V Cerovcu okronali 4. Vinsko kraljico Jeruzalemsko-Ormoških goric

Pri Vrazovi kapelici je potekala sveta maša, okronali so novo Vinsko kraljico Jeruzalemsko-Ormoških goric, postavili klopotec ter kuhali v kotlu

Prlekija-on.net, ponedeljek, 19. avgust 2019 ob 07:59
4. Vinska kraljica Jeruzalemsko-Ormoških goric je Eva Leskovar

4. Vinska kraljica Jeruzalemsko-Ormoških goric je Eva Leskovar

Turistično kulturno društvo Ivanjkovci je v četrtek, 15. avgusta, na praznik Marijinega vnebovzetja, pripravilo tradicionalno prireditev Pozdrav trgatvi, letos drugič v Cerovcu Stanka Vraza pri Vrazovi kapelici. V kulturnem programu prireditve je najprej potekala sveta maša, ki jo je vodil svetinjski župnik Jože Rajnar. Po maši so prireditev uradno odprli, vse zbrane pa je pozdravil in nagovoril predsednik TKD Ivanjkovci Mihael Črešnjevec ter med drugim povedal: "Prečudovit razgled, dobra kapljica, med Jeruzalemsko-Ormoškimi goricami stoji naš Cerovec. Niso Svetinje pa vseeno ga imamo radi. Olepšali smo ga, nadgradili z dodatki, ki bodo ostali za naslednike kot znak, za nas pa spomin."

Na prireditvi so med drugim bili prisotni župan Občine Ormož, Danijel Vrbnjak, poslanka DZ RS, Mojca Žnidarič; predstavniki javnega zavoda za kulturo, turizem in šport Občine Ormož, predsednik krajevne skupnosti Ivanjkovci, Anton Zadravec, predsednica Udruge građane Margečan, predstavniki društev; vinogradniki in vinarji, cvet vinskih kraljic in vinski vitezi omizja Ptuj-Ormož.

4. Vinska kraljica Jeruzalemsko-Ormoških goric je Eva Leskovar

Letošnji dogodek je bil še posebej slovesen, saj so okronali že 4. Vinsko kraljico Jeruzalemsko-Ormoških goric. Čas kraljevanja dozdajšnje vinske kraljice Katje Kolarič je potekel in čas je bil, da se je poslovila od krone. Ob slovesu jo je spremljal šopek Slovenskega vinskega kraljestva, Ljutomerska vinska kraljica Tjaša Kovačič, vinska kraljica DV Mala Nedelja Daniella Kosi, vinska kraljica DV Radgonsko-kapelskih goric Katja Klobasa, 6. Kogovska vinska kraljica Nives Plemenič, 5. Kogovska vinska kraljica Anja Kocjan in Svečinska vinska kraljica Jožica Gornik.

Katja bo letos dopolnila 22 let, prihaja iz vinogradniške družine in je študentka. V svojem mandatu je obiskala skoraj 100 dogodkov, vse tam okrog Metlike, do Krasa in Gornje Radgone. Glede na marljivost kraljevanja, ji marljivosti do študentskih obveznosti ni zmanjkalo, uspelo ji je, da bo prihodnji mesec še diplomirala. V prostem času rada zaigra na klavir, zraven pa rada uživa še ob kozarcu vina.
Katji so se ob tem zahvalili za ves njen trud in doprinos k vinskemu razvoju. Krono je dosedanji vinski kraljici snel župan, nato pa je bil čas, da so vsi spoznali novo, 4. Vinsko kraljico Jeruzalemsko-Ormoških goric, Evo Leskovar.

Eva je rojena 4. oktobra 1999 na Ptuju in stanuje na Lešnici. Osnovno šolo je obiskovala v Ivanjkovcih, srednješolsko izobrazbo je zaključila na Biotehniški šoli Ptuj, smer kmetijsko podjetniški tehnik. Sedaj šolanje nadaljuje na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede, smer Vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo.

Je najmlajša članica vinogradniške družine Leskovar. Doma obdelujejo 15 ha vinogradov, celoten pridelek donegujejo v vino in ga prodajajo na trgu pod svojo blagovno znamko Vinogradništvo Leskovar.

Z vinsko trto in vinom je povezana že od majhnih nog. Namreč njen prvi sanjski poklic je bil, da bi postala »kmetovalec«. Že od zmeraj se počuti povezana s tradicijo družinskega vinogradništva, katero želi nadaljevati. Zanimanje za novim znanjem, kaj nam lahko ponudi vinska trta, je pripravila svoje prvo olje iz grozdnih pečk in tako prejela nagrado za naj podjetniško idejo leta 2017.

Je članica gasilskega društva Ivanjkovci, pikado kluba Top-Gun in prav tako novopečena članica Turistično kulturnega društva Ivanjkovci.

Katja ji je ob tem nadela lento, župan in predsednik TKD Ivanjkovci sta jo okronala, Matjaž Kosi pa ji je izročil častno listino. Sledila še je zaprisega, s čimer je Eva še uradno postala 4. Vinska kraljica Jeruzalemsko-Ormoških goric. Poslanstvo vinske kraljice je, da širi kulturo pitja vina, da ponese dober glas o vinu in naših krajih med ljudi, torej lahko rečemo, da je predstavnica naših vinogradov, vinarjev in vin.

Podelili prvo Vrazovo plaketo, postavili klopotec in kuhali v kotlu

Ob tej priložnosti je predsednica komisije Milena Novak, podelila tudi prvo Vrazovo plaketo. Prejela jo je Marija Munda, ki je s svojo aktivnostjo močno pripomogla k razvoju Cerovca. Čeprav je krajanka Žerovincev, skrbi za okolico Vrazove kapelice v Cerovcu, prav tako vedno olepša notranjost s cvetjem. Ob raznih dogodkih pozvoni na zvon v kapelici, v mesecu maju pa vodi šmarnice za verne krajane. Ob tem so ji čestitali in se ji zahvalili ter izrazili željo, da s svojim prostovoljnim delom nadaljuje še naprej.

Sledila še je postavitev in blagoslov klopotca ter tekmovanje v kuhanju iz kotla, kjer je letos kuhalo dvanajst ekip.

Za zabavo je skrbel ansambel Legende.

Foto: Tjaša Jerebič



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno