Podnebna kampanja v vrtcu Mala Nedelja

Korak, koraki za naše zdravje in zdravje naše Zemlje.

Prlekija-on.net, četrtek, 25. april 2024 ob 09:58
Podnebna kampanja v vrtcu Mala Nedelja

Podnebna kampanja v vrtcu Mala Nedelja

Ob Svetovnem dnevu zemlje smo v vrtcu Mala Nedelja pripravili zaključek naše podnebne kampanje - podnebni tek.

V eni izmed nalog Ekošole za vrtce smo za naloge Podnebne spremembe v program zapisali, da organiziramo podnebno kampanjo in izvedemo podnebni tek.

V tednu, ki je za nami, smo izvedli podnebno kampanjo, h kateri smo povabili Osnovno šolo Mala Nedelja, lokalno skupnost; društva, Krajevni skupnosti Radoslavci in Mala Nedelja, Lovsko družino Mala Nedelja, Občino Ljutome , Športno zvezo Ljutomer.

Vsi so pridno zbirali korake, km in nam jih pošiljali, tako smo lahko na našo štafeto dodajali logotipe vseh, ki so se odzvali.

V vrtcu smo si naloge razdelili, pri čem nam je pomagal naš Grolek. Štafeta je krožila med igralnicami in vsaka grolika je dnevno dodala svoje korake in aktivnost na prostem ali v telovadnici. Svoje korake je prispeval tudi dijak GFM Ljutomer, Tilen Voršič, ki je opravljal obvezno prakso. Posebno so nas presenetili gostje iz Bioterm Mala Nedelja, ki so nam z velikim veseljem podarili svoje korake, katere so naredili po naši lepi okolici. V sklopu podnebnega teka se je naši kampanji poleg otrok najstarejših dveh skupin pridružil Narsej Lackovič, naš domačin, športni šampion v judu. Tudi šolarji so nam poleg svojih km zapisali njihov podnebni moto. Odpravili smo se na čistilno akcijo, odplesali Grolekovega Povodnega moža na Mavričnem vrtiljaku v Ljutomeru, odtekli tek Imamo olimpijske sanje v Ljutomeru, spoznavali znamenitosti okolice in zdravilne zelišča, obiskali gozdno igralnico ...

Na sam dan zemlje, 22. 4. 2024, smo pripravili zaključno prireditev Podnebne kampanje v Kulturnem domu Mala Nedelja in postavili razstavo otroških del na temo Podnebne spremembe in dejavnosti skozi fotografijo čez cel teden dejavnosti. Predstavili smo Podnebno bralno torbo z zgodbico O vetru, ki je želel peti. Najstarejša skupina je pripravila plesno točko Tik tik tok, dežek pada, vzgojiteljica Ksenija nam je za ta dan napisala pesmico z naslovom Dan zemlje, katero nam je tudi prebrala.

Na razstavi so si tudi ostali obiskovalci lahko pogledali našo štafeto, ki je zbrala kar 10 logotipov. Korake so prispevali: Vrtec Mala Nedelja z Grolekom, OŠ Mala Nedelja učenci in kolektiv, KS Radoslavci, Turistično društvo Mala Nedelja- Radoslavci, KORK Radoslavci, Kulturno društvo Anton Krempl Mala Nedelja, Športna zveza Ljutomer, Bioterme Mala Nedelja, Lovska družina Mala Nedelja, Občina Ljutomer in Narsej Lackovič. Na vrhu naše štafete je za zahvalo vsem podarjenim korakom zraslo drevo, katero bomo posadili v našo igralnico na prostem.

Ob zaključku smo našim gostom podarili sadilne bombice, učencem Osnovne šole Mala Nedelja pa sadilne palčke. Darilca smo sami pripravili v najstarejši skupini.

Zapisala vodja projekta za podnebne spremembe, Liljana Peršak




Več v Kultura in izobraževanje