Spet je ta čas v letu: Invazija letečih mravelj

Tudi letos smo bili priča pojavu rojev letečih mravelj, ki so se po zraku vili v vrtincih, kot kakšni tornadi.

Prlekija-on.net, nedelja, 19. september 2021 ob 17:59
Roj letečih mravelj

Roj letečih mravelj

Vsako leto lahko na topel pozno poletni ali zgodnji jesenski dan, opazujemo ples letečih mravelj po zraku. Tako smo tudi letos bili priča pojavu rojev letečih mravelj, ki so se po zraku vili v vrtincih, kot kakšni tornadi. V tem obdobju je to normalen pojav in ga lahko opazujemo vsako leto, včasih v večjem , včasih v manjšem obsegu. Letos je do sedaj bilo več dni, ko smo jih lahko opazovali, najbolj intenzivno pa so bile mravlje videne to nedeljo. Verjetno še zadnjič letos, saj spet prihaja nekoliko hladnejše vreme.

Pri tem gre za spolne osebke mravelj s krilci, ki v času parjenja zapustijo mravljišče. Enkrat letno se iz ličink razvijejo samčki in matice s krilci, ki nekaj časa živijo v mravljišču. Nato na isti dan, vse mravlje s krilci ene vrste iz različnih kolonij zapustijo mravljišče, po parjenju samčki takoj poginejo, mladim maticam pa krila odpadejo in praviloma ustanovijo novo kolonijo. Smrtnost je velika tudi pri maticah, saj roji mravelj pogosto končajo kot hrana za ptice.

Pojav ob tem lahko vidimo povsod po mestih, vaseh, ob cestah, nad drevesi, hišami, ... ko se roji včasih vijejo v zrak več metrov in imajo svoj "svatbeni" ples, nato pa svojo življenjsko pot končajo, tako da so ponekod tla in različne površine, kot okenske police, prekrita s temi žuželkami.

V videu in na fotografijah lahko vidite nekaj tega dogajanja v Ljutomeru.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Narava