Meteorplast v sezoni 2024/25 ne bo tekmoval v tekmovanjih NZS

Kluba ne zapirajo, temveč se le umikajo, dokler ne bodo pogoji tekmovanja bolj privlačni, je odločitev sporočil predsednik KMN Meteorplast Saša Makoter.

Prlekija-on.net, torek, 14. maj 2024 ob 08:03
Meteorplast ŠIC bar

Meteorplast ŠIC bar

Končuje se futsal sezona 2023/24. Klub malega nogometa (KMN) Meteorplast iz Ljutomera je s petimi selekcijami nastopal v šestih tekmovanjih pod okriljem Nogometne zveze Slovenije (NZS) in osvojil kar štiri kolajne, kar je največji uspeh v skoraj 40-letni zgodovini kluba. Po uspešni sezoni se je vodstvo kluba odločilo, da v sezoni 2024/25 ne bo imelo tekmovalnih selekcij v ligah pod okriljem NZS.

»Kljub odlični sezoni, v kateri smo bili med tistimi maloštevilnimi klubi z vsemi selekcijami, smo s težkim srcem sprejeli odločitev, da se umikamo iz tekmovanj, ki jih organizira krovna organizacija. Ugotavljamo, da slovenski klubski futsal nazaduje, velikim finančnim vložkom klubov pa ne sledi krovna organizacija, zato se nam v tem trenutku ne zdi smotrno zapravljati sredstev, ki so tako zasebna, kot od sponzorjev. Kluba ne zapiramo, temveč se le umikamo, dokler ne bodo pogoji tekmovanja bolj privlačni,« je odločitev sporočil predsednik KMN Meteorplast Saša Makoter.

Meteorplast
Meteorplast U13

»V zadnjih letih premalo narejeno za klubski futsal«

V nadaljevanju je navedel tudi nekaj dejstev. »Če se lahko pohvalimo z velikimi uspehi reprezentančnih selekcij, med katerimi velja izpostaviti uvrstitev reprezentance U19 v polfinale evropskega prvenstva, je bilo v zadnjih letih premalo narejeno za klubski futsal. Še vedno nimamo sponzorja lige, ki so nam ga obljubljali v zadnjih letih, prav tako ni poskrbljeno za medijsko izpostavljenost tega športa na državni ravni. Če so nas lokalni mediji redno spremljali, tega ne moremo trditi za večje, t.i. nacionalne medije, ki praviloma ne posvečajo pozornosti futsalu. Tudi televizijskih prenosov klubskih futsal tekem ni v takšnem obsegu, kot nam je bilo s strani tistih, ki skrbijo za futsal pri NZS, obljubljeno. Kljub opozarjanju, da brez medijske izpostavljenosti ne bomo mogli prihajati do novega sponzorskega denarja in večjega zanimanja tako za udejstvovanje v futsalu, kot tudi gledanosti, se žal ni spremenilo nič

Meteorplast
Meteorplast U15

Na slovenski futsal sceni bodo še naprej aktivni

V ljutomerskem klubu so ves čas opozarjali tudi na pomanjkanje otrok, ki bi se ukvarjali le s futsalom, zato so pred sezono 2023/24 podali predlog, da bi se zaradi otrok, ki igrajo tudi velik nogomet, tekme v futsalu odigrale med tednom. »Niso sledili našemu predlogu, zato je bilo potrebno veliko tekem med sezono prestavljati. Klubi smo se tega redno posluževali, zato številne tekme niso bile odigrane pravočasno in se s tem pod vprašaj postavlja regularnost lig. Težava se je nato pojavila v končnici tekmovanj mlajših selekcij. Ko je šlo za kolajne, prijateljskega odnosa med klubi več ni bilo, zato so ekipe številne tekme končnice ob vikendih odigrale v nepopolnih zasedbah,« pove Makoter, ki je ob koncu izpostavil še odnos sodniške organizacije do klubov. »Želeli smo, da bi tudi končnico državnih prvenstev, ko se igra za kolajne, sodili naši najboljši, mednarodni sodniki. Pa smo naleteli na gluha ušesa tistih, ki delegirajo sodnike. Prav tako smo sodniško organizacijo med letom večkrat opozarjali, da naj določene tekme ne sodijo sodniki, ki prihajajo iz istega kraja kot je nastopajoča ekipa oz. da so celo za določene klube v preteklosti igrali in več ni mogoče govoriti o nepristranskosti. Naši apeli, ki bi sigurno doprinesli k manj pripombam na sodniške odločitve, niso zalegli. Še več. Zaradi tega, ker smo si dovolili spregovoriti na glas, smo bili večkrat s strani sodnikov oškodovani, kar so pozneje potrdili tudi posnetki in podrobnejše analize tekem

V ljutomerskem Meteorplastu bodo na slovenski futsal sceni še naprej aktivni. Med drugim bodo prvo soboto v decembru pripravljali tradicionalni turnir v spomin na Janka Makoterja, udeleževali pa se bodo turnirjev. »Ob tej priložnosti še enkrat čestitam vsem igralcem in strokovnemu štabu za dosežke v sezoni 2023/24, zahvalo pa si zaslužijo starši, navijači, klubi velikega nogometa in sponzorji, brez katerih teh naših uspehov zagotovo ne bi bilo,« je še dodal predsednik ljutomerskega Meteorplasta Saša Makoter.

Meteorplast
Meteorplast U19



Več v Šport