Z dnevom odprtih vrat ponovno odprli grad Borl

Na dan odprtih vrat so želeli povabiti k ponovnem odprtju in ogledu prenovljenega dela gradu. Z obiskovalci sta bila tudi upodobljena lika, grof Jurij Friderik in grofica Marija Barbara Sauer z lokalnimi ponudniki in njihovo ponudbo na stojnicah.

Prlekija-on.net, sobota, 20. april 2024 ob 14:24
Dan odprtih vrat gradu Borl

Dan odprtih vrat gradu Borl

V Cirkulanah je v soboto, 20. aprila bilo pestro, pripravili so namreč Dan odprtih vrat gradu Borl in Pohod prijateljstva Osnovne šole Cirkulane-Zavrč. Z dnevom odprtih vrat so ponovno odprli vrata gradu Borl.

Namembnost in lastništvo gradu Borl se je skozi čas spreminjalo. V srednjem veku je služil kot trdnjava in nato domovanje plemiških družin, v 20. stoletju pa je postal najprej sedež delniške družbe, nato koncentracijsko zbirališče za slovenske rodoljube, kasneje pa hotel z restavracijo. Po zaprtju letovišča leta 1979 je začelo grajsko poslopje propadati. Grad je leta 2010 postal last Republike Slovenije, pridobil je status državnega pomena, a je vse do danes bil zaprt za javnost.

Težko pričakovana obnovitvena dela so se pričela leta 2020. Prenova se je izvajala v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Danes je obnovljena tretjina gradu. 22. marca je bila na gradu podpisana pogodba s katero je Ministrstvo za kulturo grad Borl predalo v upravljanje Javnemu zavodu Belana, ki ga je ustanovila Občina Cirkulane.

Grad Borl

Gradu Borl se obetajo lepši časi: za obnovo 1,4 milijona evrov


Na gradu tudi upodobljena lika grof Jurij Friderik in grofica Marija Barbara Sauer

Na dan odprtih vrat so želeli povabiti k ponovnem odprtju in ogledu prenovljenega dela gradu. Svoja vrata je grad na široko odprl v soboto, 20. aprila, od 10.00 do 18.ure. Obiskovalcem so ponudili bogat program s tematskimi turističnimi vodenji za vse generacije in ustvarjalnimi delavnicami za otroke. Z obiskovalci sta bila tudi upodobljena lika, grof Jurij Friderik in grofica Marija Barbara Sauer z lokalnimi ponudniki in njihovo ponudbo na stojnicah.

Grof Jurij Friderik in grofica Marija Barbara Sauer
Upodobljena lika grofica Marija Barbara Sauer in grof Jurij Friderik

V viteški dvorani je potekala predstavitev vizije projekta Destinacija Štajerska ter podelitev licenc za turistične vodnike Haloz. Popoldan so zaključili z vinsko degustacijo okoliških vinarjev.

Na voljo je bila ponudba grajske kavarne. Na novo so vzpostavili projekt »Skrinjica spominov Borl«, v kateri bodo zbirali zapise spominov in pričevanj o bogati zgodovini 20. stoletja, ko je v njem delovalo letovišče z bazenom.

Delavni čas gradu bo odslej: petki, sobote, nedelje in prazniki od 10.00 do 18.00.

V Cirkulanah potekal tradicionalni Pohod prijateljstva

Osnovna šola Cirkulane - Zavrč že vrsto let v pomladnih mesecih organizira medgeneracijski Pohod Prijateljstva. Z izjemno široko paleto dejavnosti za vse generacije je prireditev postala sinonim za medgeneracijsko sodelovanje. Leta 2017 je šola za omenjen projekt prejela naziv naj Simbioza šola. Letos je pohod potekal od tovarne ADK v Dolanah vse do Cirkulan z zaključkom na stadionu Cirkulane. Kot že vrsto let so skupaj prehodili na tisoče korakov prijateljstva, stkali nove vezi, pomirili oči z lepotami Haloz, se zabavali ob animacijah za otroke in okrepili svoje dušo in telo.




Več v Kultura in izobraževanje