Na etnografski povorki se je predstavilo 76 skupin z okrog 2200 nastopajočimi

Svoje obredje so prikazali avtohtoni pustni liki in maske s ptujskega območja, iz Slovenije in tujine.

Prlekija-on.net, nedelja, 4. februar 2024 ob 08:15
Etnografska povorka na Ptuju

Etnografska povorka na Ptuju

V najstarejšem mestu se je v soboto pričel odvijati osrednji pustni festival v državi - 64. Kurentovanje. Predaji oblasti je sledila etnografska povorka, kjer so svoje obredje prikazali avtohtoni pustni liki in maske s ptujskega območja, iz Slovenije in tujine. Letos se je etnografske povorke udeležilo okrog 2200 nastopajočih iz petih držav. Predstavilo se je 76 skupin najrazličnejših društev, varuhov etnografske dediščine. Glavni cilj etnografske povorke ostaja ohranjanje in razvoj kulturne dediščine in etnografskega izročila celotnega ptujskega območja in Slovenije.

Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Javnega zavoda Ptuj je ob tem povedala: »Današnja povorka je za nas izjemnega pomena, saj ohranja to, kar se je pisalo skozi zgodovino. Dejstvo je, da če te povorke ne bi potekale, ne bi uspeli obdržati vsega tega, kar so naši predniki ustvarili. In v veselje nam je, da lahko vsako leto znova predstavimo to, kar ponuja naše mesto, naše podeželje in seveda vsestranska Slovenija ter tujina. Veseli nas, da se je na etnografsko povorko prijavilo nekaj več kot 2200 udeležencev iz 73 skupin, od tega je 35 skupin kurentov, 10 je etnografskih skupin iz preostalih delov Slovenije. To dokazuje, da je etnografska povorka zelo priljubljena med ljudmi, da tudi sami imajo to zavezo, da opozarjamo na to, kar je pomembno za naše mesto, za našo tradicijo

19. Obarjada

Na 19. Obarjadi zbrali rekordnih 36.895 evrov


Prišenjajo se večerni prikazi etnografskih likov

Z nedeljo se na Ptuju pričenjajo večerni prikazi etnografskih likov, ki bodo zasedali prostor na glavnem prizorišču pred Mestno hišo vsak dan, od 18. ure dalje.

Velja izpostaviti Dan kurentovih in korantovih skupin, katerega soorganizator je Zveza društev kurentov, ko bo v sredo, 7. februarja, ob 19. uri mesto obiskalo na stotine rogatih in pernatih kurentov/korantov.

Kot vsako leto bo umetniško dogajanje obarvala mednarodna likovna prireditev Ex-tempore, odprtje razstave bo potekalo 10. februarja.

Sobotno pustno dogajanje na prostem se pričenja ob 11. uri s Sobotnim pustnim korzom, predstavitvijo kurentov in korantov, ob 15. uri sledi Otroško pustno rajanje na prostem s Tino in Matjažem (Slovenija ima talent). Zaključek edinstvene sobote v času pusta napoveduje Nočni spektakel s pričetkom ob 17. uri.

Mesto Ptuj bo na pustno nedeljo, 11. februarja, v sklopu KarnevalFesta - Mednarodne karnevalske povorke - upravičilo sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji, na kateri bo nastopilo več kot 2800 udeležencev.

Za dokaz prenašanja pustne tradicije na najmlajše bo 12. februarja poskrbela otroška pustna povorka v soorganizaciji z Vrtcem Ptuj, ki se je udeležijo otroci II. starostnega obdobja iz celotne Slovenije in po ulicah najstarejšega slovenskega mesta prebujajo pomlad.

Foto: Stanko Kozel

Kurentov skok

Od polnoči naprej množica dogodkov napovedala »peti letni čas« na Ptuju





Več v Družabno