Pri Svetem Tomažu so pripravili Meškov filmski in pogovorni večer

Meško je pisal pesmi, črtice, novele, povesti, romane, drame in mladinske povesti. In prav po mladinski povesti Ciganček je nastal film Najdenček, ki so si ga obiskovalci tudi ogledali.

Prlekija-on.net, četrtek, 28. marec 2024 ob 09:36
Meškov filmski in pogovorni večer pri Sv. Tomažu

Meškov filmski in pogovorni večer pri Sv. Tomažu

V kulturni dvorani pri Svetem Tomažu je, v organizaciji Kulturnega društva Fran Ksaver Meško Sveti Tomaž in občine Sveti Tomaž ter Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož, krajevne knjižnice Sveti Tomaž, potekal Meškov filmski in pogovorni večer.

Letos namreč občini Sveti Tomaž in Ormož praznujeta Meškovo leto, saj prav v letošnjem letu mineva 150 let rojstva in 60 let smrti pisatelja, duhovnika Franca Ksavra Meška, ki je bil rojen v Ključarovcih v občini Sveti Tomaž, leta 1874. Meško je pisal pesmi, črtice, novele, povesti, romane, drame in mladinske povesti. In prav po mladinski povesti Ciganček je nastal film Najdenček, ki so si ga obiskovalci tudi ogledali. Obiskovalce je naprej nagovorila predsednica Kulturnega društva Fran Ksaver Meško Sveti Tomaž Zlatka Majcen, nato pa je, pred ogledom filma, nekaj besed, v pogovoru z Matejo Hržič, spregovoril scenarist filma Najdenček, domačin Boštjan Rihtar.

Kot je dejal, se mu je ideja za film porodila že v mladosti, ko je z veseljem prebiral Meškove povesti. Zgodba sicer govori o otroku - cigančku, ki se od vaškega muzikanta uči igranja na violino. Po prepiru z enim od pastirjem, pa mu ta violino vzame in jo vrže v prepad. V izvirni zgodbi ciganček, ki želi violino za vsako ceno, tudi sam zgrmi v prepad. Rihtar je, v filmski priredbi, Najdenčku pustil živeti.

S snemanjem filma je RTV Slovenija pričela jeseni 2010, v njem pa so zaigrala tudi znana igralska imena, kot sta Mojca Partljič in Pavle Ravnohrib, pred kamero pa so se preizkusili tudi številni domačini. Rihtar je ob tem še poudaril, da je želel, da film posname RTV Slovenija, kar bo filmu dalo dodatno težo. Vesel pa je bil tudi dejstva, da je sam izbral vse lokacije za snemanje. Vsekakor je bila to zanj nepozabna izkušnja in zelo ponosen je na film, s katerim je tako tudi sam počastil spomin na Franca Ksavra Meška.

Meškovo leto

Občini Ormož in Sveti Tomaž razglasili Meškovo leto 2024


V filmu zaigralo več domačinov iz občine Sveti Tomaž

V nadaljevanju je sledil ogled filma, nato pa so se na odru zvrstili še nekateri igralci in statisti v filmu, vsi domačini iz občine Sveti Tomaž.
Mirko Lovrec, ki je v filmu zaigral kmeta Dovnika, se filmskih dni spominja z veseljem, saj je bilo izjemno zanimivo od blizu videti, kako nastaja tako velika produkcija. Bi pa to izkušnjo z veseljem znova ponovil.

Jožica Rajh je v filmu zaigrala gostilničarko in tudi zanjo je bila filmska izkušnja zelo prijetna. Še toliko bolj, ker je film nastajal v domačem kraju, z domačimi ljudmi.

Marko Viher je v filmu Najdenček zaigral v vlogi plesalca na trgu. Tudi zanj je bila to nepozabna izkušnja, se je pa pred kamerami znova preizkusil tudi v filmu Onkraj poljan, v katerem je zaigral v vlogi očeta Tineta in Mance. Tudi film Onkraj poljan, Studia Siposh, je nastal po literarni predlogi Franca Ksavra Meška in govori o Tinetu in Manci, ki živita pri krušnih starših, kjer pa se jima godi slabo, zato si želita v svet, da bi našla očeta. Mačeho Tineta in Mance je zaigrala še ena domačinka iz občine Sveti Tomaž Blanka Kosi Raušl, ki je spregovorila ob koncu filmskega in pogovornega večera. Tudi sama se je spomnila nekaterih utrinkov s snemanja in predvsem poudarila pomen snemanja v lokalnem okolju, z domačimi igralci in statisti. Tak filmski zapis je tako zelo pomemben za celotno skupnost.

Obiskovalce je ob koncu pozdravil tudi župan občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko, za pogostitev pa so poskrbele članice Društva gospodinj Sveti Tomaž.

V okviru Meškovega leta bo sicer v letošnjem letu izvedenih še veliko dogodkov. V četrtek 6. junija ob 18. uri bo na vrtni terasi ormoške knjižnice potekalo javno branje Meškovih del, članov bralnih klubov Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi.

V soboto 15. junija bodo izvedli Meškove pohodne poti, v okviru katerih se bodo pohodniki iz Ormoža in Svetega Tomaža podali na pot do Meškove domačije v Zgornjih Ključarovcih, kjer bo potekal kulturni program. V soboto 7. septembra pa pripravljajo še izlet na Sela, kjer je Franc Ksaver Meško preživel večji del svojega življenja.




Več v Kultura in izobraževanje