Tako so Pepek, Milan in Nandek nekdaj krstili mošt

Eno por dni po prešaji pa začne mošt f polovjokih smrdeti, šümeti, blobotati in žlobodrati. Zavolo jega se po Prlekiji godijo joko čüdne riči. Marsikeri vinski brat obleži v jorki, lidje se sfajüvlejo, spotere se ogromno posode...

Prlekija-on.net, sreda, 11. november 2020 ob 10:53
Krst mošta v Prlekiji

Krst mošta v Prlekiji

Danes je martinovo, praznik v Prlekiji. Na ta dan nobeno leto ne manjka obvezen krst mošta, ko se le-ta spremeni v mlado vino. Še lani smo v Ljutomeru imeli veliko prireditev na Glavnem trgu, letos pa je vse drugače, martinovanja so zaradi epidemije covid-19 odpovedana oz. kar prepovedana, javnih prireditev ni. Zato smo se ob tem spomnili na naše Künštne Prleke, ki so krst mošta po Prlekiji opravljali več let, o tem pa posneli tudi oddajo - Nevole z moštom.

Roman Marič - Pepek z brega, Milan Belec in Ferdinand Šef - Nandek so to opravilo po Prlekiji v času martinovanj, opravljali tudi po večkrat na noč na različnih lokacijah. Danes so že vsi trije žal pokojni, za njimi pa so ostali bogati foto in video zapisi o tem opravilu, ki ga hranimo v našem arhivu. Tega obreda so se vedno lotili na svojevrsten humoren način. Krst mošta so Pepek, Milan in Nandek opravili tudi na prvem srečanju našega portala leta 2006, fotografije iz tega krsta si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Martinovanje v Ljutomeru

V Ljutomeru pospravili klopotec, krstili mošt in skuhali kislo žüpo


V priloženem videu objavljamo tudi oddajo, ki je bila posneta v istem času pred štirinajstimi leti, o njej pa je takrat Pepek na naši spletni strani zapisal: "Eno por dni po prešaji pa začne mošt f polovjokih smrdeti, šümeti, blobotati in žlobodrati. Zavolo jega se po Prlekiji godijo joko čüdne riči. Marsikeri vinski brat obleži v jorki, lidje se sfajüvlejo, spotere se ogromno posode... Fsi že kumej čokamo, ka de priša sveti Martin in de nan totega ničvrednega zamozanca spremenja f sladko in dišečo mlodo vino."

Letos bomo tako krst mošta imeli "virtualno" in obudili spomine na neke lepše čase.

Prleška vinska molitev

Na martinovo jih goduje preko 16 tisoč; z vinom in Martinom je povezanih tudi veliko krajevnih imen




Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno