V Društvu Kelih so ob 10-lenici delovanja Bralnega kluba Kelih organizirali strokovni posvet bralnih klubov

Društvo Kelih širi oko in duha na različna kulturna, izobraževalna in turistična področja ter skrbi za večanje prepoznavnosti prleške gibanice.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. april 2024 ob 14:22
Strokovni posvet bralnih klubov

Strokovni posvet bralnih klubov

V okviru društva deluje Bralni klub Kelih, ki ima 9 članic. Ustanovili so ga z namenom, da se družijo ljubitelji knjig in pobegnejo vsakdanu na mesečnih srečanjih. Devet jih je, ki se enkrat mesečno srečajo in debatirajo o knjigi, ki so jo prebrale. Uvodna srečanja pred desetimi leti so se hitro iz sejne sobe preselila v njihove domove, saj so se spoprijateljile. Povezujejo se z drugimi bralnimi klubi iz lokalne skupnosti in sosednje Hrvaške. Sistem izbiranja knjig, branja in srečanj je unikaten. Vse izbirajo knjige, po vrstnem redu. Različni žanri, različni avtorji, včasih tudi proza, celo strip.

V mesecu marcu je Bralni klub Kelih zabeležil deset let delovanja. 120 srečanj, 120 knjig. Ob okroglem jubileju delovanja so organizirali strokovni posvet bralnih klubov, ki je bil minuli konec tedna, tudi v znamenju svetovnega dneva knjige. Udeležilo se ga je več članov iz osmih različnih bralnih klubov, tudi iz bralnega kluba društva Kajkaviana iz Donje Stubice na Hrvaškem. Po uvodnem pozdravu predsednice Društva Kelih mag. Tjaše Kos in župana občine Križevci Branka Slavinca so se najprej zvrstili strokovni referati. Manca Perko je generalna sekretarka Društva Bralna značka Slovenije in je podrobno prikazala ves vložen trud za večanje bralne kulture tako med mladimi kot starejšimi. Tone Partljič je slikovito povedal, kako intenzivno je že vrsto let povezan z neformalnimi skupinami, s katerimi se redno srečuje in z njimi bere. Marijana Korotaj je bibliotekarka, ki po dodatnem strokovnem izobraževanju aktivno koordinira tri bralne klube iz Ormoža, Središča ob Dravi in Svetega Tomaža. S prisotnimi je delila izkušnje in marsikdo od prisotnih je zagotovo dobil kakšno idejo za delovanje bralnih klubov v prihodnje.

V drugem delu so se predstavili bralni klubi, spoznali so različne načine izvajanja aktivnosti in druženj. Ines Kruželj Vidas je spregovorila o delovanju njihovega društva Kajkaviana iz Donje Stubice in povedala, da so bili v okviru mednarodnega projekta tudi na strokovni ekskurziji v Sloveniji. Poleg Ljubljane jih je navdušil vodeni ogled muzeja v Ljutomeru, Jeruzalem in druženje z Bralnim Klubom Kelih. Vesna Laissani je predstavila vse tri bralne klube iz Ljutomera in Simona Markovič delovanje Bralnega kluba Kelih.

V zadnjem delu je spregovoril še Tone Partljič. Za knjigo Strnišča, v kateri je zapisanih devet kratkih zgodb, je sam rekel, da bi ji najraje dal podnaslov Da se ne pozabi. Presunljive zgodbe, lepe in tragične zgodbe o otrocih v raznih vojnah so spomin na minule grozote tega sveta. In opomin za današnji nori svet, kjer zadnja leta ni miru. Vendarle se je strokovni posvet zaključil v odličnem vzdušju, prepletanjem spominov na minula srečanja posameznih bralnih klubov, prenosom dobrih praks in na dan so pricurljale nove ideje ...

V vsaki knjigi se odprejo nova vrata v svet, ki širi naše obzorje in bogati duha. Naj bo vsak dan praznik knjig. Naj knjige ostanejo naše zveste prijateljice.

Foto: arhiv Društva Kelih




Več v Kultura in izobraževanje