110-letnica športne tradicije v Ljutomeru

Razstava zbranega gradiva na 23 panojih, bo na ogled do konca tega meseca in sicer v avli Športne dvorane ŠIC Ljutomer

Nuša Novak, petek, 13. december 2013 ob 09:58
110 let športa v Ljutomeru

110 let športa v Ljutomeru

Začetki telesnovzgojne dejavnosti v Ljutomeru, segajo globoko pred leto 1900, o čemer nam govorijo pisni in tudi slikovni viri. Vendar pa za organiziran začetek telesnovzgojne dejavnosti štejemo leto 1903, ko je bil 15. avgusta ustanovljen Murski Sokol v Ljutomeru, kot prvo tako društvo v tem delu slovenskega ozemlja.

Po drugi svetovni vojni se je Sokol vključil v Fizkulturno zvezo Slovenije, v Ljutomeru pa je nastalo fizkulturno društvo leta 1946, tako da postane zakonit naslednik Murskega Sokola. Skupščina fizkulturne zveze Jugoslavije, je s sklepom dne 16.11.1951, vsa fizkulturna društva preimenovala v »Partizan«. Tako se Fizkulturno društvo Ljutomer preimenuje v TVD Partizan Ljutomer in dobi ime, kot ga ima še danes.

110-letno športno tradicijo, smo pod okriljem organizatorjev, svečano obeležili z razstavo iz zgodovine društva, katere otvoritev je bila v torek, 10. decembra, ob 17. uri v Športni dvorani ŠIC Ljutomer. Prireditev je povezoval radijski novinar Domen Hren, ki nas je s pomočjo 23 razstavljenih panojev, popeljal skozi celotno zgodovino TVD Partizan Ljutomer.

Obletnico z otvoritvijo razstave, so s svojo prisotnostjo počastili številni gostje, izmed katerih nas je najprej nagovoril predsednik društva TVD Partizan, Rajko Mlinarič. Kot častna gostja je bila povabljena tudi slovenska ambasadorka za šport ter donedavna vrhunska tekačica, Petra Majdič. Prireditve se na žalost ni mogla udeležiti, kljub temu pa nas je počastila s spodbudnimi besedami in čestitkami preko telefonske linije. S svojo prisotnostjo nas je počastil tudi nekdanji vrhunski športnik in športna legenda, Miro Steržaj. Miro Cerar, eden najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov po Leonu Štuklju, pa se zaradi osebnih zadržkov, prav tako prireditve ni udeležil, ampak nam je svoje globoke misli posredoval v pismu, ki nam ga je prebral povezovalec programa. Pozdravil nas je tudi Branko Žnidarič, predsednik odbora za šport na lokalni ravni oz. tretji podpredsednik OKS-ZŠZ. Športno usmerjeno proslavo, nam je z igranjem na harmoniko popestril Domen Ritonja, učenec Glasbene šole Ljutomer.

Če skozi vsa ta leta poskušamo potegniti nekaj vzporednic, lahko ugotovimo, da so se kar naprej pojavljali denarni in kadrovski problemi, vendar pa je društvo kljub temu živelo in dosegalo lepe rezultate. V vsej zgodovini je bilo kar nekaj zanesenjakov, športnih delavcev, ki so društvo uspešno pripeljali do te častitljive starosti.

V društvu danes aktivno deluje šest različnih sekcij, ki poleg rednih treningov in vzgoje mladih, pozornost posvečajo tudi tekmovalni dejavnosti in sodelujejo v uradnih državnih tekmovanjih. Poleg teh šestih, pa deluje še nekaj sekcij, ki so bolj rekreativnega značaja.

Razstava zbranega gradiva na 23 panojih, bo na ogled do konca tega meseca in sicer v avli Športne dvorane ŠIC Ljutomer.

Še enkrat iskrene čestitke ob jubilejni obletnici TVD Partizan Ljutomer. To je tudi priložnost, da društvo začne načrtno zbirati in arhivirati vso dokumentarno gradivo za temeljit zapis bogate telesnovzgojne in športne dejavnosti, ki bodo rezultat raziskav daljšega časovnega obdobja.

Hvala vsem gostom, še posebej županji mag. Olga Karba, vsem organizatorjem, bivšim in sedanjim športnikom ter vsem obiskovalcem, ki ste prisostvovali tej pomembni obletnici.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje