Marinka Prelog in Selma Franov kot Beročka skrbita za promocijo ljudskega glasbenega izročila Prlekije

Za izjemne dosežke na področju promocije ljudskega glasbenega izročila Prlekije se je zasedbi Beročka podelilo Miklošičevo priznanje za leto 2024.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 12. februar 2024 ob 12:46
Beročka - Selma Franov in Marinka Prelog

Beročka - Selma Franov in Marinka Prelog

Občina Ljutomer je v torek, 6. februarja, pripravila prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj. Po sklepu Občinskega sveta Občine Ljutomer je Miklošičevo priznanje za leto 2024 prejela Beročka za izjemne dosežke na področju promocije ljudskega glasbenega izročila Prlekije.

Pevski vokalni duo Beročka sestavljata Marinka Prelog, rojena 11. julija 1970 iz Ljutomera, diplomirana vzgojiteljica in specialistka pomoči z umetnostjo, zaposlena kot vzgojiteljica v Vrtcu Ljutomer in Selma Franov, rojena 6. decembra 1975 iz Ljutomera, univerzitetna diplomirana rusistka in sinologinja, zaposlena na T-Lotus d.o.o., kot vodja marketinga.

Beročka, ki deluje v okviru Zavoda Herbija Prlekija, se od vsega začetka delovanja ciljno usmerja v zapisovanje in snemanje glasbenega izročila, povzema vlogo prenašalke skorajda pozabljenega ljudskega izročila na današnje mlade in manj mlade rodove, s tiskano izdajo pa pridaja domačemu, prleškemu okolju pomemben domoznanski material. Prlekijo in sosednje pokrajine, v njih delujoče skupine in posameznike, povezuje, udejanja in oživlja ter utrjuje med sosedske odnose ter trajno povezuje pokrajine skozi pesem.

Prejemniki nagrade in priznanj z županjo

V Ljutomeru podelili Miklošičevo nagrado in priznanja


Po večletnih pripravah je Beročka v letu 2021 pri Zavodu Iterbija Prlekija v samozaložbi izdala knjižico z zgoščenko z naslovom »Ljubav se ne trži«. Knjižica z zbranim notnim gradivom, besedili in viri je pomemben prispevek k ohranjanju ljudskega izročila. Dodatno vrednost knjižici daje strokovno utemeljen predgovor dr. Mirana Puconje in grafična podoba, ki je zasnovana na sliki akademske slikarke, Katje B. Sudec. Ob notnem zapisu so natisnjene tudi QR kode, ki omogočajo predvajanje in poslušanje pesmi na mobilnih napravah.

Poleg številnih nastopov doma in v tujini najvidnejši dosežek v letu 2023 predstavlja nastop Beročke na državni reviji poustvarjalcev ljudskega izročila Napev - Odsev v organizaciji JSKD, kjer je Beročka drugo leto zapored po mnenju strokovne komisije prepričljivo osvojila prvo mesto.

Za izjemne dosežke na področju promocije ljudskega glasbenega izročila Prlekije se je zasedbi DUO Beročka podelilo Miklošičevo priznanje za leto 2024. Predlagatelja sta bila Splošna knjižnica Ljutomer in Kulturno društvo Orfej Ljutomer.




Več v Kultura in izobraževanje