V Gornji Radgoni se je odprl 33. Mednarodni sejem graditeljstva MEGRA

Sejem MEGRA od 17. do 19. aprila 2024 v Gornji Radgoni predstavlja najnovejše možnosti za sodobne, zelene novogradnje, za obnovo stavb in urejanje okolice.

Prlekija-on.net, sreda, 17. april 2024 ob 15:09
Sejem MEGRA 2024

Sejem MEGRA 2024

Dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj je danes nagovoril javnost in odprl 33. Mednarodni sejem graditeljstva MEGRA v Gornji Radgoni.

Goste so uvodoma nagovorili Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, Urška Mauko Tuš, županja občine Gornja Radgona, mag. Gregor Ficko, direktor ZGIGM GZS in Vesna Nahtigal Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije.

Za glasbeni program je poskrbel Leopold I., ki je avtor promocijskih skladb za letošnje sejme Pomurskega sejma.

Ob odprtju sejma je Neva Jejčič, vodja certifikacijske sheme Znak kakovosti v graditeljstvu predstavila to pomembno vrednotenje, ki ima več kot 25 let tradicije. Prof. dr. Henrik Gjerkeš, vodja dejavnosti GI ZRMK, Vesna Nahtigal, Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije, Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma in dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj Republike Slovenije pa so v nadaljevanju podelili letošnja priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu.

Sejem MEGRA od 17. do 19. aprila 2024 v Gornji Radgoni predstavlja najnovejše možnosti za sodobne, zelene novogradnje, za obnovo stavb in urejanje okolice. Pospešuje izrabo obnovljivih virov energije in energetsko varčevanje, gradi in posodablja infrastrukturo, poslovne objekte in domove. Investitorjem ponuja mojstrske izdelke in storitve, izvajalce pa opremlja z vrhunsko mehanizacijo, orodji, opremo in znanjem. Mlade opozarja na pomen gradbeništva in obrti ter jim ponuja ciljno izobraževanje in zaposlitev.

Pod okriljem Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala, GZS se predstavljajo najpomembnejši slovenski ponudniki s področja graditeljstva. S svojo ponudbo nastopajo Območne obrtno-podjetniške zbornice Pomurja in sekcije Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Poslovni razstavljavci ponujajo najnovejšo graditeljsko mehanizacijo, opremo, storitve in materiale.

Strokovno dogajanje je aktualno in tehtno. Otvoritveni dan podčrtuje posvet na temo prilagajanja gradnje in obnove stavb na podnebne spremembe, ki ga organizira Gradbeni inštitut ZRMK. V četrtek organizira strokovni posvet na temo prilagajanja gradnje in obnove prometne infrastrukture podnebnim spremembam s poudarkom na sanaciji po zadnjih poplavah DRC - Družba za raziskave v cestni in prometni stroki Slovenije d.o.o.. Ta dan je na sporedu tudi mednarodno B2B poslovno srečanje v organizaciji Regionalne razvojne agencije za Podravje - Maribor in Pomurskega sejma. V četrtek in petek organizira OZS - Sekcija kleparjev in krovcev strokovno Tekmovanje krovcev in kleparjev Slovenije. Petek je predvsem dan, namenjen izobraževanju in načrtovanju kariere v graditeljskih poklicih. GZS - Zbornica gradbeništva in industrija gradbenega materiala, Območna obrtna zbornica Murska Sobota, Zavod za zaposlovanje, Pomgrad in Srednja Gradbena šola Maribor so pripravili zanimive predstavitve za osnovnošolce, dijake in študente ter priložnosti za povezovanje s predstavniki najpomembnejših graditeljskih podjetij in gradbene stroke.

Obiskovalcem so vse sejemske dni na voljo strokovni nasveti o učinkoviti rabi, obnovljivih virih energije in finančnih podporah ter individualna svetovanja arhitektov in svetovanja o celoviti prenovi stavb, trajnostnem ogrevanju, hlajenju in prezračevanju.

Foto: Jure Zauneker




Več v Gospodarstvo