Mankica Kranjec s fotografsko razstavo »Po stopinjah mojega deda«

S tridesetimi izbranimi vizualno zanimivimi prizori fotografinja Mankica Kranjec predstavlja motive slikovitih prekmurskih ravnic, kjer je njen ded, izvrstni pisatelj Miško Kranjec, preživljal svojo mladost v močvirju

Prlekija-on.net, sreda, 12. junij 2019 ob 08:37
Mankica Kranjec in fotografska razstava Po stopinjah mojega deda

Mankica Kranjec in fotografska razstava Po stopinjah mojega deda

V soboto, 8. junija, je v Galeriji paviljona Expano v Murski soboti fotografinja in novinarka Mankica Kranjec odprla razstavo »Po stopinjah mojega deda«. Projekt, ki ga je avtorica pripravljala leto dni, je tako začel svojo pot. Razstava bo v paviljonu Expano na ogled do 31. avgusta, nato pa bo septembra nadaljevala svoje popotovanje po Sloveniji.

Zaradi tehničnih zahtev paviljona in uporabnosti poslovnega središča z galerijo v prvem nadstropju, je Mankica razstavo prestavila v pritiličje paviljona Expano, zgodba pa se nadaljuje na stopnišču poslovnega centra paviljona. Čeprav bo razstava javnosti na ogled v malce manjšem obsegu kot je bila sprva zamišljena, pa koncept ostaja popolnoma enak. Zaradi boljše dostopnosti novega razstavnega prostora bo tako razstava na ogled tudi širši publiki.

S tridesetimi izbranimi vizualno zanimivimi prizori fotografinja Mankica Kranjec predstavlja motive slikovitih prekmurskih ravnic, kjer je njen ded, izvrstni pisatelj Miško Kranjec, preživljal svojo mladost v močvirju. Gledalcu ponuja širši vpogled v življenje ob Muri, ter tako ustvarja nezavedno povezavo med umetnostjo in svojo izkušnjo iskanja dedovih stopinj. Fotografije so razstavljene v starinskih lesenih prekmurskih okvirjih, ki jih je avtorica našla pri prekmurskih starinarjih, razstava pa bo enkratno dopolnjena tudi z navedki iz Kranjčevih knjig in zapisanimi spomini Mankičinega očeta Matjaža.

»To je moja povest o dobrih ljudeh, prijaznih vaseh, osamljenih razpotjih, prostranih njivah, skritih močvirjih in tistih poteh, kjer je nekoč hodil moj ded, pisatelj Miško Kranjec,« je o razstavi zapisala avtorica.

Septembra razstava nadaljuje svojo pot v galeriji Odprto obrobje v Murski Soboti, novembra se seli v Lendavo, konec leta pa bo na ogled tudi v ameriškem Washingtonu. V prihodnjem letu bodo fotografije razstavljenje v galerijah drugih krajev po Sloveniji.

Foto: Kevin Ducheyne



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje