Balkonske sončne elektrarne s hranilniki električne energije

Odgovorna proizvodnja in poraba električne energije je tema, o kateri bi dandanes morali premišljevati prav vsi, sčasoma pa tako proizvodnjo kot porabo energije tudi optimizirati, za kar se kot ena najboljših rešitev ponujajo balkonske sončne elektrarne slovenskega inženirskega podjetja Energen d.o.o., ki deluje pod blagovno znamko Vklopi sonce.

Oglasno sporočilo, sreda, 20. december 2023 ob 09:33
Balkonske sončne elektrarne s hranilniki

Balkonske sončne elektrarne s hranilniki

Mikro sončno elektrarno, imenovano tudi balkonska sončna elektrarna, opredeljuje zmožnost pretvarjanja sončne svetlobe v električno energijo, in sicer ta vstopi v domače omrežje preko vtičnice, s čimer povsem samodejno oskrbuje domače naprave.

V času, ko balkonska sončna elektrarna proizvaja energijo, se torej dom napaja z lastno električno energijo. Ko te ni (nezadostna svetloba, nastop noči) ali pa je balkonska elektrarna proizvede manj, kot je v danem trenutku potrebujete, pa gospodinjske naprave energijo črpajo iz primarnega električnega omrežja. V kolikor pa proizvedete več elektrike, kot jo vaše gospodinjstvo porabi , se višek proizvedene električne energije s pomočjo balkonske sončne elektrarne avtomatsko odda upravljalcu omrežja.

Lastnik mini elektrarne za to ne prejme nadomestila po tarifi za odkup, prispeva pa k manjši proizvodnji električne energije in tako naredi nekaj dobrega za svet ter družbo. A obstaja tudi drugačna rešitev ...

Višek električne energije je mogoče shraniti v lasten hranilnik in jo tako porabiti kasneje ter na ta način doseči še večjo neodvisnost od distributerja električne energije, oziroma skladno s tem dodatno znižati račun za elektriko.

Balkonska sončna elektrarna Vklopi sonce

S tem se zagotovi maksimalna ekonomska učinkovitost solarnega sistema, pri čemer je balkonsko sončno elektrarno in hranilnik možno povezati na več načinov:

▪ s pomočjo stacionarnega hranilnika energije ali

▪ s pomočjo prenosne polnilne postaje.

Oba načina sta združljiva z balkonskimi sončnimi elektrarnami Vklopi sonce, za nobenega od njiju pa niso potrebna ne soglasja ne električar, saj je sistem izredno enostaven in ga je možno aktivirati v le nekaj minutah. Izbira je tako v prvi vrsti odvisna od namena uporabe in potreb.

Stacionarni hranilnik energije SUN BC01

Impresivna zmogljivost shranjevanja do 15 kWH in možnost priključka do štirih klasičnih solarnih modulov (1.600 W) ali deset ultralahkih solarnih modulov (2.000 W) vsekakor veljata za prednosti stacionarnega hranilnika, ki je, tako kot vsi modeli balkonskih sončnih elektrarn, izjemno enostaven za priklop.

Poleg tega njegova uporaba ne zahteva soglasja niti kakršnihkoli drugih birokratskih zahtev, temveč je o uporabi balkonske sončne elektrarne še pred njenim priklopom treba le obvestiti distributerja električne energije. Ob vsem naštetem je hranilnik vodotesen in odporen na prah, zaradi česar ga je možno postaviti celo na bolj izpostavljena mesta.

Balkonska elektrarna s hranilnikom

Na splošno ena enota sistema doseže moč v vrednosti 2.000 W oziroma 2.000 Wp skupne moči, kar je, vsaj v primerjavi z običajnimi balkonskimi sončnimi elektrarnami, ki dosežejo do 800 Wp moči, precej več.

Hranilnik je združljiv z vsemi balkonskimi sončnimi elektrarnami Vklopi sonce in je na voljo v baterijskih enotah. Vsaka enota ima zmogljivost shranjevanja 2,5 kWh, največja kapaciteta pa znaša do štiri baterije oziroma 10 kWh.

Stacionarni hranilnik energije vsebuje litijevo Lifepo4 baterijo, 600 W razsmernik, priključne kable za razsmernik, solarne module in nadzorno enoto za upravljanje (HUB).


HUB ali nadzorna enota za upravljanje baterije velja za t.i. možgane hranilnika. Povezana je z balkonsko sončno elektrarno in njena vloga zajema nadziranje postopka shranjevanja energije, polnjenje baterije ter uravnavanje napetosti solarnih modulov. Sistem za upravljanje hranilnika s tehnologijo MPPT prav tako omogoča večjo učinkovitost in posledično prispeva k zajetju še več energije, preko Wi-Fi možnosti pa je povezan z internetom.


Prenosna polnilna postaja SUN PS02

Prenosna polnilna postaja skupaj s sončno elektrarno zagotavlja električno energijo tudi v času, ko povezava z distributerjem električne energije ni možna, pa naj gre za izpad omrežja ali kampiranje oziroma kakršnokoli drugačno dolgotrajnejše bivanje na prostem.

Tovrstna premična elektrarna s hranilnikom se tako povezuje tudi z zasilnim napajanjem, pri čemer je 2 kWh kapaciteto mogoče nadgraditi z dodatnim modulom in kapaciteto tako povečati na 4 kWh.

Postaja se lahko polni preko balkonske sončne elektrarne, saj ponuja možnost priklopa do največ treh klasičnih solarnih panel (1.200 W) ali do največ pet ultralahkih solarnih panel (1.000 W), oziroma preko priklopa na električno omrežje.

Njena izhodna moč znaša 2.400 W - če deluje kot samostojen vir električne energije, oziroma 600 W če deluje na enak način kot balkonska elektrarna in tako ustvarja do 0,6 kWh prihranka elektrike na uro.

Prenosna polnilna postaja Vklopi sonce

Uporaba prenosne polnilne postaje, kot stacionarnega hranilnika, ni pogojena ne s pridobitvijo kakršnegakoli soglasja niti s priklopom s strani električarja, jo je pa mogoče uporabljati v času, ko sončne panele ne proizvedejo zadostne količine električne energije (zvečer, ponoči, zjutraj, ob nezadostni svetlobi) oziroma ob izpadih električne energije s strani električnega distributerja.

Prenosna polnilna postaja v eni sami enoti vključuje prav vse elemente za avtonomno delovanje, od napredne litijum železno fosfatne baterije do hibridnega inverterja.

Sončna elektrarna s hranilnikom se v času energetske krize, ki iz meseca v mesec zvišuje strošek električne energije, zdi idealna rešitev, s katero pa je mogoče preseči kratkoročen učinek, saj gre za dolgoročno naložbo, povezano s prihrankom in lepšim jutrišnjim dnem.


Slovensko inženirsko podjetje Energen se na tržišču inovativnih energetskih rešitev predstavlja že več kakor dve desetletji. V svojem delovanju združuje tehnološki napredek, strokovnost in predanost okolju, zato malim uporabnikom ponuja balkonske sončne elektrarne, za montažo katerih birokratski postopki niso potrebni. Prizadeva si za stabilno, varno in zanesljivo oskrbo z energijo ter zagovarja stališče, da tudi majhni koraki pripeljejo do velikih sprememb.

Z mislijo na to so tamkajšnji razvijalci ustvarili elektrarno s hranilnikom, ki višek električne energije z namenom kasnejše porabe shrani, siceršnje lastnosti, s katerimi se ponaša balkonska sončna elektrarna, pa se dotikajo ničelnega CO2 izpusta, izostanka hrupa, enostavne uporabe in prihranka v znesku med 11 do 20 % letne porabe električne energije.




Več v Gospodarstvo