»PUBEC« že sedmo sezono piše zgodbo o povezovanju

Od 3. novembra je 17 mladih štajerskih vin Pubec tudi v prodaji.

Prlekija-on.net, četrtek, 4. november 2021 ob 10:32
Štajerski pubeci po letu premora ponovno združeni

Štajerski pubeci po letu premora ponovno združeni

Blagovna znamka Pubec - Štajersko mlado vino že sedem let združuje štajerske vinarje v edinstven projekt, v katerem se s promocijo mladih vin želi povečati prepoznavnost štajerskih vinarjev ter Štajerske kot vinorodnega okoliša, tako doma kot v tujini. Letos se bodo vsem oviram navkljub vinarji predstavili v petek, 5. novembra 2021 pod arkadami mariborskega gradu od 16.ure dalje.

Od 3. novembra je 17 mladih štajerskih vin Pubec tudi v prodaji. Pubec 2021 je letos nekoliko drugačen, z manjšim dogodkom in omejenim številom obiskovalcev, ki bodo pod pogojem PCT in upoštevanju ukrepov vseeno nazdravljali ob pokušnji najboljšega, kar nam je pripravila vinska letina 2021. Vstopnice za dogodek šesti salon štajerskih mladih vin so na prodaj v Hiši stare trte, v TIC Maribor in na dan dogodka ob vstopu na prizorišče.

Štajerski vinarji si želijo s skupnim pristopom pri promociji mladih vin povečati prepoznavnost svoje ponudbe na domačem trgu in v tujini, obenem pa krepiti prepoznavnost Štajerske, ne samo kot vrhunske vinorodne dežele, ampak tudi kot odlične kulinarične in turistične destinacije. Sedem let skupnega pristopa, koronski situaciji navkljub že prinaša spodbudne rezultate. Vinarji, povezani v projekt Pubec, beležijo večjo prodajo mladega vina, kupci pa mlado vino Pubec, tudi zaradi odmevnosti pogosteje naročijo v gostinskih lokalih, kupijo v trgovinah ter umestijo med poslovna darila.

Kdo so Pubeci 2021?

Tudi letos je v projekt združena raznolika druščina vinarjev, med katerimi najdemo največje vinske kleti in tudi manjše, družinske vinogradnike. Pubeci 2021 so Vinogradništvo Cvitanič, Hiša vin Emino, Vino Falot, Kmetija Fleisinger, Vinarstvo Hafner, Vinogradi Horvat, Vino Jarc, Vina Joannes, Vino Leber, Vinogradništvo Mukenauer, Vinogradništvo Mulec, Puklavec Family Wines, Radgonske gorice, Rigo Vino, Steyer vina, Vina Toplak in Vino Valdhuber.

Borut Cvetko organizator in pobudnik projekta Pubec o sedmi sezoni: »Sedmo leto se začenja danes,s sedemnajstimi štajerskimi mladimi vini, ki nam bodo pokazala kakšna je bila vinska letina in kaj lahko pričakujemo v prihodnje

6. Salon štajerskih mladih vin

Po enoletnem premoru bo letos dogodek 6. Salon štajerskih mladih vin na novi, butični lokaciji pod arkadami mariborskega gradu. Vinarji, kulinarika in dobra glasba vabijo ljubitelje vina med 16.00 in 22.00 uro, kjer bomo ob upoštevanju pogoja PCT in vseh ukrepov za preprečevanje širjenja virusa nazdravili z vinom, ki nosi letnico 2021. Zaradi omejitve števila obiskovalcev je v prodaji samo 200 vstopnic. Vstopnico si ljubitelji vina lahko zagotovijo v Hiši stare trte Mariboru, v TIC Maribor in na dan dogodka, v kolikor bodo še na voljo. Za glasbeno spremljavo bo poskrbel štajerski Akustični orgazem.

Dvig prepoznavnosti mladih štajerskih vin in vinarjev ter Štajerske kot pomembne vinske destinacije

Eden izmed ciljev projekta »Pubec - Štajersko mlado vino« je dvigniti prepoznavnost mladih štajerskih vin in vinarjev. Povezovanje le-teh v enovito, prepoznavno zgodbo omogoča vinarjem tudi dvig konkurenčnosti na domačem trgu in v tujini. V načrtu so skupni nastopi na trgih in predstavitvah tako doma kot v tujini, ko bo to seveda mogoče, obenem pa projekt prinaša tudi dvig odličnosti same destinacije oziroma regije. Tovrsten skupni nastop v segmentu mladih vin prinaša tudi trajni učinek, celoletne marketinške in komunikacijske aktivnosti pa prinašajo dvig konkurenčnosti in prepoznavnosti štajerskih vin. Projekt »Pubec« tako ni omejen le na promocijo mladih vin, ampak predstavlja tudi vzvod in orodje za večjo prepoznavnost vseh štajerskih vin in vinarjev na domačem trgu in v tujini.

Pomemben aspekt sodelovanja pa je tudi povezovanje z Zavodom za turizem Maribor, ki tovrstne iniciative podpira in se s svojim delovanjem tudi sami trudijo dvigniti kvaliteto vinskih prireditev, ki strmijo k edukaciji uporabnika ter mu v stičiščih kot je Hiša stare trte poskušajo predstaviti in odkriti pomembnost vinarstva na Štajerskem. Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor je poudaril pomembnost vinarjev, kot najpomembnejših segmentov na katerem temelji turizem v Mariboru: »V sami hiši najstarejše trte nudimo več kot 200 različnih vinskih etiket 50 štajerskih vinarjev in jih na različne načine poskušamo povezati z obiskovalci. Zavedati se moremo, da je Hiša stare trte najbolj obiskan objekt v Mariboru in potrebno je poudariti, da je Hiša stare trte prostor kjer se ponudba in povpraševanje srečata. Letos smo ob vseh rednih dogodkih v okviru utečenih dogodkov in festivala organizirali več kot 20 butičnih vinsko kulinaričnih dogodkov

O štajerskem mladem vinu

Ni vsako mlado vino Pubec. Pubec je mlado vino, ki ga pridelajo štajerski vinarji pridruženi k projektu Pubec. Pubeci se zavedajo pomena povezovanja in sodelovanja, podpirajo skupni nastop, imajo znanje in kvalitete da postavijo, Štajersko na zemljevid kot top vinsko destinacijo. Biti Pubec je več kot le biti vinar ali pridelovalec vina. Je moralna obljuba vračati lokalnemu okolju in doprinesti družbi ter razvoju. Biti Pubec je zaveza k trajnostno naravnanem turizmu, k varovanju okolja in k ozaveščanju o pitju vina. Biti Pubec je ponos in veselje.

Leonida Gregorič, vodja laboratorijev pri KGZS Maribor, ki vsa leta bdi nad kakovostjo štajerskih mladih vin Pubec, je letos še posebej zadovoljna. »Vremenske razmere, pogoji pridelave, pogoji trgatve so vsako leto drugačni. Se pa zato vedno znova veselimo novega mladega vina, novega Pubeca, ravno iz tega razloga, ker je vsako leto drugačen. In ta drugačnost je vabljiva. To mlado vino, predstavlja pričakovanje novega letnika, nove iskrivosti. Ali bo drugačna cvetlična nota, ali bo imel sadno noto? Vse to nas daje v nekakšno pričakovanje, da poskusimo ta vina. Za letošnje leto lahko rečemo, da so vina dobra, tudi pogoji in pa čas za pridelovalca so bili bolj ugodni, kot prejšnja leta, saj je bila trgatev hitrejša in je imel pridelovalec dovolj časa, da je pripravil to mlado vino Pubec«, je povedala Gregoričeva.

Kaj nas čaka?

Pubeci 2021 se bodo letos predstavili na:

5. november 2021 - 6. Salon Štajerskih mladih vin, arkade mariborskega gradu, Maribor
9. november 2021 - Martinovanje s Pubeci v Europarku, Maribor
13. november 2021 - Ljubljanska vinska pot, Martinovanje v Ljubljani
18. in 19. november 2021 - Slovenski festival vin, Cankarjev dom, Ljubljana
26. november 2021 - Pubeci v Citycentru Celje

Kaj je »Pubec«?

S projektom »Pubec«, kakor se imenuje tudi skupna blagovna znamka, se ustvarja povezovanje štajerskih vinarjev, ki pridelujejo mlado vino. Z enotnim in celovitim pristopom na trgu štajerski vinarji želijo doseči večjo prepoznavnost in moč na slovenskem trgu ter tudi na trgu sosednjih držav. 
Promocija in prepoznavnost vinarjev, ki skupaj nastopajo na trgu ter predstavljajo Štajersko kot glavno destinacijo za mlada vina, ter mladega vina kot posebne »zvrsti« in večja priljubljenost le-tega, sta prav tako pomembna cilja projekta.

Kdo je »Pubec«?

»Pubec« - ime, ki ga vsi Slovenci prepoznajo kot nekaj štajerskega. »PUBEC« je štajerski izraz za fanta, dečka. »Pubec« ali fant kot dorasel mlad moški v projektu »PUBEC« nagajivo simbolizira mlado vino. Obenem se poimensko sklada s Štajersko regijo, ki jo projekt kot tak tudi povezuje. V enem nazivu povezuje dvoje; v prenesenem pomenu mladostno nagajivost mladega vina in regijo, iz katere le-to izhaja.

Mlado vino »Pubec« - karakteristike

Mlado vino »Pubec« je belo vino, lahko je bela sorta ali mešano belo vino, zvrst iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Vino vsebuje med 10,5 in 12,5 vol % alkohola in spada med suha ali polsuha vina z vsebnostjo skupnih kislin med 5,5 in 7,00 g/l. Vsebnost nepovretega sladkorja do največ 12 gramov. Mlado vino »Pubec« vsebuje nizke vsebnosti prostega in skupnega žvepla. Glavne senzorične lastnosti mladega vina »Pubec« so sijoč videz, iskriva barva, po vonju je prijetno dišeč z nežno zaznavno cvetno-sadno cvetico in po okusu ima poudarjeno svežino, iskrivost, lahkotnost, sadnost, pitnost in harmoničnost. Mlada vina Pubec prepoznamo tudi po tem, da vrat steklenice krasi značilna obešanka z znanim rumenim metuljčkom.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo