Gledališka skupina Kulturnega društva 2020 Ljutomer navdušila občinstvo s komedijo Sindikalni izlet

V Domu kulture Ljutomer so na premieri in ponovitvi uprizorili komedijo domačina Zlatka Zdovca Sindikalni izlet. Ponovitev si boste lahko ogledali v prvi polovici januarja 2024.

Prlekija-on.net, četrtek, 7. december 2023 ob 13:08
Premiera komedije Sindikalni izlet

Premiera komedije Sindikalni izlet

Gospod Zlatko Zdovc je Ljutomerčan in predstava Sindikalni izlet je njegov prvi uprizorjeni dramski tekst, ki ga je zaupal utečeni ekipi gledališke skupine Kulturnega društva 2020 Ljutomer, pod režijskim in dramaturškim vodstvom tudi domačina Sandija Jesenika.

Besedilo govori o hudomušnih prigodah na sindikalnih izletih. Dogajanje je obogateno s pevskim in plesnim vložkom ter nenavadnima začetkom in koncem komedije. Navajamo komentarje nekaterih od številnih obiskovalcev po predstavi:

"Ne morem si misliti, da je tekst napisal gospod Zdovc, saj ga ne poznam v tem kontekstu."
"Joj, kako sem se spomnila na tiste stare dobre čase "nedolžnih" sindikalnih izletov."
"Toti Miha iz predstave je bil res pravi ptiček."
"Jaz bi svojega moža še bolj nadrla, če bi mi vse to priznal kot je tebi."
"Kakšen lolek toti Miha. Pa super, da je tudi v prleščini. Prav paše vsebini in dogajanju."
"Že dolgo se nisem tako nasmejal od srca. To potrebujemo, sprostitev, smeh in zabavo."

Igrajo:
Albin Rožman.........................Miha, učitelj
Mira Rebernik Žižek...............Micika, Mihova žena
Olga Naizhar...........................Tatjana, tajnica na šoli
Fani Zorec...............................Julija, Tonetova žena
Jožef Pečnik...........................Tone, Mihov prijatelj

kostumografinja: Nina Šulin
scenografija: KD 2020
glasba: Sandi Jesenik
oblikovalec svetlobe in tona: Stanislav Kaučič
oblikovalke maske: Nina Šulin z igralkami

Dramsko besedilo Sindikalni izlet, avtorja Zlatka Zdovca govori o dinamiki dveh različnih parov. V uvodnem prizoru spoznamo Toneta in Julijo, ki sta si neizmerno naklonjena in preko nujnega pogovora spoznamo že nekaj lastnosti drugega para, to sta Miha in Micika. Tukaj že začnemo slutiti, kaj se je dogajalo na prvem sindikalnem izletu, ki ga je organiziral osnovnošolski sindikat. V igro vstopi nov lik in to je tajnica Tatjana, ki je zagodla Mihi, saj sta ravno onadva morala skupaj preživeti noč, ker je v hotelu zmanjkalo enosobnih sob. Seveda to ženi Miciki ni bilo po godu, zato jo je moral prositi odpuščanja. Ker pa vemo, da je po koncu šole spet čas za sindikalni izlet, tudi tokrat ni bilo drugače. Po Madžarski pride na vrsto Italija, nabiranje novih kulturnih užitkov v deželi kulinaričnih pregrehov. In s tem nov krog pogajanj med Miciko in Mihom. Tudi tokrat Mihi uspe in si pridobi dovoljenje žene za udeležbo na sindikalnem izletu. Res je, da tokrat Miha ne spi v isti postelji s sodelavko, se pa pripeti nekaj drugega, nekaj bolj ekstravagantnega. Zaključni prizor s Tonetom in Julijo, avtor Zlatko Zdovc ublaži konfliktni odnos in ustvarjalna ekipa predstave publiki predstavi harmonijo ljubečega odnosa.

Foto: Sara Vinkovič




Več v Kultura in izobraževanje