Prihaja izrazita ohladitev, jutranje temperature bodo blizu ničle

V prihodnjem tednu bodo dnevne temperature kar 10 do 15 °C nižje kot v tem tednu. Pričenja se tudi kurilna sezona.

Prlekija-on.net, četrtek, 12. oktober 2023 ob 11:50
Topli jesenski dnevi se poslavljajo

Topli jesenski dnevi se poslavljajo

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bo v četrtek popoldne precej jasno. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26 °C. V petek bo pretežno jasno, več oblačnosti bo le na zahodu. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Na zahodu lahko popoldne in zvečer pade kakšna kaplja dežja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 16, najvišje dnevne od 21 do 25 °C.

V soboto lahko na zahodu dežuje, drugod bo razmeroma sončno. Pihal bo jugozahodni veter. Ponoči se bo pooblačilo. V nedeljo bo oblačno s padavinami, ohladilo se bo, meja sneženja se bo proti večeru spustila do okoli 1500 m nad morjem.

Jutranje temperature bodo okoli 5 °C

"V nedeljo, 15. oktobra, se bo dokaj izrazita hladna fronta iznad srednje Evrope pomaknila tudi nad naše kraje. Nad severnim Sredozemljem bo nastalo ciklonsko območje, ki se bo v naslednjem tednu vedno znova obnavljalo. Od severovzhoda bo k nam dotekal občutno hladnejši zrak. V nedeljo bo oblačno s padavinami, sprva bodo vmes tudi nevihte. Predvidoma bo večinoma padlo od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, a se napovedi količine padavin še precej spreminjajo. Meja sneženja se bo v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek predvidoma spustila do okoli 1500 m nad morjem. V ponedeljek bodo padavine prehodno ponehale, od torka do petka pa se bo njihova verjetnost občasno znova povečala. Hladno bo, jutranje temperature bodo okoli 5, najvišje dnevne pa okoli 10 °C. Na Primorskem bo pihala burja," navaja Arso.

Objavil/a ARSO vreme dne Sreda, 11. oktober 2023

Kurilna sezona se bo tudi »uradno« začela v sredo

"V prihodnjem tednu bodo dnevne temperature kar 10 do 15 °C nižje kot v tem tednu. Ohladitev bo od severa zajela velik del Evrope in segla vse do severnega dela Sredozemlja. Slika prikazuje temperaturno anomalijo na območju Evrope v tem tednu (med 9. in 16. oktobrom) in napovedano temperaturno odstopanje od klimatskega povprečja v prihodnjem tednu (med 16. in 23. oktobrom). Za začetek kurilne sezone mora jeseni večerna temperatura ob 22. uri tri dni zapored pasti pod 12 °C. Predvidoma se bo v večjem delu Slovenije to zgodilo med nedeljo in torkom, tako da se bo kurilna sezona tudi »uradno« začela v sredo, 18. oktobra. Po letu 1961 se je še kasneje v oktobru kurilna sezona začela le v letih 1966, 1968, 2014 in 2017," še ob tem navaja Arso.

Napoved vremena
Napovedane temperature za Ljutomer v tem tednu, vir: Accuweather aplikacija



Več v Narava