Film GFML na 4. Zelenem festivalu v Karlovcu zasedel drugo mesto

V filmu je beseda o promociji zelene pismenosti in zelene kulture v Prlekiji, kjer so leto 2023 razglasili za leto Prleških vrednot in zelene pismenosti.

Prlekija-on.net, torek, 11. julij 2023 ob 12:57
Projektu se je pridružila tudi GFML

Projektu se je pridružila tudi GFML

Projektu Zelena knjižnica za zeleno pismenost se je pridružila tudi Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer in pod okriljem vodilnega partnerja, Splošne knjižnice Ljutomer in s predstavitvijo Kate Laštro je film na 4. Zelenem festivalu v Karlovcu zasedel drugo mesto.

Na 4. Zelenem festivalu Karlovac 2023 so se predstavili s kratkim dokumentarnim filmom, ki priča o vzgojno izobraževalnih in kulturnih dejavnostih, ki se u okviru projekta izvajajo v Prlekiji. Mladim so se odprla zelena vrata v zeleno in svetlo prihodnost.

"Na rezultat smo zelo ponosni in čestitamo vsem, ki so pri filmu sodelovali in pripomogli k njegovi izvedbi v okviru razglašenega občinskega leta Prleških vrednot in zelene pismenosti," sporočajo iz knjižnice.

Kata Laštro

Kata Laštro je dejni vodja projekta Zelena pismenost od leta 2014 in Zelena knjižnica za zeleno pismenost, ki ga je od leta 2017 začela izvajati v sodelovanju s Knjižnico Velenje. Namen projektov je vzgojno - izobraževalni. Z njihovimi vsebinami nagovarjajo ljudi vseh starosti za varovanje in ohranjanje kulturne, naravne (zeliščarske) dediščine in jezika. Septembra 2017 so ga prvič predstavili na 1. Zelenem festivalu v Zagrebu, v NSK (Nacionalna sveučilišna knjižnica). Od leta 1996 naprej, deluje v okviru društva DPM Levi breg Velenje.

Zeleni festival se je preselil v Karlovac in je letošnji že 4. po vrsti. Kata Laštro, ki  dela v Knjižnici Velenje, je dejavnosti iz projekta ponudila še drugim knjižnicam in vzgojno - izobraževalnim ustanovam doma in v tujini.

Tako so se jim pridružile Splošna knjižnica Ljutomer, Knjižnica Šenkovec (Hrvaška), Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Šola za storitvene dejavnosti iz Šolskega centra Velenje, OŠ Brestovsko (Bosna in Hercegovina), Občina Ljutomer, Založba NARAVA KRANJ, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Vrtec Mala Nedelja in Osnovna šola Mala Nedelja.

"Na kongresu v Karlovcu smo se predstavili s kratkim dokumentarnim filmom, ki so ga naredili dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. V njem je beseda o promociji zelene pismenosti in zelene kulture v Prlekiji, kjer so leto 2023 razglasili za leto PRLEŠKIH VREDNOT IN ZELENE PISMENOSTI. Vodstvo občine Ljutomer je na ta način, vsem prebivalcem odprlo ZELENA VRATA V ZELENI SVET. Mladi v tem vidijo priložnost za delo in ustvarjanje, za boljše življenje, kar so s tem filmom tudi potrdili. Po oceni strokovne komisije 4. Zelenega festivala, smo zasedli 2. mesto med 12. organizacijami. To potrjuje, da smo na pravem mestu in delamo prave reči," pa je povedala Kata Laštro, ambasadorka zelene kulture in zelene pismenosti.




Več v Kultura in izobraževanje