Na vzorčnih vrtovih Pomurskega sejma posadili medovite rastline

Živahno dogajanje ob Dnevu sajenja medovitih rastlin s sajenjem, predavanji, z izmenjevalnico semen...

Prlekija-on.net, četrtek, 31. marec 2022 ob 10:47
Dan sajenja medovitih rastlin

Dan sajenja medovitih rastlin

V Gornji Radgoni je na vzorčnih vrtovih Pomurskega sejma 26. marca potekalo živahno dogajanje ob Dnevu sajenja medovitih rastlin. Strokovnjaki so blizu 200 udeležencev seznanjali o pomenu čebel za preživetje človeštva. Skozi praktično delo in napotke so jih naučili pravilne priprave gredic ter sejanja in sajenja za cvetočo bujnost njihovih domačih vrtov. V Izmenjevalnici semen so lahko zamenjali svoja semena za semena drugih in prejeli nekaj neprecenljivih semen medovitih rastlin tudi v dar.

Otvoritev dogodka je potekala ob vzorčnem sejemskem čebelnjaku. V otvoritvenem nagovoru je Štefan Šemen, predsednik Zveze čebelarskih društev Pomurja predstavil pomen sajenja medovitih rastlin in pomembnost opraševanja, ki ga opravljajo čebele. V imenu Pomurskega sejma je prisotne pozdravil Boris Erjavec, izvršni direktor. Irena Rotar iz Eko civilne iniciative Slovenije je spregovorila o pomenu zasaditve zdravilnih medovitih rastlin na Poligonu zeleni dragulji narave. Fanči Perdih iz semenarske hiše Amarant pa je predstavila vsebino delavnice, ki je kasneje potekala na vrtu. Na otvoritveni slovesnosti sta bila prisotna tudi predsednik Čebelarskega društva »Peter Dajnko« Gornja Radgona Tadej Kokol in predsednik Čebelarskega društva Sv. Ana Jožef Kolarič.

Posadili medovite rastline, ki so jih prejeli kot donacijo Čebelarske zveze Slovenije

Sledilo je predavanje Mojce Anzeljc - Medene Zgodbe z naslovom Pomagajmo čebelam, posadimo medovite rastline. Na Poligonu zeleni dragulji narave je v organizaciji Ekoci in Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec potekala priprava gredice in delavnica posaditve zdravilnih medovitih rastlin. Vrtnarji prostovoljci so na Permakulturnem vrtu ob slamnati hiški posadili medovite rastline, ki so jih prejeli kot donacijo Čebelarske zveze Slovenije. Pri zasaditvi so sodelovali tudi predstavniki Pomurskega sejma, Medena kraljica Slovenije Valentina Marinič in Štefan Šemen - Predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja.

Na permakulturno biodinamičnem vrtu je potekala priprava vrta, kasneje pa še zasaditev grede s sortami šalotke iz poskusa EIP česen in šalotka - seme prihodnosti. Delo je vodila in predavala Fanči Perdih, Amarant. Pomen medovitih rastlin za trajnostne oblike kmetovanja pa je v svojem predavanju pojasnil dr. Primož Titan iz Biotehniške šole Rakičan.

Sledila je predstavitev rezultatov poskusov na šalotki v okviru EIP česen in šalotka - seme prihodnosti, za katero je poskrbel Igor Škerbot, univ. dipl. inž. agr. iz KGZS Kmetijsko-gozdarskega zavod Celje. Predstavitvi je sledila še okrogla miza na temo namena in pomena poskusov v okviru EIP česen in šalotka - seme prihodnosti. Uvodno predavanje je prispevala Nina Gerjevič iz šole Grm Novo mesto.

Udeleženci ves dan izmenjevali semena

Dogajanje je bilo ob širšem strokovnem pogledu na pomen sajenja medovitih rastlin tudi praktično poučno. Udeleženci so lahko ves dan izmenjevali semena v Izmenjevalnici semen, pri tem pa pridobivali koristne nasvete od predstavnikov gibanja Oskrbimo Slovenijo - Štafeta semen (Ekoci). Ves dan jim je bil za strokovno razlago in vprašanja ob sejemskem čebelnjaku na voljo Tadej Kokol, predsednik Čebelarskega društva »Peter Dajnko« Gornja Radgona. Kupiti je bilo možno semena in sadike ter lokalne dobrote Vrtnega centra Kalia, Vrtnarstva Kurbus, Oljarne Kolarič, semenarske hiše Amarant ter društev Samooskrbni, Medene Zgodbe in TRS Renkovci (izdelki Hudo).

Zaključek izobraževalnega in delovnega dneva je kronalo prijetno druženje ob zelenjavni juhi in sladici za katere je poskrbel Tomislav Gjerkeš s sodelavci iz Društva za permakulturo Slovenije.

Pomurski sejem se v imenu vseh organizatorjev iskreno zahvaljuje predavateljem za strokovna predavanja in nesebično deljenje znanja, ponudnikom za popestritev dogodka z dobrotami, semeni in sadikami, obiskovalcem pa za udeležbo in prijetno sodelovanje.




Več v Narava