Parada učenja na Glavnem trgu v Ljutomeru

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je tudi letos območni koordinator TVU 2024 in hkrati še izvajalec prireditev.

Prlekija-on.net, sreda, 22. maj 2024 ob 11:44
Parada učenja v Ljutomeru

Parada učenja v Ljutomeru

Teden vseživljenjskega učenja (TVU) je vseslovenski »praznik izobraževanja in učenja«, ki pri nas poteka že vse od leta 1996. Njegov pobudnik, glavni nosilec in nacionalni koordinator je Andragoški center Slovenije. V TVU se vsako leto vključuje vedno večje število prirediteljev, ki snujejo, izpeljujejo, podpirajo in/ali promovirajo izobraževanje in učenje v svojih okoljih.

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je tudi letos območni koordinator TVU 2024 in hkrati še izvajalec prireditev. K sodelovanju pri promociji vseživljenjskega izobraževanja in učenja so povabljeni javni in zasebni zavodi, društva, podjetniki, zasebniki..., ki v obdobju trajanja TVU 2024 (od 10. maja do 16. junija), želijo izvesti različne prireditve, okrogle mize, predstavitve, delavnice, predavanja, kulturne dogodke, družabne dogodke, razstave,.... Pomembno je, da prireditve odražajo pomen vseživljenjskega učenja.

V okviru Tedna vseživljenjskega učenja pa se je 22. maja 2024 odvijala tudi akcija z naslovom Parada učenja, ki predstavlja obogatitev TVU. Gre za enodnevno akcijo, v okviru katere sodelujoči na trgih in drugih javnih mestih s stojnicami, delavnicami, nastopi na odrih, in/ali multimedijskimi predstavitvami itd. vabijo mimoidoče, se jim predstavljajo, predstavljajo svoje delo in se na ta način tudi promovirajo.

Parado učenja so odprli z glasbeno točko dijakov in dijakinj GFML, nato sta zbrane nagovorila ravnatelj GFML Franc Čuš in podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler.

Sledila je okrogla miza v knjižnici Ljutomer (tema: od hobija do poklica, na trgu pa so se zvrstili nastopi na odru: OŠ Ivana Cankarja (ukulele band) vrtec Cezanjevci (plesna točka), OŠ Cvetka Golarja (pevski zbor), VDC Ljutomer (glasbena točka), Glasbena šola Ljutomer (instrumentalna točka), dramska igra OŠ Tišina, DU Ljutomer (pesem) ter nastop dijakov GFML (predšolska vzgoja, umetniška gimnazija, glasbena točka).

Vmes so zbrane nagovorili še slavnostni govornik in govornika Andragoškega centra Slovenije.

Pripravili so tudi spremljevalni program za okoliške vrtce (Ljutomer, Cezanjevci, Stročja vas) v izvedbi delavnic: likovna, glasbena in plesna delavnica na Glavnem trgu in Parku 1. slovenskega tabora. Za učence OŠ Ljutomer je potekala pravljična ura v Knjižnici Ljutomer, za vse obiskovalce pa je bil možnost brezplačnega obiska muzeja Ljutomer.

Na stojnicah so se predstavili Center za krepitev zdravja, JZ Knjižnica Gornja Radgona, Ljudska univerza Lendava, DU Ljutomer, Društvo podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, Mladinski svet Ljutomer in Mladinski center Prlekije, Narodopisno društvo Razkrižje, VDC Ljutomer, Razvojni Center Murska Sobota, Zavod Marianum - Center DUO, Društvo RAST in OŠ Cvetka Golarja ter Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer.




Več v Kultura in izobraževanje