Zaradi strokovnih nepravilnosti opozorjenih 63 policistov, 13 policistov osumljenih kaznivih dejanj

Na policiji so ugotovitve izrednega strokovnega nadzora nad delom policije pri varovanju šestih protestov v letih 2020 in 2021 temeljito proučili, pravijo.

Prlekija-on.net, petek, 3. februar 2023 ob 13:42
Boštjan Lindav in Sanja Ajanović Hovnik, foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Boštjan Lindav in Sanja Ajanović Hovnik, foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Ugotovitve izrednega strokovnega nadzora nad delom policije pri varovanju šestih protestov v letih 2020 in 2021 so v policiji temeljito proučili. Izvedene ukrepe sta na novinarski konferenci predstavila ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav.

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je 16. decembra 2022 izdala usmeritve in obvezna navodila za odpravo v nadzoru ugotovljenih pomanjkljivosti nad delom policije pri varovanju protestov v Ljubljani v letih 2020 in 2021.

»Tisto, s čimer sem danes izjemno zadovoljna, je, da je Policija v svojih postopkih že izvedla več ukrepov, ki bodo v prihodnje preprečevali, da do podobnih dogodkov ne pride. Še več teh ukrepov bo Policija v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve še izvedla. Gre za sistemske ukrepe, ki jih bomo vnesli tudi v zakonodajo in za katere skupaj verjamemo, da bodo učinkovito preprečevali, da do zlorab Policije tudi v politične namene več ne pride. Poudarjam, da ne govorimo o lovu na čarovnice. Kršitve je treba sankcionirati, vendar ob spoštovanju delovnopravne zakonodaje. Specializirano državno tožilstvo bo na podlagi že tudi začetih postopkov izpeljalo nadaljnje postopke, ki jih bomo nato v ministrstvu in Policiji spoštovali,« je povedala ministrica.

Na podlagi podrobne analize vseh okoliščin obravnavanih primerov je bilo zaradi strokovnih nepravilnosti že opozorjenih 63 policistov, sume kaznivih dejanj 13 policistov pa še preiskuje specializirano državno tožilstvo. V policiji so pripravili tudi ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti in pomanjkljivosti.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav je poudaril, da »morata biti zakonitost in strokovnost ob spoštovanju človekovih pravic naše osnovno vodilo, temelj delovanja policije pa zavedanje, da je primarna naloga policije zagotavljanje varnosti vsem prebivalcem. Le ob tej predpostavki lahko namreč policija uživa zaupanje ljudi, ki je nujno za naše delo. Naše vodilo mora biti vedno, da policija služi ljudem, in ne interesom katere koli politike ali kogar koli drugega. To je še posebej pomembno v času kriz, ko mora policija s svojim strokovnim in premišljenim delovanjem javnost pomirjati. Vedno sem se zavzemal tudi za to, da se prav vsaka anomalija preveri in da se v nadaljevanju tudi odpravi, če se izkaže, da je do nepravilnosti res prišlo, pa naj bo to zaradi napake posameznika ali pa sistemskih pomanjkljivosti. To poročilo nam je na nek način tudi nastavilo ogledalo,« je poudaril.




Več v Slovenija