Na Razkrižju Mura in Ščavnica še naraščata

Po podatkih meteorologov naj bi gladina naraščala še nekje do 18. ure, nakar naj bi se umirilo.

Prlekija-on.net, sobota, 5. avgust 2023 ob 17:33
Poplave na Razkrižju

Poplave na Razkrižju

Na Razkrižju se danes borijo z naraslo Muro in Ščavnico, ki iz ure v uro ogrožata več hiš. Cesta Črenšovci - Razkrižje, med Razkrižjem in Srednjo Bistrico je popolnoma poplavljena do Razkrižja. Razkriški gasilci so dopoldan postavljali protipoplavne vreče pri posameznih hišah, na pomoč so jim priskočili gasilci z Globoke in številni mladi, tudi iz sosednje hrvaške Občine Štrigova in Prekmurja. Pri Centru Zavirje, ob Vučkovi domačiji, je narasla murska voda prestopila nasip in se izliva v že naraslo Ščavnico, zato narašča tudi Ščavnica. Med Razkrižjem in Moto je ponekod že poplavilo njive in polja.

Gladina in pretok Ščavnice v Pristavi sicer upada, prav tako Mure v Gornji Radgoni, a je težava, saj zaradi razmočenega terena in dodatnega deževja obe reki s številnimi pritoki dolvodno še vedno naraščata. Po podatkih meteorologov naj bi gladina naraščala še nekje do 18. ure, nakar naj bi se umirilo. Na Razkrižju smo bili na terenu od okoli 16. do 16.45 ure, v tem času se je gladina tam dvignila za več deset centimetrov. Domačini so nam ob tem povedali, da Mura in Ščavnica tam nista bili tako visoki že vsaj nekaj deset let.

Spodaj je nekaj posnetkov stanja pri cesti Razkrižje - Bistrica in pri osrednjem delu Razkrižja, kjer so postavljali vreče.

Poplave na območju Mote, Krapja in Razkrižja

Cesta poplavljena vse do Razkrižja, poplavlja tudi na Moti in Krapju


Reka Ščavnica ima v Pristavi trenutno pretok okoli 28 m3/s, višina je 252 cm. Mura ima v Gornji Radgoni pretok okoli 1.360 m3/s, višina je 470 cm. V spodnjem grafu lahko podatke spremljate v živo.

Pretok ŠčavnicePretok Mure

Popolna zapora ceste zaradi razlitja Mure

Zaradi poplavljenega cestišča zaprta cesta med Razkrižjem in Srednjo Bistrico





Več v Narava