ZAKLADNICE - domoznanska bralna značka pomurskih knjižnic

Iz seznama vas še posebej nagovarjajo na branje kratkih črtic Stanka Kocipra Jeruzalemski zvonar: zgodbe bivših ljudi.

Prlekija-on.net, sreda, 28. junij 2023 ob 08:00
Jeruzalemski zvonar: zgodbe bivših ljudi.

Jeruzalemski zvonar: zgodbe bivših ljudi.

Splošna knjižnica Ljutomer deluje že vrsto desetletij v skoraj 200 let stari mestni hiši, ki je že sama po sebi brezmejni zgodovinski vir, saj nenehno sobiva z našimi knjižničarskimi, bibliopedagoškimi, informacijskimi, spletnimi in še posebej domoznanskimi dejavnostmi. Z zavedanjem, da smo kulturni, povezovalni in dediščinski hram svoje pokrajine, se nenehno vključujemo v lastne in druge projekte ter navzven delujemo intenzivno povezovalno.

Že sedmo leto teče bralni projekt Zakladnice, ki ga v sodelovanju s pomurskimi knjižnicami izvaja Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. S poletnim solsticijem (21. junij) pričenjamo nov domoznanski omnibus, ki zajema strokovno literaturo, leposlovje, poezijo in narečne tiske.

Bralni seznami z vtisnimi listki so na voljo v pomurskih knjižnicah in tudi na spletnih straneh knjižnic.

Za sodelovanje preberete 4 dela: 2 deli iz sklopa strokovne literature, 1 delo iz sklopa leposlovja ali poezije ter 1 delo, ki je izšlo v narečju.
Na priloženi list napišete avtorje in naslove prebranih del, dodate bralne vtise ter ga do konca septembra 2023 oddate v svojo domačo knjižnico.

Jeseni sledi v PIŠK Murska Sobota domoznanski večer.

Zakladnice

Iz seznama vas še posebej nagovarjamo na branje kratkih črtic Stanka Kocipra Jeruzalemski zvonar: zgodbe bivših ljudi. V njih pretanjeno in alegorično odslikava življenje in usode preprostih ljudi, ki so z žulji in krvjo zvesto vpeti v zemljo domačih goric. Njihova vdanost je brezpogojna in ne zapusti jih niti takrat, kadar v zvoniku jeruzalemske cerkve Žalostne matere božje stari zvonar pred prihajajočo hudo uro bije plat zvona.

V naši knjižnici je v bogati domoznanski zbirki precej bralne literature, ki vas bo prepojila z žlahtno domačnostjo, v vas pa budila doto preteklosti. Za pogovore o tem lahko zmeraj naprosite še knjižničarko in domoznanko Jasno Branko Staman, ki je skozi knjižničarsko obdobje ob odličnem mentorju in polihistorju Srečku Pavličiču pridobivala in raziskovala bogato kulturnozgodovinsko dediščino.
Povabljeni v knjižnico.

Jasna Branka Staman,
samostojna bibl. sodelavka
Splošne knjižnice Ljutomer




Več v Kultura in izobraževanje