Kakšno je trenutno stanje glede gradnje kolesarske steze od Ljutomera do Ključarovcev?

Projektna dokumentacija je trenutno v zaključni fazi recenzije. Nato sledijo odkupi zemljišč, ki bodo trajali predvidoma vsaj 8 mesecev.

Prlekija-on.net, sobota, 30. september 2023 ob 07:43
Cesta Ključarovci - Ljutomer

Cesta Ključarovci - Ljutomer

Že v začetku leta 2019 smo pisali o nameri ureditve površin za pešce in kolesarje ob državni cesti R1-230/1309 od km 0,000 do km 4,800, od Ljutomera do Ključarovcev. Ob koncu leta 2018 je namreč na portalu Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo bil objavljen razpis za projektiranje kolesarske steze Ključarovci - Ljutomer. Takrat smo se z vprašanji glede gradnje te steze obrnili na Ministrstvo za infrastrukturo, Direkcijo RS za infrastrukturo (DRSI) od koder so nam odgovorili: "Trenutno poteka izdelava izvedbenega projekta (IZP) in projekta za izvedbo (PZI) ureditve površin za pešce in kolesarje ob državni cesti R1-230/1309 od km 0,000 do km 4,800 (Ključarovci - Ljutomer). Projektna dokumentacija bo oddana predvidoma v prvi četrtini leta 2020. Narejeni so geodetski posnetki, sledi priprava IZP in v nadaljevanju PZI. Oddani projekt bo nato predložen v postopek recenzije in v nadaljevanju v postopek pridobivanja zemljišč", so nam takrat pojasnili.

Na vprašanje, kdaj bi se steza naj pričela graditi, pa so nam takrat odgovorili: "Glede na to, da gre za daljši odsek bo potrebno po recenzirani projektni dokumentaciji pristopiti k izdelavi DI-IP a (Dokument identifikacije investicijskega projekta). Sama gradnja je odvisna od terminskega plana pridobitve zemljišč, ocenjene vrednosti projekta ter od razpoložljivih finančnih sredstev, ki bodo na voljo v prihodnjih proračunskih obdobjih."

Na tej cesti so sicer pred kratkim urejali bankine v dolžini 2.410 m.

Urejanje bankin med Križevci in Ljutomerom

Na cesti med Križevci in Ljutomerom uredili bankine


Projektna dokumentacija trenutno v zaključni fazi recenzije

Ob koncu leta 2021 smo ponovno preverjali na kateri stopnji je ta projekt. Na DRSI so nam takrat pojasnili, da je projekt za ureditev ceste Ključarovci-Ljutomer uvrščen v Proračun RS 2021. "PZI projektna dokumentacija za ureditev površin za pešce in kolesarje ob državni cesti R1-230, odsek 1309 od km 0,000 do km 4,800 (Ključarovci - Ljutomer) je v zaključni fazi in bo predvidoma do konca letošnjega leta predan v recenzijo. Po opravljeni recenziji bodo pričeti postopki za odkup potrebnih zemljišč," so nam odgovorili ter dodali, da je gradnja predvidena v letih 2022/2023 oziroma po pridobitvi vseh potrebnih zemljišč. Vrednost investicije pa je ocenjena na okoli 2,5 milijona evrov.

Ker še se gradnja steze ni pričela, smo se tokrat ponovno obrnili na DRSI ter povprašali, kako daleč je trenutno ta projekt. Tam so nam pojasnili, da je "trenutno PZI projektna dokumentacija za ureditev površin za pešce in kolesarje ob državni cesti R1-230, odsek 1309 od km 0,000 do km 4,800 (Ključarovci - Ljutomer) v zaključni fazi recenzije. Vrednost investicije je ocenjena na pribl. 2,5 mio evrov, točna ocenjena vrednost bo znana po zaključeni recenziji."

Pojasnili so nam še, da po končani recenziji sledijo odkupi zemljišč, ki bodo trajali predvidoma vsaj 8 mesecev. "Ko bodo pridobljena vsa zemljišča, sledi gradnja, predvidoma po letu 2024 v odvisnosti od zagotovljenih finančnih sredstev," so še nam pojasnili.

Projekt te steze je sicer umeščen v 1. fazo, v 2. fazi je nato v načrtu umestitev in izgradnja kolesarske steze Ljutomer - Razkrižje in Križevci - Veržej, v 3. fazi pa še Veržej - Razkrižje.

Cesta Križevci - Ljutomer

Kdaj se bomo lahko zapeljali po kolesarski stezi od Ljutomera do Ključarovcev?


Državna cesta Ljutomer - Križevci, kjer se bo urejala kolesarska steza

Investicija kolesarske steze Ključarovci–Ljutomer ocenjena na okoli 2,5 milijona evrov





Več v Gospodarstvo