V Občini Sv. Jurij ob Ščavnici so praznovali občinski praznik in 30-letnico ustanovitve

Častna občanka je posthumno postala Marija Simonič, Plaketo Občine je prejel Mirko Horvat.

Branko Košti, nedelja, 21. april 2024 ob 19:02
Občinski praznik Občine Sv. Jurij ob Ščavnici

Občinski praznik Občine Sv. Jurij ob Ščavnici

V petek, 19. aprila, je v Kocbekovi dvorani KUS potekala tradicionalna slavnostna akademija v počastitev občinskega praznika Občine Sv. Jurij ob Ščavnici, s katero so obeležili tudi trideset let od ustanovitve Občine. Akademije so se udeležili sedanji in nekdanji člani občinskih svetov, bivša župana Slavko Mihalič in Miroslav Petrovič, župani in županje sosednjih občin, ravnatelj osnovne šole Marko Kraner in župnik Boštjan Ošlaj.

Slovesnost so z odpeto državno in jürjovško himno odprle ljudske pevke, sledil je pozdravni nagovor župana Andreja Vrzela, za njim pa sta se preteklih treh desetletij dela v občini spomnila nekdanja župana, prvi župan, ki je občino vodil dva mandata, Slavko Mihalič in Miroslav Petrovič, ki je to funkcijo opravljal en mandat.

Župan Andrej Vrzel in predsednik komisije za priznanja in odlikovanja Branko Rajh, sta v nadaljevanju podelila letošnja občinska priznanja.

Plaketo Občine Sv. Jurij je prejel slikopleskar Mirko Horvat.
Utemeljitev:
»Horvat Mirko je svoje podjetje ustanovil 23. 8. 1974. Od samega začetka se ukvarja s slikopleskarsko dejavnostjo in je kot samostojni podjetnik še danes aktiven.
Med slikopleskarskimi aktivnostmi se podjetnik ukvarja z naslednjimi deli: priprava podlage in impregnacije, glajenje sten in stropov, vgradnja vogalnikov, beljenje (belo in v barvnih odtenkih), opleski oken, vrat, ograj, kovinskih konstrukcij in barvanje napuščev. Za Mirka lahko povemo, da je v okolici poznan kot mojster, ki dela natančno in kvalitetno, predvsem pa je njegova največja lastnost, da spoštuje dogovor s stranko in se drži dogovorjenih rokov. Do sedaj je svoje delo opravil na različnih objektih, največ seveda opravlja dela pri fizičnih osebah. Lahko pa se pohvali, da so mu bila slikopleskarska dela zaupana tudi ob urejanju osnovne šole Sveti Jurij ob Ščavnici in Kapela. Ob večjih delih pa se poveže z drugimi mojstri in tako lažje izvedejo dela na zahtevnejših objektih. V njegovi karieri se je spremenilo veliko tehnik samega pleskanja, ki postajajo še sedaj izziv pri urejanju domov in poslovnih prostorov.
Horvat Mirko je še danes aktiven član pri Območni obrtni zbornici Gornja Radgona in je tudi član regijske sekcije slikopleskarjev Pomurja pri OOZ Murska Sobota. Sodeluje tudi pri zastopanju interesov OOZ Gornja Radgona na športnih dogodkih, ter se vključuje v smučarsko tekmovanje obrtnikov Slovenije. Mirko bo v letošnjem letu na slavnostni proslavi ob 45- letnici OOZ Gornja Radgona prejel tudi priznanje za 50 letno aktivno delo v zbornici.«

Občinski praznik Občine Sv. Jurij ob Ščavnici

Naziv Častna občanka Občine Sv. Jurij je posthumno prejela Marija Simonič; listino je prevzela Monika Simonič.
Utemeljitev:
»Ga. Marija Simonič je bila rojena 6. 12. 1928 v Sovjaku. Sveti Miklavž, ki jo je prinesel na ta svet, jo je obdaril z naravnimi darovi žilico in roko za umetniško ustvarjanje in glasbeno nadarjenostjo. Odraščala je v družini, kjer se ji je nenehno razvijal čut za estetiko, oblikovanje, ustvarjanje ob njenem očetu in mami, ki sta ji dala v življenje veliko popotnico, bogato zakladnico . Z odraščanjem je rasla tudi njena umetniška žilica, saj je sama začela kipariti in oblikovati iz lesa. Njeni kipi ne krasijo samo domačega kraja, ampak tudi širšo okolico. Izpod njenih rok so nastali številni nabožni kipi, s čopičem pa so nastale številne umetniške slike. Kot učiteljica na naši šoli je svoje znanje prenašala na mnoge rodove, jim privzgajala ljubezen do petja, tudi vsem, ki pojejo pri Ljudskih pevkah. Vse svoje življenje je bila predana ljubiteljski kulturni dejavnosti v domačem kraju. Tako so dogodki prinesli, da je leta 1981 zbrala 6 ljudskih pevk, ki so zastopale našo takratno krajevno skupnost v pobratenem Mladenovcu. Takrat še verjetno sama ni pomislila, da bi ta skupina, ki je z leti številčno rasla, ostala skupaj več kot 40 let. Mariji gre zahvala, da je skupina v tem obdobju za naše zanamce ustvarila svojo kaseto Eno si zapojmo, CD ljudskih božičnih pesmi Prišla je noč, CD ljudskih pesmi ob 30 letnici delovanja Gda sen moli bija in CD ob 40-letnici Tü pri Jürji. Prav tako je z ljubeznijo kar precej časa vodila cerkveni otroški zbor.
Mladi pevci so se ob njej kalili in vzljubili glasbo, še posebej ljudsko pesem. Dejanja govorijo in utemeljujejo, da si Marija Simonič zasluži priznanje za častno občanko naše občine

V kulturnem programu so nastopili mali folklorniki iz Vrtca Sonček, učenca OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici Tomaž Marinič in Ana Švajnzger sta kot Franček in Micika s smešnicami nasmejala prisotne, z glasbo pa sta slovesnost obogatila učenca Glasbene šole Gornja Radgona Jakob Kranjc na trobenti in Primož Pelcl na klavirju.

Praznovanje občinskega praznika se je v soboto nadaljevalo z znanstvenim simpozijem, sklenilo pa se je v nedeljo s povorko, kulturnim programom in zabavo v občinskem središču.




Več v Kultura in izobraževanje