Intervju: »Pomembno je kaj jemo in od kje hrana prihaja.«

Tako rekoč čez noč je nastal spletni portal KupiLokalno, ki slovenskim kmetijam ponuja brezplačno povezovanje z njihovimi kupci

Meta Štuhec, ponedeljek, 8. junij 2020 ob 18:52
Spletni portal KupiLokalno

Spletni portal KupiLokalno

Nino Erjavec, Matic Užmah in Jernej Smisl so tako rekoč čez noč postavili spletni portal KupiLokalno, ki slovenskim kmetom in kmeticam ponuja brezplačno povezovanje z njihovimi kupci. Pogovarjala sem se z Ninom, ki je z nami delil na novo nastalo zgodbo - ki pa še zdaleč ni končana.

Vabljeni k branju.

Portal KupiLokalno je bil postavljen tako rekoč čez noč. Od kod ideja?

Portal KupiLokalno.si je nastal z idejo, ki se je porodila v začetku epidemije in vzpostavljene karantene. Ideja se je porodila, ker v času, ko se je praktično zaustavilo življenje, ni bilo na voljo celovite informacije o ponudbi lokalnih izdelkov. Zato smo se odločili, da brezplačno pomagamo lokalnim pridelovalcem in jih povežemo v največjo spletno tržnico v Sloveniji. Gre za družbeno odgovoren projekt za katerega si želimo, da bo prepoznan širše in postal nekakšno gibanje. Želimo si podpore lokalnih skupnosti, saj so na drugi strani omenjeni pridelovalci občani in s podporo, bi lokalne skupnosti pomagale prav njim. Portal je nastal tako rekoč čez noč, vse skupaj od ideje do postavitve portala je trajalo slabe tri tedne. Vloženega je bilo ogromno dela. Potrebno je bilo sprogramirati spletno trgovino, pridobiti ponudnike, vnesti izdelke, se z njimi vse dogovoriti ipd. Delali smo cele dneve, da je nastalo to, kar vidite sedaj. Velik problem, ki ga imajo ponudniki je predvsem logistika, in to težavo sedaj tudi rešujemo, tako da bomo lahko ponudili enotno dostavo izdelkov kupcem in s tem zmanjšali stroške dostave kupcem, prav tako pa kmetiji rešili velik problem.

Internetno tržnico si ustvaril s pomočjo majhne in mlade ekipe.

Res je, v ekipi smo trije, na začetku pa so nam pri določenih zadevah pomagali tudi prijatelji. Vsi trije prihajamo iz popolnoma drugih "voda". Matic Užmah je podjetnik in vodi mednarodno IT podjetje, zadnjih pet let pa je preživel v Parizu, kjer je uspešno gradil programsko orodje za pomoč uporabnikom - Support Hero. Jernej Smisl je globalni direktor marketinga VIDAA USA, podjetja, ki ima sedež v Atlanti in je v večinski lasti Hisense International. Sam študiram na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, prav tako pa se že štiri leta profesionalno ukvarjam z organizacijo glasbenih dogodkov, zastopanjem glasbenikov, delam v turizmu in drugih podjetniških vodah. Prej se nismo poznali, smo se pa zelo hitro ujeli in včasih delujemo tako, kot da bi se poznali že deset let.

Nino Erjavec
Nino Erjavec
V čem se KupiLokalno razlikuje od drugih spletnih trgovin? Na trgu namreč vidimo porast spletnega nakupovanja, ki se osredotoča na prodajo lokalnih izdelkov.

Tako je, na trgu nismo edina spletna trgovina z lokalnimi izdelki. Ena izmed razlik, ki jih je pomembno omeniti, da KupiLokalno ni "navadna" spletna trgovina. Gre za marketplace, to pomeni, da gredo naročila direktno do ponudnikov, prav tako tudi plačila. Naša prednost - v primerjavi z ostalimi podobnimi portali - je tudi, da je uporaba portala popolnoma brezplačna za uporabnike in ponudnike. Dejansko smo želeli poskrbeti na eni strani za ponudnike in na drugi strani za uporabnike, da bi se v času korona krize imeli možnost virtualno srečati in poskrbeti za izmenjavo. Pomembno pa je omeniti tudi naš odnos s ponudniki. Ponudnikom smo vedno na voljo za pomoč, nasvete, vedno se trudimo, da bi bili naši ponudniki zadovoljni in da bi se tudi sami nekaj naučili. Želimo si zgraditi skupnost, zato so za nas pomembni zadovoljni ponudniki, prav tako pa zadovoljni kupci.

Kakšno je povpraševanje in prodaja? So vključene vse slovenske regije in ali so enako aktivne?

Povpraševanje raste in je skladno s potrošniškimi navadami nakupovanja preko spleta v Sloveniji. Vključene so vse slovenske regije, v vsaki regiji je na voljo več kot 300 izdelkov. Vse skupaj je na portalu trenutno prisotnih več kot 80 ponudnikov in več kot 1000 lokalnih izdelkov. Najbolj priljubljeni so sezonski izdelki, kot so jagode, šparglji, češnje in zelenjava nasploh. Prav tako pa kupci posegajo tudi po drugih izdelkih.

Zasledila sem, da ste imeli že v prvem tednu veliko klikov na spletno stran www.kupilokalno.si.

Res je, že v prvem tednu je bilo ogromno obiskov strani. Od ustanovitve portala do danes je bilo ogledov portala že več kot 85.000, prav tako vsakodnevno beležimo rast sledilcev na naših socialnih omrežjih. Ustvarili smo tudi Viber skupino, kjer kupce obveščamo o novostih in novi ponudbi.

KupiLokalno
Portal KupiLokalno
Po katerem sistemu priključujete nove kmetije - jim objava na vašem portalu prinese morebitne stroške?

Z veseljem sprejemamo nove kmetije, saj si želimo raznovrstne ponudbe, prav tako pa želimo zajeti vse kraje v Sloveniji. Objava na našem portalu jim ne prinese nobenih stroškov, vse kar od njih potrebujemo so podatki o njihovi ponudbi, ki jo potem mi namesto njih vnesemo na spletno stran portala. Prav tako smo jim vedno na voljo za vprašanja in pomoč.

Si iz Gančanov, sedaj študiraš v Ljubljani. Meniš, da ti je življenje v mestu omogočilo bolj ceniti naravo in kmete, ki jih imaš v Prekmurju poleg sebe?

Da, v času karantene sem zelo spremenil pogled na domačo, lokalno pridelano hrano. Iskreno povedano, pred epidemijo nisem vedel, da je v bližini mojega doma toliko kmetij, ki ponujajo odlične izdelke. Želim omeniti tudi, da cene sploh niso toliko višje, kot si mogoče včasih mislimo. Včasih je še celo ceneje. Vsaka stvar ima pozitivne in negativne stvari. Enako velja za epidemijo COVID-19. Menim, da je marsikdo začel drugače razmišljati in tudi ceniti nekatere stvari bolj kot jih je prej. To velja tudi za hrano in podpiranje lokalnega ter domačega. Slovenskega!

Za konec ...

Vas vabim, da si ogledate ponudbo lokalnih izdelkov na našem portalu www.kupilokalno.si ter z nakupom podprete slovenske kmete. Pomembno je kaj jemo in od kje hrana prihaja. Mogoče so cene včasih dražje, ampak zagotavljam pa, da je kvaliteta neprimerljivo boljša od uvožene hrane.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo