Mitja Slavič slavil v slovenskem kasaškem derbiju in ob tem postavil rekord

V zadnjem krogu se mu je ob bok pridružil Marion Mark z Jankom Sagajem, sicer sosedom iz vasi Ključarovci. Oba predstavnika Kasaškega kluba Ljutomer sta precej izenačeno tekmovala skoraj do ciljne črte, a je vendar bil nekoliko močnejši Prime MS.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 6. september 2021 ob 00:07
Najboljši trije vozniki in rejci v kasaškem derbiju 2021 (od leve Jože Sagaj, Janko Sagaj, Mitja Slavič, Viktor Dolinšek in Darja Dolinšek).

Najboljši trije vozniki in rejci v kasaškem derbiju 2021 (od leve Jože Sagaj, Janko Sagaj, Mitja Slavič, Viktor Dolinšek in Darja Dolinšek).

Na ljubljanskem hipodromu Stožice se je v nedeljo zbralo preko 4000 gledalcev, ki so bili priča pravemu kasaškemu spektaklu. V prijetnem sončnem vremenu so videli tudi dva rekorda - rekord derbijev in najboljši čas, kadarkoli iztečen na slovenskih hipodromih. Zmaga v derbiju in s tem lovorjev venec je pripadla Mitji Slaviču iz Ključarovcev, ki je tako po treh drugih mestih končno dočakal prvo zmago v največji dirki. V ljubljanski milji, kjer so se pomerili najboljši domači in uvoženi konji, pa je slavil Peter Zadel ml. s fantastičnim Mauglijem.

Osrednja prireditev sezone v organizaciji Kasaškega kluba Stožice in Kasaške zveze Slovenije je privabila več tisoč radovednežev. Ti so bili priča sijajnim dirkam, čas pa so si lahko krajšali s stavami, bogato gostinsko ponudbo, otroci pa s pestrim otroškim programom. Poleg devetih kasaških dirk so organizatorji priredili tudi dirko ponijev, kjer so se pomerili otroci. Zmagal je 11-letni Vid Gorenc iz Peči pri Grosupljem s svojo kobilco Srečko.

Mitja bil že trikrat drugi in enkrat tretji

Glavna točka tekmovalnega programa je bil 31. slovenski kasaški derbi. Za prva favorita sta veljala Prime MS in Mitja Slavič iz znane kasaške družine Slavičevih. Njegov oče Marko je zmagal že pet slovenskih derbijev ter enega jugoslovanskega, ded Marko pa je bil kar petkrat najboljši v nekdanji Jugoslaviji. Mitji se je derbi doslej vztrajno izmikal, saj je bil že trikrat drugi in enkrat tretji. Takoj po štartu sta se podala v vodstvo in tam odpeljala celotno distanco 2600 metrov. V zadnjem krogu se mu je ob bok pridružil Marion Mark z Jankom Sagajem, sicer sosedom iz vasi Ključarovci. Oba predstavnika Kasaškega kluba Ljutomer sta precej izenačeno tekmovala skoraj do ciljne črte, a je vendar bil nekoliko močnejši Prime MS. Tretje mesto je pripadlo ljubljanski kobili Dear Abby, ki jo je vozil predsednik Kasaškega kluba Stožice Viktor Dolinšek. Zanj je to že tretje tretje mesto v derbijih. Ob tem je padel tudi rekord derbijev, ki zdaj znaša v kilometrskem času 1:16,9.

Slavič je ob podelitvi, kjer je najboljšim pokale predal ljubljanski župan Zoran Janković, povedal: "Ko je Janko Sagaj napadel, sem se malce ustrašil, da je znova dnevna forma na derbi dan malce slabša, kar se mi je v preteklosti že zgodilo. Res pa je, da je Marion očitno v zadnjih tednih zelo dvignil formo."

Na četrtem mestu sta derbi končali Ajda Gorenc in Rio Flora, peti pa je bil Palattin z Milanom Žanom.

Tudi v ljubljanski milji zmaga v Ključarovce

V drugi največji dirki imenovani ljubljanska milja so se pomerili najboljši domači in uvoženi kasači, zmaga pa je znova odšla v Ključarovce, saj je slavil brat drugouvrščenega konja iz derbija, Maugli. Janko Sagaj je sicer konja pred nekaj tedni prodal in zdaj teče za barve lastnika Dejana Bačića iz Srbije, v sulkiju pa je v nedeljo sedel Peter Zadel mlajši, ki sicer živi in dela kot kasaški trener na Švedskem. Po dirki je Zadel dejal, da je v svoji karieri sedel že za skoraj 1000 kasači, a meni, da je Maugli eden izmed dveh ali treh najboljših, kar jih je kadarkoli vozil. Maugli, ki ga še vedno trenira Sagaj, je namreč postavil nov rekord slovenskih hipodromov - miljo je namreč pretekel s kilometrskim časom 1:13,2, kar je evropsko primerljiv rezultat. Zadel je ob tem še poudaril, da se v Sloveniji verjetno sploh še ne zavedamo dobro, kako dober konj je Maugli ter na kakšnem tekmovalnem nivoju je slovenska kasaška reja.

Drugo in tretje mesto sta osvojila konja iz hleva Zvonka Osterca iz Križevcev pri Ljutomeru Krack du Clocher in Take Me Home z voznikoma Vitom Šadlom in Paolom Scamardello.

Tretja večja dirka na bogatem sporedu, ki je štel kar devet dirk, je bila dirka tradicionalne pasme ljutomerski kasač za veliko nagrado Ljubljane. Dobil jo je član Kasaškega kluba Ljutomer Saša Seršen s konjem Fjorijem, kljub temu, da je na štartu malce zaostal. Za izjemni tandem je to že peta zmaga sezone.

Naslednje kasaške dirke bodo prihodnjo nedeljo v Komendi, v prestolnici pa bodo gledalci lahko znova na svoj račun prišli 17. oktobra, ko se bo odvila še ena rejska dirka Jesenski kriterij.

Foto: Boris Vranić



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Šport