Se vam zdi, da je danes megleno? V zraku je nekaj drugega...

Danes in jutri pričakujemo zelo visoko onesnaženost zraka z delci PM10 v celotni Sloveniji

Prlekija-on.net, petek, 27. marec 2020 ob 13:356
Saharski prah v zraku

Saharski prah v zraku

Danes je po naši državi, kljub sončnemu vremenu, "megleno" in je vidljivost zmanjšana. Gre pa za pojav zelo visoke onesnaženosti z delci PM10 zaradi puščavskega prahu. Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso), danes in jutri pričakujemo zelo visoko onesnaženost zraka z delci PM10 v celotni Sloveniji. Visoke vrednosti so posledica puščavskega prahu. Prah je viden tudi na avtomobilih, kar bo v naslednjih dneh le še bolj izrazito. Pojav se pri nas sicer pojavi vsako leto, včasih bolj drugič manj izrazito, tudi večkrat v letu. Spodnji video je izpred dveh let, fotografije pa od danes v Ljutomeru.

Kot navaja Arso, je večino Evrope zajel oblak saharskega prahu. "Nad Slovenijo smo v petek, 27. 3., v dopoldanskih urah na vseh merilnih mestih državne merilne mreže izmerili zelo visoke ravni delcev PM10. Zelo visoka onesnaženost zraka s saharskih prahom bo predvidoma nad Slovenijo vztrajala do nedelje," so še zapisali. Po zadnjih podatkih pesek sicer naj ne bi bil iz Sahare, kot je v petek navajal Arso, pač pa iz Kavkaza.

Prejšnje dni je tako pri nas še snežilo, v petek pa imamo v zraku že pesek iz puščave...

Saharski prah nad Evropo
Simulacija saharskega prahu nad delom Afrike in Evropo, vir: dust.aemet.es
Onesnaženost s PM10 delci
Onesnaženost s PM10 delci, vir: Arso

Po napovedih Arso bo sicer popoldne predvsem na severovzhodu dokaj sončno, drugod bo še lahko več oblačnosti. Pihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 17 °C. Ponoči se bo povsod jasnilo, po nekaterih nižinah lahko nastane kratkotrajna megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 4. V soboto bo dokaj sončno z nekaj spremenljive oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 18 °C.


Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Narava