Mladim glasbenikom Listina občine Gornja Radgona

Ansambel Opoj prejemnik prestižnega občinskega priznanja

Prlekija-on.net, petek, 2. november 2018 ob 08:31
Ansambel Opoj

Ansambel Opoj

Čeprav delujejo šele pet let, so člani ansambla Opoj, s sedežem v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, ob letošnjem radgonskem občinskem prazniku bili deležni odmevnega občinskega priznanja. Na pobudo Sveta Krajevna skupnost Črešnjevci-Zbigovci, sta namreč župan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko, in predsednik občinske komisije za nagrade in priznanja, Branko Klun, vedno bolj priljubljeni glasbeni skupini podelila Listino občine.

Ansambel Opoj je pričel z delovanjem leta 2013, ko so se zbrali prijatelji: Matjaž, Uroš, Božidar in David. Že naslednje leto so se udeležili prvih dveh festivalov in kar na začetku delovanja pričeli žeti priznanja: na festivalu na Graški Gori so prejeli nagrado bronastega pastirčka, na festivalu v Cerkvenjaku pa so prejeli nagrado občinstva ter nagrado Naj priredba ljudske pesmi. Na festival so se ponovno podali v letu 2017; sodelovali so na festivalu v Vurberku, kjer so prejeli kar dve nagradi, v jesenskem času pa v Cerkvenjaku, kjer so ponovno prejeli prvo nagrado občinstva...

Ansambel Opoj nadaljuje s številnimi nastopi tudi v letu 2018 ter svoje znanje potrjuje na festivalih. Udeležili so se festivala v Vurberku in prvič sodelovali na Ptujskem festivalu. Ob letošnji 5. obletnici delovanja pripravljajo v Ljutomeru veliki samostojni koncert z izdajo zgoščenke, katerega se bodo udeležili tudi nekateri njihovi glasbeni gostje. Fantje veliko nastopajo tudi na različnih prireditvah. V lanskem letu so igrali na Martinovanju v Gornji Radgoni, zelo radi pa se udeležijo raznih dobrodelnih koncertov v domačem okolju kakor tudi izven občinskih meja...

Sicer pa sta ansambel Opoj ustanovila Matjaž Zemljič in Uroš Kutnjak, s čimer sta uresničila svoje sanje, in takoj začela iskati še primernega kitarista. Teh se je v zasedbi zamenjalo kar nekaj, dokler nista našla Uroša Škripca, s katerim so pred leti začeli nastopati kot trio. Že po nekaj nastopih pa so fantje ugotavljali, da bo treba razširiti repertoar in poleg narodno-zabavne glasbe igrati tudi zabavno, zato so začeli iskati še klaviaturista. In so ga našli, odličnega harmonikarja in klaviaturista obenem Božidarja Štiberca, ki je povrhu obvladal tudi igranje trobente. Fantje so pridno vadili in se začeli udeleževati tudi festivalov, kjer praktično nikoli niso ostali brez kakšne nagrade oziroma priznanja. Žal pa veselje ni trajalo dolgo, saj se je konec leta 2014 od njih poslovil ustanovni član, basist Kutnjak, zato so morali iskati novega. In ga našli. To je bil Dominik Solina, opojevci pa so postajali vse bolj priljubljeni in prepoznavni na štajersko-prekmurskem območju, povabila na nastope so se kar vrstila, saj se je Matjaž medtem izuril tudi na bobnih. A tudi z Dominikom so se zaradi njegovih službenih obveznosti po enem letu razšli, konec minulega leta pa jim je namesto njega priskočil na pomoč basist, baritonist in bas vokalist David Breznik, ki se je po nekaj nastopih odločil, da bo postal njihov stalni član. Fantje so spet dobili prisrčnega, prijetnega sodelavca in odličnega glasbenika obenem, s katerim so kovali načrte za naprej.

Uroš Škripec se je izkazal tudi kot avtor, saj je za Vurberški festival napisal tako melodijo kot besedilo za dve njihovi skladbi; za valček z naslovom Prijatelja ter polko z naslovom Fantovske pesmi. Predvsem s slednjo so se izkazali z večglasnim petjem in mnoge prijetno presenetili. Vsi skupaj stremijo k izvajanju kvalitetne glasbe in štiriglasnega petja.

"Uživamo v glasbi in s ponosom ohranjamo slovensko kulturno dediščino, med seboj pa nas vežejo tudi pristne prijateljske vezi. Sedež ansambla imamo v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni. Trije člani smo iz Štajerske, basist pa prihaja iz Koroške, zato se rad pošali, da mora vsak soliden ansambel imeti v zasedbi vsaj enega Korošca." pove Matjaž, domačin iz Črešnjevcev.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje