Ljutomerčanka Mateja Kosi že trinajst let poučuje slovenščino na univerzi v Brnu

V okviru strokovne ekskurzije je svoje študente in sodelavce pripeljala tudi v Prlekijo.

Branko Košti, torek, 23. april 2024 ob 19:59
Študentje univerze Brno v Prlekiji

Študentje univerze Brno v Prlekiji

V drugi polovici preteklega tedna so Prlekijo obiskali študentje in študentke, ki študirajo slovenščino in hrvaščino na filozofski fakulteti Masarykove univerze v Brnu. Skupaj s profesorji so bili na štiridnevni strokovni ekskurzijo po Sloveniji in Hrvaški, kjer so si ogledali Krapino, Trakoščan, Varaždin in Čakovec, ter skozi Štrigovo in čez Madžerkin breg prišli v Slovenijo. Prenočili so v Moravski Toplicah. Pri nas so si ogledali Mursko Soboto, Ljutomer, Jeruzalem in Lendavo. Z njimi smo se srečali pri Domu ljutomerskih ribičev na Moti, kjer so se ustavili na okrepčilu. Z njimi je potovala tudi Ljutomerčanka Mateja Kosi, ki že trinajst let poučuje slovenščino na tej univerzi v Češki republiki.

Zanimalo nas je, kako je Mateji uspelo dobiti službo na tej univerzi in kako poteka študij slovenščine v Češki republiki. Povedala je, da je učila na osnovni šoli Beltinci, kjer so ji povedali, da naslednje šolsko leto zanjo nimajo več službe. Istočasno ji je kolegica, ki je učila v Brnu na filozofski fakulteti povedala, da zapušča Brno, da se njeno delovno mesto izprazni in da ga mogoče lahko prevzame Mateja. Odločila se je poskusiti, mislila je, da gre za leto, dve ali tri, sedaj pa je minilo že trinajst let. Dela na delovnem mestu učiteljice slovenščine na tuji univerzi oziroma bolj pogovorno tam temu rečejo, da je lektorica slovenščine na oddelku za slavistiko filozofske fakultete Masarykove univerze v Brnu. V vsakem semestru na tej univerzi slovenščino študira med petindvajset in trideset študentov, nekaj od teh študira slovenščino kot samostojno smer, ti po končanem študijo postanejo študirani slovenisti in delajo kot prevajalci, se ukvarjajo z jezikom ali delajo v gospodarstvu, nekateri pa se slovenščino učijo samo v prostem času, kot fakultativni predmet.

Tudi študenti in sodelavci zelo zadovoljni z njenim delom

Med udeleženci ekskurzije je bil tudi študent Jan Tranžik, ki je trenutno na študentski izmenjavi v Ljubljani. Zanimalo nas je, zakaj se je odločil za študij slovenščine in kakšen je njegov vtis o Sloveniji. Povedal je, da je nekajkrat obiskal Slovenijo kot turist, bila mu je zelo všeč, in ko je izvedel, da lahko na univerzi v Brnu na filozofski fakulteti študira slovenščino kot izbirni predmet, si je rekel zakaj pa ne, lahko poskušam. Vaje so bile super, jezik je bil za njega zanimiv, super je bila tudi lektorica Mateja. Zato je študij nadaljeval in pozneje vpisal študij slovenščine ne samo kot izbirni predmet, ampak kot študijsko smer. Sedaj je na študijski izmenjavi v Ljubljani in se je kolegom pridružil v Krapini. Slovenijo je že dodobra spoznal, seveda predvsem Ljubljano, pa tudi Gorico, nekajkrat je bil na morju, v tem delu Slovenije pa je bil samo enkrat in sicer v Moravskih Toplicah. Prekmurje in Prlekija sta nanj naredili zelo dober vtis, ker je vse čisto, lepo urejeno, čeprav se vidi, da nista tako turistični območji kot na primer Primorska, je vse tako avtentično, zato se bo v te kraje z veseljem še vrnil.

Pavel Krejči, docent za južnoslovansko filologijo filozofske fakultete Masarykove univerze v Brnu, odgovoren za balkanske študije, je Matejo opisal kot sijajno lektorico, kot profesionalko in kot kolegico. Na univerzi so zelo zadovoljni da takšen človek dela kot lektor slovenskega jezika, saj zna poglobiti interes za študij tega jezika med študenti, ki potem lahko spodbudijo k študiju slovenščine še kakšnega študenta.




Več v Kultura in izobraževanje