Knjiga »Nekaj besed o Mali Nedelji in njenih ljudeh« predstavljena javnosti

Dvorana hotela Bioterme skoraj premajhna za vse udeležence predstavitve izjemnega dela

Branko Košti, nedelja, 26. februar 2012 ob 11:095
Ludvik Rudolf

Ludvik Rudolf

"Ludvik Rudolf, mali Ludvik od Male Nedelje, pevec, ljubiteljski pesnik, avtor mnogih pesmi, številnih besedil in mnogih melodij. Pa vse zna na pamet izjemno občuteno povedati ali z občutkom zapeti. Vaški veterinar, porodničar pri številni živini. Cerkveni ključar, zbiratelj, krvodajelec, ljubitelj zgodovine, poznavalec zgodovine, etnografije, geografije Male Nedelje, malonedeljčanov in njene okolice. Ljubitelj vsega starega, starin, zgodovinskih dokumentov, zaprašenih slik in oguljenih starih dokumemntov. Ljubitelj in izjemen poznavalec malonedeljskega narečja. Govornik ob poslednjem slovesu od pokojnih na našem domačem pokopališču. Najboljši turistični vodič po naših krajih. Dobrotnik, vedno prijazen, dobrodušen, za druge bi naredil vse, zase ne želi ničesar. Skromen zase, a izjemno bogat po duši in srcu".

S temi besedami je voditeljica prireditve, ravnateljica OŠ Mala Nedelja Breda Žunič, predstavila Rudolf Ludvika, malega človeka od Male Nedelje, ki je v soboto, 25. februarja, dočakal svoj veliki dan. V prepolni dvorani hotela Bioterme, je bilo predstavljeno njegovo življensko delo, monografija Male Nedelje in njene okolice.

Kot skromen človek, je Ludvik želel, da knjiga nosi skromen naslov: "Nekaj besed o Mali Nedelji in njenih ljudeh". Vendar je s temi "nekaj besedami" na 650 straneh velikega formata, več kot tisoč črnobelih in barvnih fotografij, skic, zemljevidov, kart in dokumentov, postavil večen spomenik Mali Nedelji in njenim ljudem. S knjigo, ki je rezultat več kot tridestletnega zbirateljskega dela, obiskov številnih družin in intervjujev posameznikov, fotografiranj, neprespanih noči ob cerkveni in šolski kroniki, brskanj po zaprašenih podstrešjih in po zgodovinskih arhivih, je ustvaril pomemben zgodovinski dokument, ki mu ni para daleč naokrog. V neprecenljivo pomoč pri dokončnem urejanju in oblikovanju vsebine mu je bila gospa Jelka Pšajd, višja kustosinja v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota.

Podžupan občine Ljutomer Janez Vencelj, poslanec DZ RS Franc Jurša, nekdanja Slovenka leta in bivša županja Ljubljane, sedaj direktorica Pionirskega doma, domačinka Vika Potočnik, ena najbolj znanih Slovenk, odločna borka proti raku dojk, katere korenine tudi segajo k Mali Nedelji, Mojca Senčar, župana sosednjih občin, Mirko Cvetko iz Sv. Tomaža in Anton Slana iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici, župnika Tomislav Roškarič in Franček Horvat, so bili le najuglednejši gostje med množico domačinov in številnih obiskovalcev od blizu in daleč, ki so s svojo udeležbo na prireditvi izrazili priznanje in zahvalo Ludviku za njegov neprecenljiv prispevek Mali Nedelji in njenim prebivalcem.

Program so popestrili ljudski pevci Fantje od Male Nedelje, domača folklorna skupina, še posebej pa sta navdušila učenca OŠ Mala Nedelja Mišel Sušnik in Niki Zmazek, ki sta v vlogah Frančeka in Micike skozi besedilo učiteljice Danice Potrč predstavila Ludvika in njegovo delo skozi oči preprostega človeka.

Knjigo "Nekaj besed o Mali Nedelji in njenih ljudeh" je založilo TD Mala Nedelja - Radoslavci, ki je prevzelo tudi njeno trženje. Vsi, ki želite svojo knjižnico obogatiti s tem edinstvenim delom, lahko kontaktirate založnika na e- naslov: mala.nedelja@gmail.com.


Pepek z brega nedelja, 26. februar 2012 ob 12:52

Veki prispevek skromnega človeka k prepoznavnosti naših lidi, običajof, živleja dela. Kniga, f keri bodo bodoči rodovi iskali svoje korenine. Iskrene čestitke Ludviki k jegovemi živlenkemi deli in zahvola v imeni fseh Prlekof.

pravični nedelja, 26. februar 2012 ob 21:50

Podpis Pepek z brega. To ja

Ludvik je legenda! To ja

Ljudje se sploh ne zavedajo kakšen prispevek Prlekiji je Ludvik dal s to knjigo.

Sam sem imel priliko pred dobrim letom, ko sem bil na obisku pri njem, da mi je opisal kaj vse bo knjiga obsegala in mi razložil neke stvari. Jaaa To ja

Ludvik HVALA ! To ja Ploskač Nasmeh

Če bi ljudje bili takega srca, kot je Ludvik, bi bilo prelepo na svetu. To ja

iTux ponedeljek, 27. februar 2012 ob 12:07

Skoda ka nega izdaje v e-knjige.

TUNČEK ponedeljek, 27. februar 2012 ob 14:36

Bravo Ludvik ! Skromen in dober "mali" bi moga popraviti zlo veki človik ot Male nedle.
Tokih opsežnih del nega dosta po Sloveniji.
Delo, ke si ga oprava nema cene, se se toki trüd nikoli nemre popločati.

Mala nedla mo zej večen spomenik v toti knigi ! Ploskač To ja

MILAN torek, 28. februar 2012 ob 21:50

Cejtng Ludvik,veke besede malega človeka, reka si ka so ti rekli mali Ludvik pokoza pa si ka je toti mali Ludvik nareda veko delo. Ne samo ka ti čestitan,ponosen sen ka sen meja možnost ka pregučin s tobon pa ka si mi poveda nekej kej sen dozde ne zna. To kej si zapisa pa do nasledni rodovi meli za nepozabno delo.
Ideja ka bi bila kniga v e obliki je zanimiva,mlodi vidijo samo ekran.
Beseda je bila dozde glovna zgodovinska resnica v Mali nedli,za besedo pa je nejvekša tvoja stvaritev.
Tan ge so preprosti lidje tan se pišejo zgodovnske resnice.
Hvala Ludvik.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje