Ekipe so se pomerile v kuhanju kisle juhe

Občinsko tekmovanje v kuhanju kisle juhe v občini Trnovska vas.

Ivan Trunk, četrtek, 19. oktober 2023 ob 15:27
Tekmovanje v kuhanju kisle juhe

Tekmovanje v kuhanju kisle juhe

Ob občinskem prazniku občine Trnovska vas prirejajo tekmovanje v kuhanju kisle juhe. S tem tekmovanjem so pričeli pred 12. leti, letos je potekalo 10. jubilejno tekmovanje, saj vmes dve leti tekmovanja ni bilo. Tekmovanje je bilo v nedeljo, 15. oktobra, v prireditvenem šotoru v Trnovski vasi in se ga je udeležilo šest ekip. Sodelovale so ekipe, ki so razdeljene po vaseh iz vse občine Trnovska vas in to so: Biš, Bišečki Vrh, Črmlja, Ločič, Trnovski Vrh in Trnovska vas.

V pogovoru nam je Friderik Škamlec, ki je že od začetka organizator tekmovanja, povedal, da ekipe dobijo denarna sredstva od občine, da si lahko nabavijo material za kislo juho po lastni presoji, ker ni določeno kaka juha se mora skuhati. Do ideje so prišli pred 12. leti, kaj bi ponudili občanom ob praznovanju občinskega praznika, drugi dan dogodka v nedeljo, ker se v soboto dogaja veliko stvari od občinske proslave, velike veselice in drugih dogodkov. Zato so se odločili, da priredijo tekmovanje v kuhanju kisle juhe, ker še tega tekmovanja ni bilo, ker tekmovanj v kuhanju različnih golažev je bilo v okolici že veliko.

Bolfenška noč 2023

Na Bolfenški noči množico zabavali Domen Kumer, Vesna Pisarović in ansambel Stil


Tekmovanje v kuhanju kisle juhe

Na tekmovanju se ocenjuje sama kisla juha in pa urejenost prostora, kjer kuhajo. Za ocenjevanje imajo tričlansko komisijo, ki ni povezana s tekmovalci in občino, so od drugod, eni so bili že ocenjevalci pri MasterChefu. Na koncu kuhanja se kisla juha preda na poskušnjo in oceno tej komisiji.

Po mnenju komisije je najboljšo kislo juho letos skuhala ekipa Ločič, drugo mesto je osvojila ekipa Trnovska vas in tretje mesto ekipa Bišečki Vrh. Za urejenost okolja, kjer so kuhali kislo juho pa je komisija odločila, da ima najlepše urejen prostor ekipa Trnovski Vrh, drugo mesto je osvojila Biš in tretje mesto je osvojila ekipa Bišečki Vrh.

Na koncu kuhanja so ekipe dale obiskovalcem kislo juho na pokušnjo, ob tem pa je goste zabaval mlad ansambel Opev. Na koncu prireditve je zbrane pozdravil in nagovoril Alojz Benko, župan občine Trnovska vas in ob tem najboljšim ekipam podelil pokale in zahvale.




Več v Družabno