

Tako kot RTV Slovenija letos praznuje častitljivo 90-letnico svojega radia, tako so za zgodovinarje dragoceni ljudje, ki hranijo »črno na belem«, kakšen dragoceni dokument preteklega časa. In med njimi je 87-letni Jože Kramberger iz Negove, sicer rojen v Ženjaku pri Benediktu, v zgodovinskem kraju najdbe slovitih Negovskih čelad. Jože, ki je mimogrede brat ubitega Ivana in dopisniškega kolega Ludvika Krambergerja, ima že od mladih nog navado, da shranjuje razne dokumente. Tako med drugim hrani tudi nemško spričevalo o obiskovanju OŠ v Negovi, za časa okupacije. Pri njem najdemo veliko presežnikov; je najstarejši čebelar v Negovi, je najstarejši izdelovalec detektorskih radijev, ki jih je izdeloval takoj po vojni. Tedaj je do potrebnih kristalov, ki so vgrajeni v detektorski radio, prišel v Mežici, ko je bil zaposlen kot gradbenik na Ravnah na Koroškem. Mnogi ne vedo, kaj sploh je detektorski radio. To je radio s katerim lahko »lovite« signale postaj brez energije. Poslušanje pa je omogočeno le preko slušalk.

Zanimivo pa je, da so morali imetniki takih radijev, na območju Lenarta, ga je imel tudi Rudi Tetičkovič iz Varde, plačevati naročnino. Če imetnik takšnega radia ni prijavil v desetih dneh po nakupu - pridobitvi, ga je čakala visoka globa, med 500 in 5000 takratnih dinarjev. Mimogrede pa je naročnina znašala 50 dinarjev, kar nam je potrdil z ohranjenim potrdilom naš sogovornik Jože Kramberger. Potrdilo, da je bila naročnina plačana leta 1950, nosi še eno zanimivost. Poštni žig pove, da je bil imenu Benedikt dodan pridevnik Sv. (sveti). Torej je bil tedaj Sv. Benedikt v Slovenskih goricah.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje