Sindikat delavcev migrantov Slovenije vložil pobudo za oceno ustavnosti dveh členov Zakona o dohodnini

Praktični izračun sindikata naj bi dokazoval, da je zaradi slovenske zakonodaje po plačilu davkov, razpoložljiv dohodek delavcev migrantov nižji, kot bi bil, če bi delal v Sloveniji

Prlekija-on.net, petek, 16. november 2018 ob 12:13
V sindikatu navajajo, da pobudnik, delavec migrant, kot večina ostalih delavcev migrantov, v tujini ne dela zaradi koristoljubja, ampak ker ga je v to prisilila socialna stiska

V sindikatu navajajo, da pobudnik, delavec migrant, kot večina ostalih delavcev migrantov, v tujini ne dela zaradi koristoljubja, ampak ker ga je v to prisilila socialna stiska

Iz Sindikata delavcev migrantov Slovenije (SDMS) so sporočili, da je njihov član, v ponedeljek, 12. novembra, na Ustavno sodišče RS vložil pobudo za oceno ustavnosti 44. in 45. člena Zakona o dohodnini in ustavno pritožbo.

V sindikatu navajajo, da pobudnik, delavec migrant, kot večina ostalih delavcev migrantov, v tujini ne dela zaradi koristoljubja, ampak ker ga je v to prisilila socialna stiska. Prevoz na delo in samo delo mu vzameta po 13 do 14 ur dnevno. Del davkov plačuje v Avstriji, dohodnino pa doplača v Sloveniji.

Praktični izračun sindikata naj bi dokazoval, da je zaradi slovenske zakonodaje po plačilu davkov, razpoložljiv dohodek delavcev migrantov nižji, kot bi bil, če bi delal v Sloveniji in nižji od tistih slovenskih davčnih zavezancev, ki imajo iste dohodke in iste stroške in delajo v Sloveniji.

"Matematične simulacije so pokazale, da je finančni izplen delavca migranta nižji, če slovenski davčni rezident dela npr. v Avstriji in ne v Sloveniji. Zato meniva, da je kršenih več temeljnih ustavnih načel, zlasti načelo enakosti in prepovedi diskriminacije", sta povedala odvetnika Davor Ozmec in Slavko Vesenjak.

Ena izmed možnosti, da se izenači delavce v Sloveniji in delavce, zaposlene v tujini je, da slovenski delavci več ne prejmejo stroškov v zvezi z delom »na roko«, kot sedaj, ampak zgolj kot olajšavo in s tem delavcu v Sloveniji dejansko znižajo razpoložljiv dohodek. V takšni obliki jih priznavajo namreč tudi delavcem migrantom. Vendar bi to, po besedah predsednika sindikata, obrnilo na glavo celoten plačni in s tem tudi davčni sistem. "Si to želijo naši politiki?", se sprašujejo delavci migranti.

Mario Fekonja, predsednik SDMS ob tem dodaja: "V SDMS verjamemo, da bo Ustavno sodišče prepoznalo neenak položaj davčnih zavezancev, ki se jih po trenutni zakonodaji ločuje glede na to, ali so zaposleni pri slovenskem ali tujem delodajalcu, ter da bo zatem tudi sprejelo pravično odločitev."



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo