Pri kriptovalutah na izbiro dve možnosti obdavčitve, vsak pa bi se sam odločil, katero možnost bo izbral

Zavezanci bodo torej imeli na izbiro dve možnosti obdavčitve - glede na unovčeni znesek ali pa glede na ustvarjeni dobiček. Predlagajo tudi mejni znesek pri katerem ne bo potrebno niti prijaviti niti plačati davka od unovčenja virtualnih valut.

Prlekija-on.net, torek, 31. avgust 2021 ob 16:05
Vsak se bo sam odločil, katero možnost bo izbral.

Vsak se bo sam odločil, katero možnost bo izbral.

V ponedeljek smo poročali o predlogu bodoče ureditve obdavčitve virtualnih valut, ki ga je posredovala Finančna uprava Republike Slovenije (Furs). "Pozdravljamo velik odziv zainteresirane javnosti, ki smo ga pozorno proučili in bomo naš predlog dopolnili na ta način, da bomo davčnim zavezancem, fizičnim osebam, ki so slovenski davčni rezidenti, poleg možnosti plačila davka od zneska vnovčenja virtualne valute po stopnji 10 %, omogočili tudi plačilo davka od ustvarjenega dobička po stopnji 25 %. Ob tem poudarjamo, da se ta predlog zakona nanaša samo na fizične osebe, davčne rezidente Republike Slovenije in ne na pravne osebe," sporočajo s Furs-a, kjer so tudi navedli, da so upoštevali predloge državljanov.

Zavezanci bodo torej imeli na izbiro dve možnosti obdavčitve - glede na unovčeni znesek ali pa glede na ustvarjeni dobiček. Vsak se bo sam odločil, katero možnost bo izbral.

Najbolj znana virtualna valuta je Bitcoin

Furs predlaga spremembe obdavčitve virtualnih valut


Predlagan mejni znesek v koledarskem letu

"Predlagamo tudi uvedbo mejnega zneska v koledarskem letu, do katerega ne bo potrebno niti prijaviti niti plačati davka od unovčenja virtualnih valut oziroma od dobička ustvarjenega s prodajo virtualnih valut oziroma od nakupa stvari z virtualno valuto. Ta mejni znesek bi znašal 15.000,00 evrov v koledarskem letu," še navajajo pri Furs-u.

"V zadnjih letih se je na področju virtualnih valut zgodil bliskovit napredek in s to zakonsko ureditvijo želimo vsaj deloma slediti tem spremembam ter poenostaviti stvari. Poleg tega želimo postati prva država v Evropi, ki se je odločila za tovrstni pristop," še navajajo.

Primer izračuna

V nadaljevanju so predstavili še primer preprostega izračuna davka v primeru nakupa enega bitcoina (BTC) v letu 2018 in unovčenju v teh dneh in to za oba predvidena načina obdavčitve.

Fizična oseba je decembra 2018 kupila 1 BTC po ceni 3.000 evrov. Danes je ta BTC prodala oziroma unovčila v vrednosti 40.000 evrov:

  • Obdavčitev unovčenega zneska v višini 10% od prodaje: 4.000€
  • Obdavčitev dobička po stopnji 25%: (40.000€ - 3.000€) x 25% = 9.250€


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Slovenija