Medicinske sestre ZD Ljutomer na slavnostni podelitvi replike priznanja Jabolko navdiha

Na slavnostni podelitvi so bile Mojca Halabarec, ki je bila prva prerazporejena v DSO Ljutomer, Klementina Špindler, ki je prav tako pomagala v DSO dva tedna in bila od svoje družine in otrok ločena kar štiri tedne ter Renata Škrget, ki je bila regijska koordinatorka v času epidemije covid-19. Ostali, ki zaradi omejenega števila niso mogli na podelitev: Jožica Kosi, Renata Kosi, Maša Kaučič, Dominik Močnik, Daša Kapun in Martina Miljuš.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 29. junij 2020 ob 10:541
Slavnostne podelitve so se udeležile Mojca Halabarec, Klementina Špindler in Renata Škrget

Slavnostne podelitve so se udeležile Mojca Halabarec, Klementina Špindler in Renata Škrget

V ponedeljek, 22. junija, ob 13.30 uri, so se medicinske sestre Zdravstvenega doma Ljutomer poleg ostalih skoraj dvesto kolegic in kolegov iz celotne Slovenije na povabilo kabineta predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja udeležile slavnostne podelitve na Posestvu Brdo, na kateri je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil repliko priznanja Jabolko navdiha, ki ga je virtualno podelil junakom človečnosti in upanja za njihov prispevek pri premagovanju epidemije. Le tega so v znak hvaležnosti za požrtvovalno in nesebično delo v času epidemije novega koronavirusa prejele medicinske sestre, tehniki zdravstvene nege in babice.

Predsednik Republike Slovenije je ob vročitvi priznanja povedal, da so ob mednarodnem letu, ki je posvečeno prav njim - medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege in babicam pokazali, kako nenadomestljivi so. Ob tem je med drugim povedal: "vrednote, gospe in gospodje, ki jih zagovarjate in živite so predanost, požrtvovalnost, empatija in solidarnost. Ne gre samo za opravljanje nalog, gre za način življenja, gre za poslanstvo."

Zahvala zaposlenim za pomoč v času epidemije

Direktor ZD Ljutomer se je zaposlenim zahvalil za delo ob epidemiji ter pojasnil razloge za odhod s položaja


Repliko priznanja Jabolko navdiha je prevzela predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Monika Ažman, ki je ob tem povedala, da je to Jabolko navdiha priznanje vsem junakom iz prvih vrst, kakor tudi kolegicam in kolegom v delovnih okoljih, da ostajajo junakinje in junaki človečnosti in upanja tudi v prihodnje. Ob tem je še povedala, da so člani zbornice "tisti, ki tvegate, znate, upate in zmorete storiti največ, kar je možno, tudi v izjemnih okoliščinah, ne ozirajoč se na to, da s tem ogrožate lastno zdravje in blaginjo svojih najbližjih."

Od svoje družine in otrok ločena kar štiri tedne

Na slavnostni podelitvi so bile Mojca Halabarec, diplomirana medicinska sestra, ki je prva bila prerazporejena v DSO Ljutomer v pomoč za dva tedna, že s 23. marcem, še preden so bili prvi pozitivni pacienti, Klementina Špindler, tehnik zdravstvene nege, ki je prav tako pomagala v DSO Ljutomer dva tedna in bila od svoje družine in otrok ločena kar štiri tedne, v izogib preprečevanja prenosa okužbe v domače okolje, čas, ki je zajel tudi velikonočne praznike ter Renata Škrget, mag. zdr. soc. manag., ki je bila regijska koordinatorka po sklepu ministra za zdravje za pomoč socialno varstvenim zavodom v času epidemije covid-19 za celotno Pomurje. Tako je s pomočjo ostalih kolegic in kolegov koordinatorjev prerazporedila 120 oseb za pomoč v DSO Ljutomer, svetovala pri vzpostavljanju varnih con, pri nabavi zaščitne opreme in izvajala delavnice za pravilno uporabo osebne varovalne opreme, tako za zaposlene DSO Ljutomer, kakor tudi za ostale zunanje sodelavce in študente, jih sprejemala, urejala nastanitve, prehrano in vse potrebno, sodelovala s Civilnim štabom Občine Ljutomer ter Rdečim križem OE Ljutomer.

Ostale medicinske sestre in tehniki zdravstvene nege ZD Ljutomer, ki so prav tako pomagali v času epidemije covid-19 in zaradi omejenega števila niso mogli na slavnostno podelitev, ki so žrtvovali lastno zdravje, svoje družine (saj so bili nekateri v izolaciji) pa so bili še: Jožica Kosi, med. sestra, Renata Kosi, med. sestra, Maša Kaučič, dipl. med. sestra, Dominik Močnik, tehnik zdravstvene nege, Daša Kapun, tehnik zdravstvene nege in Martina Miljuš, tehnik zdravstvene nege.

"Za vse je bila to življenjska preizkušnja, iz katere smo se veliko naučili, spoznali pa smo tudi veliko dobrih in pogumnih ljudi," nam je ob tem še povedala Renata Škrget, v.d. direktorice ZD Ljutomer.


Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje