Policisti bodo celoten teden izvajali poostren nadzor in preverjali, ali vozite prehitro

Celoten teden bo po vsej državi potekala preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah, v petek pa bodo aktivnosti še posebej skoncentrirane.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. april 2024 ob 08:01
Meritve bodo celoten teden

Meritve bodo celoten teden

Med 15. in 21. aprilom bo po vsej državi potekala preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah (Hitrost). Policisti bodo v tem času izvajali poostren nadzor in tako preverjali, ali vozite prehitro. Preventivne aktivnosti so del mednarodno usklajene akcije, ki se bo izvajala na območju celotne Evrope, akcijo pa koordinira Evropska mreža prometnih policij (Roadpol).

Neprilagojena hitrost vsako leto po nepotrebnem vzame veliko življenj

Tudi na naših cestah je neprilagojena hitrost še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Samo lani je bilo zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah 32 smrtnih žrtev.

Po trenutnih podatkih se je v letošnjem letu do 10. aprila na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti pripetilo 795 prometnih nesreč, v katerih so štiri osebe izgubile življenje, 58 je bilo hudo, 348 pa lahko telesno poškodovanih.

V petek, 19. aprila, bo potekal maraton nadzora hitrosti

Policijske aktivnosti bodo še posebej skoncentrirane 19. aprila, ko bo tako v Sloveniji kot v vseh državah Evropske unije potekal maraton nadzora hitrosti. V policiji bodo dan pred tem objavili lokacije, kjer bodo potekali poostreni nadzori hitrosti. S tem želijo predvsem delovati preventivno, obvestiti ljudi o povečanem številu kontrol, predvsem pa doseči, da bi vozili po predpisih, Z umirjeno vožnjo, prilagojeno razmeram in omejitvam namreč vozniki zelo pripomorejo k varnejšim cestam.

Za varnost smo odgovorni vsi

Poudariti je treba, da smo za prometno varnost odgovorni vsi. Pravila v cestnem prometu obstajajo z razlogom. Če bi jih bolj upoštevali, bi bilo bistveno manj nesreč. Vozniki se moramo zavedati, da od našega ravnanja ni odvisna le naša varnost, temveč tudi varnost drugih prometnih udeležencev. Zato moramo ravnati odgovorno, odgovornost pa se začne z vožnjo v skladu s predpisi in omejitvami hitrosti.

Pomladne vozne razmere so še posebej kritične, zato tudi poziv motoristom

Začetek preventivne akcije za umirjanje hitrosti ni naključen. V pomladnih mesecih se zaradi toplejšega vremena na cestah pojavi več udeležencev v prometu. Po dolgih zimskih mesecih svoje jeklene konjičke znova zaženejo tudi vozniki motornih koles in mopedov. Lepo vreme in višje temperature ustvarjajo občutek dobrih voznih razmer, kar velikokrat botruje tudi višanju hitrosti. Večina prometnih udeležencev takrat začne voziti nekoliko hitreje. Še posebej to velja za voznike motornih koles in mopedov. Vendar pa je treba spomniti, da ceste v tem obdobju leta skrivajo kar nekaj pasti: ponekod so ceste še od zime poškodovane in neočiščene, saj so na njih ostanki peska od zimskega posipa, asfalt je še hladen, zaradi česar oprijem pnevmatik ni optimalen, v prometu je večje število šibkejših udeležencev (poleg motoristov tudi pešcev in kolesarjev) itd.

Vozite previdno, hitrost vožnje pa vselej prilagodite omejitvam, svojim voznim sposobnostim in razmeram na cesti. Naj se vam ne mudi, počasi se včasih pride dlje!




Več v Črna kronika

Prometna nesreča, foto: PGD Ljutomer

V trčenju sta se poškodovali dve osebi

ponedeljek, 29. april 2024 ob 09:45
Policija

Vozniku zasegli moped

ponedeljek, 29. april 2024 ob 08:26