Svetovni dan in noč knjige z aforizmi, domiselnimi fotografijami in župani treh občin

Letos, ko zbiranje in izvajanje dogodkov, katere so obiskovalci drugače obiskali z velikim veseljem, ni možno, so dogajanje preselili v virtualno okolje in ga z bralci delili na ta način.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 26. april 2021 ob 19:14
Portret s knjigo v Knjižnici Ormož

Portret s knjigo v Knjižnici Ormož

23. aprila, ko po svetu obeležujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic, na pomen knjige in obstoja knjižnic, ki skrbijo za to, da so knjige dostopne prav vsem, opomnimo tudi ali predvsem v knjižnicah. Letos, ko zbiranje in izvajanje dogodkov, katere so obiskovalci drugače obiskali z velikim veseljem, ni možno, smo dogajanje preselili v virtualno okolje in ga z bralci delili na ta način. Pridružili so se nam župani treh občin, Občine Ormož, Danijel Vrbnjak, Občine Središče ob Dravi, Jurij Borko, in Občine Sveti Tomaž, Mirko Cvetko, aforizmi Davorina Bešvira so nas popeljali v Noč knjige 2021, pridružili smo se pa tudi akciji Mariborske knjižnice, fotografskemu natečaju #obraziknjige. Kot pravijo mariborski knjižničarji: »Črne misli lahko zmeraj preženemo s humorjem, dolgčas pa s knjigo

Še preden smo pa vstopili v dan in noč knjige, smo v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož, zeleni knjižnici, 22. aprila obeležili svetovni dan Zemlje, ki nas je nagovarjal, naj obnovimo planet. Mag. Ignac Janžekovič iz Botaničnega vrta Univerze v Mariboru je knjižnici podaril sadike zdravilnih rastlin, s katerimi smo obogatili že tako pestre knjižnične zeliščne in cvetlične gredice in na ta način skušali pokazati, da se lahko tudi z majhnimi koraki prispeva k zdravemu planetu.

Zdrav planet ni možnost – je nuja
Zdrav planet ni možnost – je nuja

Ob svetovnem dnevu knjige smo nato v svojo sredo povabili župane občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, saj splošnih knjižnic brez podpore občin ustanoviteljic ne bi bilo. Vsak izmed njih je obiskal "svojo" knjižnico in spregovoril o knjigi, ki ga je v življenju najbolj navdušila, imela nanj največji vpliv ali pa jo preprosto rad vzame v roke. Niso pa pozabili niti na pomen, ki ga imajo lastne krajevne knjižnice za prebivalce njihovih občin in ljudi nasploh, saj se z njimi znanje in izkušnje iz preteklosti prenašajo v naslednje rodove, župan Jurij Borko je pa ob tej priložnosti predstavil še načrte o selitvi knjižnice v prihodnjih letih v večje in bolj dostopne prostore.

Noč knjige 2021 je z obiskom knjižnice obeležil tudi Davorin Bešvir, pevec, baskitarist in tekstopisec glasbenih skupin Gnile duše in Pridigarji ter avtor številnih aforizmov, katere je med drugim zbral v knjigi Bog mi je priča, da potrebujem izganjalca hudiča, ki je izšla leta 2017. S pisanjem zgoščenih kritičnih domislic nadaljuje in poleti lahko pričakujemo izdajo nove zbirke aforizmov, katero bo podobno kot prejšnjo ilustriral Igor Muršič. Kar nekaj najnovejših je delil tudi z nami, zato vabljeni k ogledu posnetka, ki je nastal ob tej priložnosti.

V Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož se nahaja več kot 126.000 enot gradiva - od knjig, časopisov in revij do ostalega neknjižnega gradiva, kot so zvočni CD-ji in DVD-ji. Za fotografski natečaj #obraziknjige smo pobrskali po knjižničnih policah, poiskali nekaj zanimivih naslovnic in se za vas pozabavali še mi. Naj zbrane fotografije navdihnejo tudi vas: do 31. maja lahko tudi vi poiščete kakšno zanimivo knjigo, naredite portret in sodelujete v fotografskem natečaju #obraziknjige. Več informacij najdete tukaj.

Marinka Vnuk
Foto: Knjižnica Ormož



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje

Ljutomerski oktet ob Niagarskih slapovih

Oktetovci zapeli ob Niagarskih slapovih

nedelja, 19. maj 2024 ob 20:10
Potopisno predavanje o Indiji

Prleka v Indiji

nedelja, 19. maj 2024 ob 08:54