Opazovali smo lahko delni Lunin mrk ter Saturn in Jupiter

Ob tokratnem mrku smo na jasnem nebu lahko opazovali še planeta Saturn in Jupiter ter njegove Lune.

Prlekija-on.net, sobota, 28. oktober 2023 ob 23:27
Delni Lunin mrk

Delni Lunin mrk

V soboto, 28. oktobra, smo lahko opazovali delni Lunin mrk. Lunin mrk nastane, ko Luna ob ščipu zaide v Zemljino senco, takrat so Sonce, Luna in Zemlja skoraj poravnani, Zemlja pa je na sredini. Tokratni mrk je bil delni, ko je Luna zašla v Zemljino polsenco. Luna je ob delnem Luninem mrku začela prehajati v zemljino polsenco ob 19:59 po srednjeevropskem času. Vidni del mrka se je začel s prehodom Lune v Zemljino senco ob 21:34. Vrhunec mrka je bil ob 22:14, ko se je v Zemljini senci znašlo 12,8 odstotka Luninega premera. Luna je iz Zemljine sence izšla ob 22:53, iz Zemljine polsence pa ob 00:28. Delni mrk je tako trajal uro in 19 minut.

Mrk je najlepše bil viden v Evropi ter večjem delu Azije in Afrike. Ob tokratnem mrku smo na jasnem nebu lahko opazovali še planeta Saturn in Jupiter ter njegove Lune. Spodaj je nekaj fotografij mrka ter Jupitra s svojimi štirimi največjimi Lunami. Jupiter ima sicer po najnovejših podatkih kar 95 Lun, štiri največje, ki jih lahko najlepše vidimo pa so Io, Evropa, Ganimed in Kalisto. Viden je bil tudi Saturn, a ga je brez teleskopa težje fotografirati.

Naslednji delni Lunin mrk bomo lahko opazovali 18. septembra 2024 v jutranjih urah ter nato v večernem času 7. septembra 2025 popolni Lunin mrk, 28. avgusta 2026 pa v jutranjih urah delni Lunin mrk z magnitudo 94 %.

Jupiter
Jupiter in njegove štiri največje Lune



Več v Narava