Japonske specialitete v »deželi srčkov«

Šefinje japonske kuhinje na SŠGT Radenci pripravljala suši

Prlekija-on.net, sreda, 25. september 2019 ob 07:55
Pripravljali so tudi Suši po naše

Pripravljali so tudi Suši po naše

V Srednji šoli za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci si vseskozi prizadevajo, da njihovi dijaki pridobijo čim več znanja s področja gastronomije in zato se, med drugim pogosto udeležujejo strokovnih ekskurziji po Sloveniji in tujini, neredko pa gostijo tudi vrhunske kulinarične strokovnjake, ki jim predstavijo kulinariko iz različnih delov sveta. Tako so te dni, na pobudo direktorice Vrtnega centra Kurbus, kjer so gostili razstavo bonsiev, Simone Kurbus, gostili šefinjo japonske kuhinje na Nizozemskem, specialistko za makrobiotiko in vegansko hrano, Anjo Van Wezel. Strokovnjakinja je dijakom predstavila predvsem pripravo sušija, ki so ga ponudili obiskovalcem v Vrtnem centru Kurbus ob razstavi bonsaiev. Suši je mimogrede japonska jed na osnovi kuhanega kisanega riža, kateremu so dodane druge sestavine - morski sadeži, zelenjava in včasih tropsko sadje. Sestavine in oblike jedi so zelo raznolike, tako da je vsem sušijem skupen le riž, ki je lahko oluščen ali neoluščen.

"Pod vodstvom mentorjev so naši dijaki vzporedno pripravljali tudi 'Suši po naše', iz vodilnih regionalnih produktov v okviru projekta Flagship Products (Intenziviranje turističnega ustvarjanja vrednosti vodilnih produktov naravne in kulturne dediščine, op.p.). Druženje je bilo delovno, zanimivo in poučno, saj je Anja Van Wezel šef Japonske kuhinje z (nekdanjo) restavracijo v Amsterdamu, je tudi šefica in učiteljica za makrobiotsko in vegansko hrano," nam je povedala ravnateljica SŠGT Radenci, Janja Prašnikar Neuvirt, ki nam je predstavila tudi recept za "Suši po naše".

Količina za 4 zvitke sušija: 150 g ajdove kaše, 30 g šalotke ali čebule, maščoba za praženje
sol, poper, timijan, lovorjev list, 2 žlici jabolčnega kisa, ščep sladkorja, nariban hren, 1 dl goste kisle smetane, 30 g sekljanih bučnih semen, droben korenček, ½ male bučke, 4 liste alge nori. Na maščobi prepražimo sekljano čebulo, dodamo oprano ajdovo kašo, prepražimo, začinimo, zalijemo z vročo vodo, da prekrije kašo in pokrito zdušimo. Ohladimo in prelijemo s prevretkom kisa, soli in sladkorja, dodamo 2 veliki žlici smetane in premešamo. Kaša mora biti lepljiva. Ostalo smetano pomešamo z naribanim hrenom. Bučke, brez semen narežemo na tanjše rezance. Korenje olupimo, narežemo na 8 cm dolge debelejše palčke, ki jih prevremo v slanem kropu, nato odcedimo in ohladimo. List alge položimo na makisu (podloga iz bambusa), z mokrimi rokami dve pesti ajdove kaše enakomerno porazdelimo po algi, prost pustimo le rob, kjer bomo končali zvijanje. Po sredini nanesemo smetanski hren, potresemo s sekljanimi bučnimi semeni in položimo rezine korenja in bučk. Algo s pomočjo podloge zvijemo, na koncu utrdimo s prsti. Zvitke narežemo na štiri kolute.

Kaj je pravzaprav suši?

Suši je japonska ribja jed, po vsem svetu znana narodna specialiteta dežele vzhajajočega sonca. To so grižljajčki iz sladko-kislega riža, zavitega v alge in nadevanega s presnim ali pokuhanim mesom in zelenjavo. Suši oblikujemo-zavijamo na posebni bambusovi podlagi - makisu. Vse sestavine, ki jih uporabljamo surove morajo biti popolnoma sveže in prvovrstne. V plašč riža nadevamo surove ribe, rakove repke, sipe, zelenjavo, uležano govedino...Nekatere sestavine tudi rahlo pokuhajo. K sušiju obvezno ponudijo sojino omako, vasabi omako, omako iz gorčice in hrena... Suši pa lahko oblikujemo tudi v kroglice ali druge oblike. Beseda suši je v japonščini pomenila prvotno 'kislo je'.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje