Izdelava spletnih trgovin v letu 2022 naj vključuje teh 20 elementov!

Kar je res, je res! Nakupovanje v spletnih trgovinah je postalo tako normalno, kot sprehod v nakupovalni center – le da se ni treba preobleči, prebijati skozi gnečo na cesti ali stati na blagajni. V tujini so mogoče celo dostave v istem dnevu, kar pomeni, da je spletno nakupovanje postalo bolj udobno, kot smo si lahko kadarkoli predstavljali.

Oglasno sporočilo, sreda, 9. februar 2022 ob 16:04
Spletna trgovina

Spletna trgovina

Vse več Slovencev se odloča za spletne nakupe, saj ponudba spletnih trgovin vztrajno narašča, prav tako pa tudi kupci takemu načinu izmenjave dobrin vse bolj zaupajo. Za spletne prodajalce pa postaja konkurenca tako močna, da je treba začeti razmišljati o dodatni vrednosti, ki jo trgovina lahko kupcu prinese, ter ga s tem pritegne in zadrži za dalj časa.

Kaj novega torej prinaša izdelava spletnih trgovin v letu 2022?

1. Video podpora

Video je nesporen kralj vsebin, tu se strinjamo, kajne? To dokazujejo popularna socialna omrežja, kjer algoritmi favorizirajo video pred fotografijami ali tekstom. Za piko na i pa naj povemo, da postaja TikTok bolj popularen od Googla.

Zakaj bi v spletni prodaji bilo kako drugače? Kupci si na spletni strani preberejo osnovne informacije o izdelku. Če potrebujejo še kaj več, lahko to dobijo v spletnem video pogovoru, ki lahko vodi na virtualen ogled izdelka. Izkušnje kažejo, da vsako 3. video svetovanje pripelje do zaključka prodaje.

Spletni klepetalnik počasi torej postaja zastarel, prihodnost je v video svetovanju na daljavo.

2. Glasovni chat boti oz. t.i. spletni asistenti

V primerjavi s klicnim centrom so glasovni roboti oz. t.i. spletni asistenti, dva- do trikrat cenejši. Uporabimo jih lahko za tehnično podporo, telemarketing, navzkrižno prodajo ali za razne vprašalnike za potrebe marketinga. Glede na vnaprej pripravljene scenarije lahko spletni asistenti - roboti opravijo različne pogovore, kot je recimo odgovarjanje na pogosto zastavljena vprašanja. Če jim zmanjka pametnih odgovorov, jih lahko sprogramiramo, da na pomoč pokličejo pravo osebo, ki bo kupcu na drugi strani laže odgovorila.

3. Nakup na klik

Zdaj smo se že navadili, da morajo biti spletne strani in trgovine pregledne ter preproste za uporabo, če želimo, da jih bodo ljudje z veseljem uporabljali. Čas je pri tem najpomembnejša komponenta. Če lahko nekdo opravi nakup, medtem ko čaka na avtobus, potem smo opravili svoje delo.

Kako lahko optimiziramo nakupni postopek?

  • Cilj naj bo naročilo z enim klikom.
  • Uporabljajte možnost različnih plačilnih sredstev (po predračunu, s kreditnimi karticami, po prevzemu, PayPal).
  • Shranite uporabnikove podatke.
  • Omogočite nakup na obroke (seveda, če gre za dražje izdelke).
  • Cena in trajanje ponudbe morata biti opazna.

Nakupovanje preko spleta

4. Okolju prijazno

Eko, bio, trajnostno, domače. Z vse večjim zavedanjem, kako škodljive so človeške dejavnosti za okolje se večajo tudi potrebe po izdelkih in storitvah, ki to škodo zmanjšujejo. Čeprav so taki izdelki velikokrat dražji, to ne zmanjšuje želje po njih. Zavedanje, da smo storili nekaj dobrega za svet, je močnejši motivator za nakup kot cena.

Kaj lahko naredimo?

Izbirajmo bolj okolju sprejemljivo embalažo, zmanjšujmo njeno količino, poslužujmo se recikliranja in seveda ponujajmo izdelke, ki služijo svojemu namenu, ne da bi pri tem vplivali na okolje.

5. Prodaja na več kanalih

Da bi povečali prodajo, se morate pokazati in biti vidni več ljudem. To pa pomeni, da je potrebno biti prisoten na več različnih platformah. Oglaševanje na Facebooku in Instagramu je recimo že ena od možnosti. Od tam obiskovalce peljemo na produktno stran. Prav tako je pomembno, da se uvščamo kar se da visoko na Googlu, saj ljudje pred nakupi veliko raziskujejo in primerjajo izdelke in njihove cene med seboj - za dosego visokih organskih pozicij je potrebno redno in pravilno izvajanje SEO optimizacije spletne strani.

6. Pametno mobilno nakupovanje

V današnjem času ni več potrebno ponavljati, kako zelo pomembno je imeti spletno stran prilagojeno mobilnim napravam. V prvi vrsti nas od nakupa odvrne že nerodna, počasna in neodzivna stran, ki poslabšuje uporabniško izkušnjo. Če kupec ne dobi informacij ali ne more opraviti nakupa hitro in enostavno, bo hitro odklikal drugam.

Mobilne naprave pa omogočajo še kaj drugega kot le dodajanje izdelkov v košarico. GPS podatki dajo kupcem navodila, kje lahko najdejo fizične trgovine, kamere povezujejo realni in virtualni svet, večino iskanj pa ljudje opravijo na telefonih in ne na računalnikih. Zato je moderna nakupovalna izkušnja nujno povezana z mobilniki in dobro mobilno uporabniško izkušnjo.

7. Personalizacija je na prvem mestu

Kupec je kralj in tega se začenjajo zavedati tudi spletne trgovine. Celotna nakupovalna izkušnja mora biti prilagojena vsakemu posamezniku, zato da se počuti sprejetega in razumljenega.

To nam danes omogočajo strojno učenje, pametne rešitve na spletni strani in sledenje uporabniku. Spletna trgovina postane tako individualiziran prostor, ki ga vsak kupec doživi malo drugače.

V svetu množičnih informacij, ki nas obkrožajo na vsakem koraku, postaja personalizacija čedalje bolj pomembna in zaželena - še posebej v digitalnem svetu.

8. Vrhunska optimizacija

Spletna optimizacija (SEO) ni nekaj novega. Toda čas je, da naredimo na tem področju še korak dlje. Moderne tehnologije nam omogočajo, da postavimo dve spletni trgovini in testiramo, katera deluje bolje.

Poleg ključnih besed, povezav in boja za višja mesta na Googlu pa nikar ne pozabimo na pomembnost dizajna spletne strani - vloge barv, pisav in oblikovanja, ki lahko odločajo o tem, ali se bo nakup realiziral ali ne.

Včasih razliko naredi že barva gumba Dodaj v košarico.

SEO optimizacija

9. Upselling in crosselling z umetno inteligenco

Last minute opomniki v spletni trgovini, ki ponujajo še kakšno malenkost, imajo povsem enako vlogo kot čokoladica in žvečilke pri blagajni. Medtem ko čakamo na zaključek nakupa, nas pogled na take artikle spodbudi, da jih dodamo v košarico.

Kaj je tisto, kar bi se kupcu zdelo vredno kupiti, lahko bolje določi umetna inteligenca, kot zgolj naša ugibanja. S tem ko algoritmi sledijo kupčevemu obnašanju v trgovini, lahko precej natančno določijo, kateri artikli so mu bolj všeč in bi jih z večjo verjetnostjo tudi kupil.

10. Večja izbira vrste plačil

Če sprejemamo le plačila po povzetju, nakazilo na TRR in kreditne kartice, bo treba začeti razmišljati malo širše. Stranke pričakujejo fleksibilnost tudi na tem področju, zato se uvajajo tudi drugi načini.

Vse bolj popularna so plačila na obroke, ki jih lahko uredimo kar med nakupom samim. Plačevanje s kriptovalutami še ni povsem domače, ga pa nikakor ni mogoče več spregledati, saj bodo žetoni in valute v kratkem krojile velik del naše realnosti, nikakor pa ne smemo odmisliti tudi možnost plačila s PayPalom.

11. AR za vizualizacijo nakupov

Nadgrajena resničnost (augmented reality) je že toliko razvita, da nam lahko lepo pomaga ugotoviti, ali se izbrana sedežna garnitura ujema z našo dnevno sobo ali ne. Ta tehnologija omogoča, da s pomočjo telefona, tablice ali računalnika v resnični prostor virtualno umestimo novo pridobitev, pa naj bo to nova slika, preproga, parket ali nova oblačila. Še velikost izbrane pasme psa lahko preverimo. Ugibanj je tako konec - s tem pa tudi stresa pri nakupu.

AR tehnologija

12. Naročniški modeli

Naročnine omogočajo, da se kupci vračajo znova in znova. Predvsem v tujini imajo spletni prodajalci veliko izkušenj in tudi veliko uspehov s tem modelom. Vedno znova se pojavljajo izdelki in storitve, ki v obliki naročnin kar zacvetijo: sestavine za kosilo, klubi preizkuševalcev alkoholnih pijač, zobne ščetke, knjige in podobno. Zvesti kupci se vračajo, saj jim naročnine omogočajo, da lahko pozabijo na ponavljajoče se nakupe.

13. Novi trgi in hitrejši distribucijski kanali

Amazon in podobni gigantski organizmi spletnega trgovanja so za majhnega trgovca prekletstvo in blagoslov hkrati. Nikakor ne moremo zanikati, da nam vključevanje v take sisteme prinaša več obiska in hitrejšo prepoznavnost, čeprav sta povezani s precejšnjimi stroški in provizijami.

Toda Amazon ne bo izginil čez noč in najbolje je, da se naučimo igrati v njegovem peskovniku in se tako vsaj malo nalezemo njegove popularnosti in si povečamo možnosti, da se bo nekdo hotel igrati prav z nami.

14. FDFC (Forward Deploy Fulfillment Center)

Še najbolje jih opišemo, če jih primerjamo s paketomati. Trgovine z živili in tudi nekatere druge v tujini že imajo omarice, v katere nastavijo nakup za prevzem. Toda to še ni vse.

Pogosto kupljene izdelke že v naprej pripravijo, zato lahko svoje naročilo prevzamemo praktično takoj, ko nakup potrdimo.

15. Analitika in statistika

Spletne strani in trgovine omogočajo zbiranje in analizo ogromne količine podatkov. Vsak izmed njih morda ni uporaben sam po sebi, če pa ga združimo s strojnim učenjem, lahko počasi razumemo, kako se naši kupci obnašajo, kaj jih zmoti, da opustijo košarice, kaj jih najbolj zadrži in kaj odbije. Če imamo vpogled v te podatke, lahko ustrezno ukrepamo in izboljšamo rezultate.

Analitika spletnih strani

16. Vrednote

Še posebej v zadnjem času se kaže, kakšne vrednote izžarevajo določene blagovne znamke in z njimi tudi spletne trgovine. Če iskreno verjamemo v svoje delo in se držimo nekih načel, se bo to videlo tudi v poslu. Ta bo zato privabljal enako misleče ljudi, ki ga bodo z večjo verjetnostjo podprli z nakupom in se vračali kot zveste stranke. Pravijo, da ptice z enakim perjem letijo skupaj. Očitno tudi poslujejo.

17. Avtomatizirani B2B procesi

Če se lotimo B2B poslovanja, je pomembno, da drugim podjetjem ponudimo odličen servis. Z najnovejšo tehnologijo lahko avtomatiziramo velik del ponavljajočih se procesov, zato da strankam olajšamo uporabniško izkušnjo. Izdajanje računov, ponavljajoče naročanje in podobno se lahko zgodijo avtomatsko, kar zmanjša naše delo, poveča pa zadovoljstvo uporabnikov in seveda tudi naše prihodke.

18. Zasebnost uporabnikov in GDPR

Zakoni in pravilniki o zasebnosti določajo, kakšne podatke o potrošnikih lahko zbiramo in obdelujemo. Zelo preprosto je preseči pooblastila, ki nam jih ta pravila dajejo, zato se je treba potruditi, da je naš posel na pravi strani zakona. Če so naše stranke transparentno obveščene o tem, kaj o njih zbiramo in v kakšne namene, nam laže zaupajo in zato raje poslujejo z nami.

19. Posel brez posrednikov

Najboljša prodaja je tista, ki se zgodi brez distributerjev, prodajalcev na debelo in drugih posrednikov. Čevlji, očala, zobne ščetke, britvice, knjige - vse to so primeri artiklov, ki ne potrebujejo posrednikov. Posvetite se fizičnim kupcem in njihovim potrebam in prodaja ne bo izostala.

20. Dostava

Kakovost spletne trgovine merimo tudi po njeni sposobnosti hitre in poceni dostave. Še preden pa vso odgovornost preložimo na dejansko dostavljalsko službo, je treba preveriti, ali so vsi naši notranji postopki izpolnjevanja naročila optimizirani. Dobava materialov in artiklov, obdelava naročila, pakiranje in fakturiranje morajo najprej potekati brezhibno, potem pa je čas za iskanje hitre in zanesljive storitve dostave. Nič ni boljšega od presenečenja, kako hitro je naročilo prišlo. Izdelava spletne trgovine ni tako zapletena, zato lahko začnete uživati v sadovih spletne prodaje prav kmalu.




Več v Gospodarstvo