Ponovili so osnove TPO z AED-jem, merili krvni tlak, srčni utrip, kisik v krvi in krvni sladkor

Krajevna organizacija Rdečega križa Radoslavci je v sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom Radoslavci organizirala Dan odprtih vrat.

Prlekija-on.net, torek, 28. november 2023 ob 15:43
Dan odprtih vrat KORK Radoslavci

Dan odprtih vrat KORK Radoslavci

Krajevna organizacija Rdečega križa Radoslavci je v sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom Radoslavci, v petek 3.11.2023 organizirala Dan odprtih vrat v Gasilskem domu Radoslavci.

Na željo krajanov smo pripravili krajši prikaz osnov temeljnih postopkov oživljanja na lutki z uporabo šolskega defibrilatorja. Članice Krajevne organizacije Rdečega križa poudarjajo, da so bojazni, kljub tečajem Prve pomoči in s prikazi pravilnega rokovanja z defibrilatorjem. Predvsem smo velikokrat v dilemi, ali sploh začeti in nadaljevati ter nuditi prvo pomoč. Potrebno je zaupati vase, da nas ni strah začeti tudi če mislimo, da ne znamo dovolj. Uriti moramo svoje znanje in veščine ter jih uporabiti, ko je to potrebno, kajti tudi laiki lahko priskočimo na pomoč in pomagamo obolelemu ali poškodovanemu, ter rešimo življenje. Najvažnejše so prve minute, zato ne odlašajmo.

Krajani so z veseljem pristopili, izvajali zunanjo masažo srca ter sledili navodilom AED. Na željo so jim bile izmerjene vitalne funkcije (krvni tlak, srčni utrip, kisik v krvi in krvni sladkor). Sodelovali so tudi najmlajši. Kot zanimivost so s slušalkami poslušali bitje svojega srca, poskusili izmeriti krvni tlak svoji mamici in najbolj pogumni so si želeli izmeriti krvni sladkor.

Sledila je krajša zakuska, pogovori o morebitnih preteklih izkušnjah nudenja prve pomoči in druženje krajanov.

Zapisala: Zlatka Cimerman




Več v Kultura in izobraževanje