V Orehovcih so postavili mlaj

V PGD Orehovci so tudi letos na svojem dvorišču pred gasilskim domom postavili 23 metrov visoko majsko drevo, ob tem pa pripravili veliko druženje vaščanov, prijateljev in simpatizerjev.

Prlekija-on.net, nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Postavljanje mlaja v Orehovcih

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Prostovoljnem gasilskem društvu Orehovci so tudi letos na svojem dvorišču pred gasilskim domom postavili 23 metrov visoko majsko drevo, ob tem pa pripravili veliko druženje vaščanov, prijateljev in simpatizerjev.

Prostovoljno gasilsko društvo Orehovci, ki sodi pod okrilje Gasilske zveze Gornja Radgona je eno izmed najstarejših prostovoljnih gasilskih društev v občini Gornja Radgona, njihovi začetki delovanja segajo v davno leto 1882. Njihov požarnovarnostni rajon zajema tri vasi Orehovci, Orehovski Vrh in Ptujska Cesta, kjer prebiva 375 duš od tega je kar 65 članov v gasilskem društvu. PGD Orehovci in njihovi člani sodijo v občini Gornja Radgona med najaktivnejša društva. Tako so si med svoje aktivnosti v letošnjem letu zadali postavitev majskega drevesa ali kakor ga v teh krajih imenujejo "mlaj ali majpan". Namestnik predsednika PGD Orehovci Marjan Ščančar je ob tej priliki povedal: "tradicija postavitve majskega drevesa je bila v Orehovcih vse do leta 1985, od takrat pa do lanskega maja pa je bilo zatišje. V lanskem letu smo tako spet obudili to lepo tradicijo v našem kraju in letos smo se v soboto 27. aprila na državni praznik Dan upora proti okupatorju, ponovno zbrali z vaščani in postavili ta simbol praznovanja prvomajskih praznikov dela."

Ob tem pa so vrli orehovski gasilci pripravili drugo srečanje vseh vaščanov njihovega požarnovarnostnega rajona. Kot gostja je bila prisotna županja Občine Gornja Radgona, Urška Mauko Tuš, ki je med drugim pohvalila vnetost, vestnost in motivacijo akterjev za ohranitev te lepe tradiciji postavitve majskega drevesa, ter ohranjanja simbolike, povezanost, ter druženje in veselje vseh vaščanov. Med povabljenci so bili tudi njihovi prijatelji gasilci iz Koroške, občine Dravograd, PGD Črneče, s katerim prijateljujejo že skoraj dve desetletji.

V lanskem letu se je tako postavilo daleč okrog največje majsko drevo, ki je merilo v višino 27 metrov, a tudi letošnje ni veliko krajše saj meri v višino kar dobrih 23 metrov. Na samem druženju ob postavitvi majskega drevesa, se je ugotavljalo premer venca na majskem drevesu. To je seveda s pogledom v nebo proti vencu bilo težko odčitati, a je vseeno uspelo nekaterim povedati približek. Premer venca na majskem drevesu v Orehovcih je 1,96 m.

Ob tem dogodku se gasilci iz Orehovcev zahvaljujejo avtoprevozniku Zorku "Prevozi Zorko, Roman Zorko s.p." iz Janževega Vrha za pomoč ob dvigovanju drevesa.

Marjan Slavič




Več v Družabno