Dvanajst ekip je kuhalo gobov golaž

Prvo mesto je osvojila ekipa PGD Mezgovci ob Pesnici, drugo ekipa PGD Polenšak, tretje mesto pa ekipa KŠD Kükava 99.

Ivan Trunk, ponedeljek, 17. julij 2023 ob 18:39
50. Gobarski praznik in 10. gobarjada

50. Gobarski praznik in 10. gobarjada

Prostovoljno Gasilsko društvo Žamenci je praznovanje 50. Gobarskega praznika nadaljevalo v soboto, 8. julija, z 10. gobarjado in drugimi prireditvami prav tako na športnem igrišču v Žamencih in v gozdu zraven njega. Ob 13. uri so priredili svečano odprtje gobarske razstave, kjer je bilo razstavljenih okrog 120 primerkov različnih gob potem pa so se pričeli tekmovalci, kateri so tekmovali na 10. gobarjadi nameščati na prostore namenjene kuhanju gobovega golaža.

Letos je sodelovalo 12 ekip: Gobani in lisičke, Športno Društvo Dornava, Etnografsko društvo Dornava, Gobarsko društvo Ptuj, MK Ausphi, PGD Mezgovci ob Pesnici, Podvinski risi, KŠD Kükava 99, PGD Polenšak, Koranti Destrnik, in Kulturno društvo Lovrenc na Dravskem polju. Od organizatorja gobarjade je vsaka ekipa dobila mešanico gob, čebulo in 1L vina ter 1L Radenske, vse ostalo, začimbe in druge dodatke je vsaka ekipa dodala po svojem izboru in okusu. Ekipe so imele čas za kuhanje gobovega golaža od 14. ure pa do 17. ure, ko so odvzeli vzorce golaža in jih predali tričlanski komisiji na ocenjevanje. Ves ta čas je goste zabaval ansambel Klapovuhi.

Veselica na 50. Gobarskem prazniku

50. Gobarski praznik pričeli ansambel Polkaholiki in Luka Basi


Po končanem kuhanju je bila podelitev priznanj in pokalov najboljšim trem ekipam: prvo mesto je osvojila ekipa PGD Mezgovci ob Pesnici, drugo mesto je osvojila ekipa PGD Polenšak in tretje mesto je osvojila ekipa KŠD Kükava 99.

Podelili so tudi zahvale in nagrade sponzorjem in razstavljavcem razstave gob, zbrane pa je nagovoril Matej Zorko, župan občine Dornava, ki je vsem podelil zahvale in pokale.

Na letošnji gobarjadi je bilo veliko obiskovalcev in je gobov golaž šel hitro na poskušnjo zato ga je hitro zmanjkalo.

Nato se je program nadaljeval s prikazom gašenja s starodavno brizgalno, kar so prikazali gasilci PGD Podhom, nato je nastopil harmonikarski orkester Modras in pa skok padalcev na cilj, kar je pripravil Aeroklub Ptuj.

Prireditev se je nadaljevala z gasilsko veselico z nastopom ansambla Mladi Dolenjci, ki je trajala pozno v noč.

Veselica na 50. Gobarskem prazniku

Na Gobarskem prazniku zbrane zabavali še Mladi Dolenjci





Več v Družabno