Poslovil se je Srečko Centrih

Srečko je bil izjemen gledališčnik, ki je za svoje delo prejel številna priznanja.

Prlekija-on.net, nedelja, 8. maj 2022 ob 21:27
Srečko Centrih

Srečko Centrih

Sporočamo žalostno vest, da se je v 74. letu starosti poslovil dolgoletni režiser, gledališčnik, prejemnik številnih nagrad za izjemne dosežke na gledališkem področju, Srečko Centrih.

Srečko se je rodil 9. maja, leta 1948 v Ljutomeru. Po izobrazbi je bil elektrikar. Vse življenje je živel in deloval v domačem okolju in se že zgodaj vključil v gledališko skupino KD Ivan Kaučič Ljutomer. Aktiven je bil od leta 1969. V času režiserjev, Julke Bezjak, Ivana Žnidariča, Marjana Beline in Staneta Kralja, je odigral v 18 predstavah. V sezoni 1996/97 se je tudi sam prvič preizkusil v režiji in od takrat na ljutomerskem odru zrežiral preko 25 predstav. Ne samo to, v vseh predstavah je tudi sam odigral eno od ključnih vlog. Napisal in postavil na oder je številne skeče, s katerimi je skupina razveseljevala ljudi doma in na tujem. Režiral je tudi otroški predstavi. Pod njegovim strokovnim vodstvom je ljutomerska gledališka skupina bila v preteklosti večkrat izbrana na državni gledališki festival, enkrat celo zmagala s predstavo Vaja zbora. Člani skupine pa so večkrat posegali po nagradah za odigrane vloge v predstavah na različnih festivalih po Sloveniji.

Srečko Centrih je za svoje dolgoletno delo prejel številna priznanja: bronasto, srebrno in zlato Linhartovo značko, častno Linhartovo značko za čez 40-letno delovanje na gledališkem področju, Javno priznanje ZKO, Linhartovo plaketo, Miklošičevo priznanje in Miklošičevo nagrado. Leta 2003 je prejel tudi občinsko priznanje ter leta 2020 za dolgoletno uspešno delo in izjemne dosežke na gledališkem področju plaketo Občine Ljutomer z listino in denarno nagrado za leto 2019.

Srečko, počivajte v miru, svojcem pa izrekamo iskreno sožalje.




Več v Črna kronika