Komorni zbor Orfej na Irskem prejel zlato priznanje in posebno nagrado dirigentu

Izmed trinajstih pevskih zasedb iz Evrope in Amerike, ki so sodelovale v tekmovalnem programu, je mednarodna strokovna žirija Orfeju dodelila 90,33 za zlato, v skupni razvrstitvi pa odlično četrto mesto.

Prlekija-on.net, petek, 5. maj 2023 ob 17:33
Komorni zbor Orfej v Corku na Irskem

Komorni zbor Orfej v Corku na Irskem

Komorni zbor Orfej iz Ljutomera se je pretekli teden udeležil mednarodnega zborovskega tekmovanja »Fleischmann International Trophy Competition«, ki je potekalo od 27. do 30. aprila 2023 v Corku na Irskem.

Na mednarodnem festivalu se je predstavil s tremi nastopi, na sobotnem tekmovalnem nastopu pa je Komorni zbor Orfej pod vodstvom dirigenta Andraža Hauptmana predstavil sledeči program:

- Itene ò miei sospiri (Gesualdo de Venosa),
- Psalm XLII (Desiderium ecsulis) skladatelja Uroša Kreka ter
- The Slow Spring (John Høybye).

Prevladujoča značilnost letošnjega tekmovalnega programa večine zborov sta bila predvsem koreografija in gib na odru, kar nakazuje trend usmeritve na vizualno in oddaljevanje od prvenstveno slušne kvalitete zborovskega poustvarjanja. Izmed trinajstih pevskih zasedb iz Evrope in Amerike, ki so sodelovale v tekmovalnem programu, je mednarodna strokovna žirija Orfeju dodelila 90,33 za zlato, v skupni razvrstitvi pa odlično četrto mesto. Prva tri mesta so bila podeljena zborom iz Estonije. Komorni zbor Orfej in Andraž Hauptman so bili nagrajeni tudi v kategoriji posebnih nagrad, kjer je dirigent Andraž Hauptman za najbolj kreativno in izvirno izvedbo umetniškega programa prejel trofejo z nazivom The McCurtain and McSwiney Memorial Trophy. Tako je ta trofeja v Corku že tretje leto zapored šla v roke slovenskemu zboru oziroma dirigentu. Pevci in pevke bodo trofejo ponosno hranili do marca 2024, ko jo bodo vrnili v Cork, v roke naslednjemu prejemniku.

Komorni zbor Orfej v Dublinu
Komorni zbor Orfej v Dublinu

Komorni zbor Orfej je pred vrnitvijo v Slovenijo gostoval tudi v Dublinu, kjer je pod pokroviteljstvom veleposlaništva Republike Slovenije na Irskem in veleposlanika mag. Stanislava Vidoviča, v torek 2. 5. 2023 v katoliški cerkvi Svete Marije izvedel samostojni celovečerni koncert. Pevci in pevke Orfeja so se obiskovalcem koncerta predstavili s štirinajstimi skladbami slovenskih in tujih skladateljev, stoječe ovacije pa nagradili s tradicionalno irsko ljudsko »Danny boy«, ki jo je za zborovsko izvajanje priredil priznani irski dirigent in glasbenik Michael McGlynn.

Ob vrnitvi domov se pevke in pevci Komornega zbora Orfej zahvaljujejo vsem pokroviteljem, donatorjem in posameznikom, ki s finančno pomočjo omogočajo njihovo delovanje in podpirajo predanost zborovskemu petju v Pomurju in Sloveniji.




Več v Kultura in izobraževanje