27. mednarodni festival Dnevi poezije in vina tudi pri Puhovem muzeju

Gostili so libanonsko pesnico Joumano Haddad in galicijsko pesnico Yolando Castaño. Branje poezije v jezikih avtoric je, v čudovitem ambientu Puhovega muzeja, božalo duše ljubiteljev lepe besede.

Prlekija-on.net, petek, 1. september 2023 ob 19:44
Dnevi Poezije in vina pri Puhovem muzeju

Dnevi Poezije in vina pri Puhovem muzeju

Tretjič zapored so bili gostitelji velikega pesniškega dogajanja v občini Juršinci - 27. mednarodnega pesniškega festivala Dnevi poezije in vina, ki se je odvijal od ponedeljka, 21. avgusta do sobote, 26. avgusta, v različnih slovenskih krajih - Ormožu, Ljutomeru, Dornavi, Vitomarcih, Petanjcih, Ljubljani... ter izven meja Slovenije. Osrednje dogajanje je bilo na Ptuju, kjer je bila 24. avgusta, z branjem odprtega pisma Evropi, angleškega pesnika, dramatika Davida Harsenta, tudi uradna otvoritev festivala.

Isti večer, 24. avgusta ob 19. uri, so v Juršincih oz. Sakušaku gostili libanonsko pesnico Joumano Haddad in galicijsko pesnico Yolando Castaño. Branje poezije v jezikih avtoric je, v čudovitem ambientu Puhovega muzeja, božalo duše ljubiteljev lepe besede.

Joumana Haddad je pesnica, novinarka in aktivistka za človekove pravice. Revija Arabian Business jo je uvrstila na seznam 100 najvplivnejših žensk iz arabskega sveta.

Yolanda Castaño je pesnica, esejistka, urednica in kuratorka, direktorica mednarodne pisateljske rezidence Residencia Literaria 1863 v A Coruñi v Galiciji. Z doživeto interpretacijo svojih pesmi je popolnoma prevzela občinstvo.

Za vinsko razvajanje je poskrbel odličen vinar Marko Toplak. Predstavil je dejavnost njihove Vinogradniško turistične kmetije Toplak in zbranim ponudil v pokušino 5 različnih vin.

Glasbeno kuliso sta tkala mezzospranistka Saška Kolarič in kitarist Denis Kokalj. Glasbenika, ki ju povezuje ljubezen do Prlekije. Prostor sta napolnila s špansko glasbo, ljudsko pesmijo in slovenskimi popevkami.

Zbrani, ki so se zadržali dolgo v noč so bili enotnega mnenja, da je organizatorjema - KUD dr. Anton Slodnjak Juršinci in Društvu gospodinj Juršinci, uspelo ustvariti čudoviti večer Poezije in vina.

Foto: Ivan Trunk




Več v Kultura in izobraževanje