Javni shod delavcev - čezmejnih migrantov v Apačah

Dovolj jim je laži in podtikanj slovenske politike

Branko Košti, nedelja, 5. januar 2014 ob 11:344
Javni shod v Apačah

Javni shod v Apačah

Slovenski davčni zavezanci, zaposleni v tujini, so v soboto, 4. januarja popoldne, napolnili športno dvorano v Apačah. Povod za javni shod, katerega je sklicalo vodstvo Civilne iniciative Apače, je bila sodba Ustavnega sodišča RS, s katero je kot neustavne razglasilo člene Zakona o dohodnini, ki so čezmejnim delovnim migrantom zagotavljali posebno osebno davčno olajšavo. Na podlagi odločbe Ustavnega sodišča je DZ v novem Zakonu o dohodnini, kateri velja od 1. 1. 2014, to olajšavo odpravil.

V uvodnem delu shoda sta zbrane delavce in delavke pozdravila in jim zagotovila nadaljno podporo v njihovem boju proti dvojnemu obdavčenju Jasmina Opec, poslanka SLS v DZ in župan Občine Apače Franc Pižmoht. V nadaljevanju je predsednik CI Dušan Cvetko slovenske davčne zavezance, zaposlene v tujini, podrobneje seznanil s spremembami Zakona o dohodnini, katere so prinesle ukinitev te posebne olajšave. Kronološko je opisal tudi osemletna prizadevanja za ureditev statusa čezmejnih migrantov, pri katerih so bili deležni številnih pritiskov in posmeha političnih elit, pa tudi rušenje spletnih strani in prisluškovanja telefonom. Opozoril je še na zmotne stereotipe, ki čezmejne migrante predstavljajo kot tiste, ki praznijo državno blagajno in ne plačujejo prispevkov. »Mi ne praznimo slovenske državne blagajne, ne uporabljamo zdravstvenih storitev razen nujnih, pa še ta Avstrija v celoti refundira. Ne dobivamo socialnih podpor, štipendij, v vrtcih plačujemo višji prispevek od drugih slovenskih državljanov, prav tako plačujemo vse prispevke kot ostali slovenski državljani«, jo med drugim povedal Dušan Cvetko.

Zaključni del izvajanja predsednika CI je izzvenel bolj optimistično. Predstavil je aktivnosti iniciative po sodbi Ustavnega sodišča v maju 2013. Sestali so se s predsednikom DZ Jankom Vebrom, ob pomoči SLS so sodelovali na nujni seji Odbora za finance in monetarno politiko, kateri je obravnaval njihovo problematiko. Pogovarjali so se tudi z ministrstvom za finance, vendar kljub neuspehu CI ni obupala, upanje na uspeh jim veča podpora političnih strank. Poleg SLS njihova prizadevanja podpirata NSi in SDS. Zadnja obljuba Ministrstva za finance nakazuje rešitev do konca marca 2014. Po tem datumu bo v primeru nerešene problematike CI izkoristila vse pravne možnosti in tudi vse druge oblike državljanske nepokorščine.

»Dovolj nam je podtikanj in laži s strani slovenske politike, ne bomo vedno znova reševali problemov pri vsaki novi izvoljeni vladi, naj si vlada neha prilaščati nekaj kar ji nikoli ni pripadalo in ji nikoli ne bo,« je v nabito polni športni dvorani v Apačah zagotovil Dušan Cvetko, za kar je bil deležen huronskega aplavza in ovacij.

MILAN nedelja, 5. januar 2014 ob 14:39

Mislec ljudje katere je država prisilila da odidejo v tujino in si tako zagotovijo preživetje so sedaj na udaru. Malo je takšnih ki bi to naredili iz veselja do sosednje države. Sedaj pa jim naložiti dodatne davke pa je neverjetno.

rafa nedelja, 5. januar 2014 ob 18:33

Tako se dela.

Vzame se tam kjer je. Ne bodo menda jemali tatovom in kriminalcem. Zidar je iz stečajne mase, mimo sodišča, odnesel 8 mio evrov, pa nič, vodilni na Probanki so si razdelili za 21 miljonov dividend, izgubo pa bomo plačali davkoplačevalci...


Sindikati se muzajo, "kulturniki" so zadovoljni, ker imajo svoje ministrstvo in ministra z denarjem...

YONG ponedeljek, 6. januar 2014 ob 11:17

Hjooj Delajo v tujini, ker jim domovina dela ne da, kupujejo in plačujejo davke v domovini, ki jih je izgnala (DDV, prispevki od zemljišč, registracije, cestnine, ...). Zopet kaznujejo pridne (kot pri nepremičninskem davku in ljudi, ki si sami iščejo delo, gradijo domovanja in niso paraziti na socialnih seskih) in nagrajuj delomrzneže, "krivinaše" in druge "iznajdljive" prebivalce Slovenije. Žal nimamo vsi težkih tovornjakov, da bi nas ob napovedi oviranja prometa kdo od oblastnikov, ki živijo očitno v svojem svetu, sploh poslušal in upošteval. Podpiram civilno iniciativo in naj končno sname rokavice in udari s pestjo.

pravični torek, 7. januar 2014 ob 18:23

Hmm, YONG, točno tako, kot povedal. To ja

Država bi lahko bila srečna, da ljudje prinesejo denar v Slovenijo in ga tukaj porabijo. To ja

Ko bo ljudem tega sranja od naše oblasti dovolj, se bodo trajno odselili, kot se marsikateri že je. Žalosten Mislec

Očitno nikogar v LJ ne zanima ta problem. Šokiran Žalosten Hudi Hudi Hudi

Marsikdo si bo v Avstriji uredil bivališče in bo raje tam prijavljen.

Počasi bo tako, kot pred 100 leti, ko si naši pradedje masovno odhajali v svet s trebuhom za kruhom. Jaaa

Še vedno se izpred skoraj 40 let spomnim zgodbe, ki smo jo v šoli imeli za domače branje Lukec in njegov škorec. Mislec

In takrat sem mislil, da taki časi ne morejo več priti. Mislec

Zgodovina se ponavlja. Jaaa






Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo