Na Cvenu prikazali plese od tü pa tan

Folklorna skupina KD Cven, ki deluje že več kot 75 let, je pripravila tri folklorne splete, kjer so prikazali delo in kmečka opravila na kolinah, na travniku in na brotvi.

Prlekija-on.net, torek, 23. april 2024 ob 15:34
Plesi od tü pa tan

Plesi od tü pa tan

V soboto, 20. aprila, je v Zadružnem domu na Cvenu potekal folklorni večer Plesi od tü pa tan. Folklorna skupina KD Cven, ki deluje že več kot 75 let, je pripravila tri folklorne splete, kjer so prikazali delo in kmečka opravila na kolinah, na travniku in na brotvi. Zaplesali so prleške plese, plese Razkrižja in prekmurske plese. Na odru se je tokrat zavrtelo skupno kar 12 parov domačega društva. Vodja skupine je Mateja Topolinjak, ki je bila prav tako režiserka celotne prireditve. Med plesom so zapeli tudi pevci Vokalne skupine pri FS KD Cven pod vodstvom Žige Dunaja. Na glasbenem odru so zaigrali Jan Fekonja, Sašo Zver, Mato Žunič, Eva Babič in Ambrož Prašiček.

Prireditev so popestrili člani FS KD Podgorci, ki so se predstavili s spletom Tukli bomo, kjer so predstavili posebno opravilo tolčenja jabolk. Folklorna skupina Podgorci neprekinjeno deluje že več kot 47 let. V teh letih je prehodila pot od začetniških korakov do odmevnih nastopov po naši mali domovini in tujini. Vodji skupine sta Marko Janžič in Vekoslav Prejac.

Na koncu prireditve so vsi muzikanti obeh folklornih skupin skupaj zaigrali, plesalci pa so se z nasmeški na obrazih zavrteli na odru.

To je bil en prav poseben večer v katerega je bilo vloženo ogromno energije, časa in vaje. Cvenski folkloristi neumorno nadaljujejo z ohranjanjem bogate kulturne dediščine Prlekije in se zavedajo, da je to ljudsko izročilo potrebno negovati in jo prenašati na mlajši rod.

Mateja Topolinjak
Foto: Pavel Babič




Več v Kultura in izobraževanje