V Rinčetovi grabi krstili klopotec

Tradicionalni krst klopotca v Prlekiji, ki ga je pripravilo TD Pütar KS Stročja vas

David Vunderl, četrtek, 16. avgust 2012 ob 00:184
Krst klopotca

Krst klopotca

V sredo, 15. avgusta, je na hribu pri domačiji Šiško v Rinčetovi grabi potekal tradicionalni krst klopotca v Prlekiji, katerega glavni organizator je bilo TD Pütar KS Stročja vas.

Ob začetku programa so najprej zaigrali mladi tamburaši iz Stročje vasi - tamburaška skupina Mlade strune, nato pa še dva mlada in navihana frajtonarja.

Po kulturnem programu je sledil govor podžupana občine Ljutomer, Janeza Venclja ter krst klopotca, nakar se je začelo druženje do poznih ur.

V spodnjem videu si lahko ogledate nastop tamburašev sredi vinogradov.

Ivek četrtek, 16. avgust 2012 ob 07:14

To je ne klopotec, pač pa klopotalo. Klopotec je prleška kulturna herbija, zato bi ga trebalo varvati pret "majstri" ki naredijo železno-lisena klopotala, no pret krstniki, ki ne vejo kaj bi trebali krstiti. Morti bi Künštni Prleki začeli s akcijo za zaščito provega klopotca. Či de šlo tak dale, krez 20 let nede nihče več zna, kakši mora biti klopotec.
Pri celi stvori je lepo, ka so lidje f totih slabih cajtih fküp prišli no se veselili.

MILAN četrtek, 16. avgust 2012 ob 13:11

Hjooj Ivek zanimiva ideja klopotec bi mogli nareti tak kak negda. Lehko ti poven ka sen bija pr knigi kero je napisa Drago Korade o klopotci v jen je strašno dosti opisanega pa z naših kuncof v kerih je to eden od vekših tehničnih pogrüntafgčin. Preprosti Haložani pa Prleki so zapüstili dediščino kera se more sroniti.
Fejn je ka lidje pridejo pa ka kašo rečejo pa pozobijo na nevole.

zoko petek, 17. avgust 2012 ob 23:50

V knjigi Drago Korade je opisana sistematična in pregledna monografija o klopotcu.
Zanimivo je tudi, da avtor knjige ugotavlja, da poznamo dva izvirna tipa klopotca, in sicer prleški oziroma slovenjegoriški in haloški, ki se jima v obmejnem pasu pridruži še avstrijski tip, in da so s klopotcem povezane različne šege in navade.

TUNČEK sobota, 18. avgust 2012 ob 16:38

Vožno je, da se ohroni tradicija, vožno je, da so lidje veseli, je pa resen zlo vožno, da se ohroni izvirnost. Pomežik

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno